-هرچند موشکهای سپاه در مجموع فرودهای دقیقی نداشتند اما اصابت چندین فروند از آنها به خاک اسرائیل کافی بود تا هم فرماندهان سپاه پاسداران را ذوقزده کند و هم هشدار جدّی برای اسرائیل باشد.
-آمار بالای خطای این موشکها سوژه خنده و کنایه کاربران در شبکههای اجتماعی شد. آنها از این موشکها به عنوان «آبگرمکن» نام میبردند اما صرف نظر از تمسخر جمهوری اسلامی، این مسئله وقتی جدی میشود که این موشکها قابلیت حمل مواد آلوده و کثیف و اورانیوم را داشته باشند. آنوفت اصابت آنها در بیابانها نیز فاجعهبار خواهد بود.
-پروفسور مایکل کلارک کارشناس نظامی به «دیلی میل» میگوید که رژیم «ایران با این حمله موشکی به دنبال غلبه بر سیستم پدافندی اسرائیل بود، [این عملیات] یک گام بالاتر از آخرین حمله آنها در آوریل ۲۰۲۴ [فروردین] بود که بیش از ۳۰۰ موشک شلیک و تا حد زیادی دفع شد».
- کلاهک موشکهای بالستیک میتواند حاوی مواد منفجره معمولی یا مهمات بالقوه بیولوژیک، شیمیایی یا هستهای باشد و در فواصل مختلف، با بُردهای مختلف به سمت اهداف پرتاب شوند.
- درگیری جمهوری اسلامی با اسرائیل یک جنگ بر اساس مدلهای کلاسیک مثل جنگ هشت ساله با عراق نیست. جنگ آنها در ردیف «جنگهای ترکیبی/ هیبریدی» دستهبندی میشود. در چنین جنگهایی، تکنولوژی و قدرت نیروی هوایی، کیفیت متحدین و میزان حمایت آنها، مشروعیت اجتماعی، قدرت اقتصادی و سطح نفوذ تعیینکنندهی وضعیت میدان نبرد است که به هیچ مکانی محدود نیست.
حامد محمدی- تصاویر ماهوارهای نشان میدهد در موشکپرانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اسرائیل تأسیسات پایگاه هوایی «نواتیم» در جنوب اسرائیل هدف قرار گرفته است.
این ساختمان نزدیک باند فرودگاه قرار دارد و فاصله زیادی با هواپیماهایی که در پایگاه مستقرند ندارد. در محل اصابت موشک یک حفره بزرگ ایجاد شده است.
در این گزارش آمده، ارتش اسرائیل به درخواست برای اظهار نظر درباره تصاویر ماهوارهای پاسخ نداد.
نواتیم آشیانه پیشرفتهترین هواپیماهای نیروی هوایی اسرائیل، از جمله جتهای جنگنده رادارگریز F-35 Lightning II ساخت ایالات متحده است.
ارتش اسرائیل روز چهارشنبه اذعان کرد که برخی از پایگاههای هوایی این کشور در حمله موشکی رژیم ایران مورد اصابت قرار گرفتهاند، اما خسارات وارده «بیاثر» تلقی میشود، به این معنی که هیچ آسیبی به عملیات مستمر نیروی هوایی اسرائیل وارد نشده است.
به گفته ارتش اسرائیل، این موشک به ساختمانهای اداری و مناطق نگهداری در این پایگاهها آسیب زده اما هیچ خسارتی به جتهای جنگنده، پهپادها، سایر هواپیماها، مهمات یا زیرساختهای حیاتی وارد نشده است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به تلافی کشته شدن حسن نصرالله، سهشنبه شب ۱۰ مهرماه ۱۴۰۳، بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ موشک بالستیک از چند پایگاه موشکی داخل ایران به سوی اسرائیل پرتاب کرد. منابع اسرائیلی میگویند اغلب موشکها رهگیری و منهدم شدند اما سپاه پاسداران در اطلاعیهای اعلام کرد که در عملیات «وعده صادق۲» در شرایطی که منطقه با پیشرفتهترین و پرحجمترین سامانههای پدافندی محافظت میشد، ۹۰ درصد شلیکها با موفقیت به اهداف اصابت کرد.
جان هیلی وزیر دفاع بریتانیا در بیانیهای رسماً اعلام کرد «نیروهای ما در سرنگونی موشکهایی که به اسرائیل پرتاب شد مشارکت داشتند.» ارتش اردن نیز در عملیات رهگیری و انهدام موشکهای سپاه مشارکت داشته است. علاوه بر اینها ارتش اسرائیل اعلام کرد ناوهای جنگی آمریکا در منطقه نیز در سرنگونی موشکها همکاری داشتند.
هرچند موشکهای سپاه پاسداران در مجموع فرودهای دقیقی نداشتند اما اصابت چندین فروند از آنها به خاک اسرائیل کافی بود تا هم فرماندهان سپاه پاسداران را ذوقزده کند و هم هشدار جدّی برای اسرائیل باشد. بر اساس گزارش وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، عملیات موشکی اخیر جمهوری اسلامی دو برابر گستردهتر از عملیات قبلی بود که اواخر فروردین ۱۴۰۳ تحت عنوان «وعده صادق» انجام شد.
واکنش اسرائیل به اولین عملیات «وعده صادق» محدود بود و تنها یک باتری موشکهای پدافندی در پایگاه نیروی هوایی در اصفهان هدف قرار گرفت.
در دومین حمله جمهوری اسلامی علیه اسرائیل، چندین فروند از موشکهای سپاه پاسداران، لحظاتی پس از پرتاب در آسمان منفجر شدند. چند فروند از آنها در خاک ایران فرود آمد و باعث آتشسوزی شد. برخی از آنها در بیایانهای عراق و خیابانهای اردن به زمین اصابت کردند و یکی از آنها نیز در کرانه باختری بر سر یک کارگر فلسطینی نگونبخت افتاد که جان سپرد.
توانایی بالستیکها در حمل مواد آلوده و هستهای
آمار بالای خطای این موشکها سوژه خنده و کنایه کاربران در شبکههای اجتماعی شد. آنها از این موشکها به عنوان «آبگرمکن» نام میبردند اما صرف نظر از تمسخر جمهوری اسلامی، این مسئله وقتی جدی میشود که این موشکها قابلیت حمل مواد آلوده و کثیف و اورانیوم را داشته باشند. آنوفت اصابت آنها در بیابانها نیز فاجعهبار خواهد بود.
اینهمه در حالیست که در گذشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حمله به نیروگاه اتمی دیمونا در اسرائیل را شبیهسازی کرده است.
پروفسور مایکل کلارک کارشناس نظامی به «دیلی میل» میگوید که رژیم «ایران با این حمله موشکی به دنبال غلبه بر سیستم پدافندی اسرائیل بود، [این عملیات] یک گام بالاتر از آخرین حمله آنها در آوریل ۲۰۲۴ [فروردین] بود که بیش از ۳۰۰ موشک شلیک شد و تا حد زیادی دفع شد.»
تعداد موشکهایی که در عملیات «وعده صادق۲» به اسرائیل پرتاب شده کمتر از تعداد پرتابههایی است که در عملیات «وعده صادق ۱» پرتاب شد اما تعداد موشکهایی که اینبار به زمین اصابت کرد بسیار بیشتر بود.
فابیان هینز کارشناس زرادخانه موشکی ایران در مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک مستقر در برلین بر اساس ویدیوهایی که در شبکههای اجتماعی از موشکپرانی جمهوری اسلامی منتشر شده چنین ارزیابی کرده است که در این حمله از انواع موشکهای بالستیک سوخت جامد از جمله «حاج قاسم»، «خیبرشکن» و «فتاح ۱» و نیز موشکهایی با پیشرانههای سوخت مایع احتمالاً «عماد»، «بدر» و «خرمشهر» استفاده شده است.
«دیلی میل» در این گزارش مینویسد: «موشک بالستیک در هنگام صعود اولیه هدایتشونده است اما در بیشتر مدت پرواز خود تحت گرانش (قوه جاذبه) مسیر سقوط آزاد را دنبال میکند. کلاهک آنها میتواند حاوی مواد منفجره معمولی یا مهمات بالقوه بیولوژیک، شیمیایی یا هستهای باشد و در فواصل مختلف، با بُردهای مختلف به سمت اهداف پرتاب شوند.»
به گفتهی دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا، حکومت ایران به بیشترین تعداد موشک بالستیک در خاورمیانه مجهز است.
در این میان، مقامات اسرائیل در حال بررسی نحوه پاسخ به حملات جمهوری اسلامی هستند. در منابع مختلف طیف گستردهای از سناریوها و اماکنی مطرح شده که احتمال دارد هدف قرار بگیرند؛ از پالایشگاههای نفتی و نیروگاهها گرفته تا تأسیسات اتمی و نظامی و حتا ترور مقامات.
درگیری جمهوری اسلامی با اسرائیل یک جنگ بر اساس مدلهای کلاسیک مثل جنگ هشت ساله با عراق نیست. جنگ آنها در ردیف «جنگهای ترکیبی/ هیبریدی» دستهبندی میشود. در چنین جنگهایی، تکنولوژی و قدرت نیروی هوایی، کیفیت متحدین و میزان حمایت آنها، مشروعیت اجتماعی، قدرت اقتصادی و سطح نفوذ تعیینکنندهی وضعیت میدان نبرد است که به هیچ مکانی محدود نیست.
در چنین وضعیتی دست جمهوری اسلامی در مقابل اسرائیل چندان باز نیست اما حکومت ایران چندان پایبند به اصول انسانی جنگ نیست و برای دفاع از خود ممکن است از هر ابزاری حتا «سپر انسانی» استفاده کند.
اکنون اقدام متقابل اسرائیل در پاسخ به «وعده صادق۲» که میتواند شامل هدف قرار دادن مراکز استراتژیک داخل ایران باشد، اگر به حد کافی بازدارندگی ایجاد نکند، دست جمهوری اسلامی را برای اقدامات خطرناکتر باز میگذارد. حتا برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که گام بعدی تهران شاید رونمایی از سلاح اتمی با «بمبهای کثیف» باشد.
با همه اینها اما مقامهای اسرائیل همچنان در پیامهای خود صحبت از جنگ نمیکنند. آنها مدلهایی را مطرح میکنند که اساس آن ضربات دقیق به اهداف استراتژیک است. به نظر میرسد مکمل برنامههای راهبردی اسرائیل در مقابل حکومت ایران، تقویت انگیزهی مردم برای سرنگونی جمهوری اسلامی است. رهبران اسرائیل از جمله بنیامین نتانیاهو در هفتههای اخیر بارها در پیامهای خود تأکید کردهاند که در کنار مبارزات و خواست مردم ایران برای آزادی ایستادهاند.
کیهان لندن