مجموعه گزارشهای منتشرشده از زمان آغاز حمله اسرائیل به ایران نشان میدهد که احتمالا جبهه نبرد ابتدا نه در آسمان، بلکه از مدتها پیش با نفوذ گسترده اطلاعاتی و عملیاتی در داخل خاک ایران گشوده شده است.
گرچه مقامهای ایرانی پیشتر از احتمال نفوذ اسرائیل به نیروهای امنیتیشان گفتهاند اما ارزیابی نقش موساد، سازمان اطلاعاتی اسرائیل، در این رویدادها آسان نیست.
اسرائیل به ندرت درباره فعالیتهای این سازمان اظهارنظر میکند و نهادهای اطلاعاتی دیگری نیز درگیر عملیات در ایران هستند، اما گمان میرود که موساد، نقش کلیدی در شناسایی اهداف و هدایت عملیات در خاک ایران ایفا کرده باشد.
گزارشهای متعدد رسانهها به نقل از منابع غیررسمی، در کنار اظهارنظرهای برخی مقامهای رسمی اسرائیل، حاکی از آن است که حملات دقیق و همزمان به سامانههای پدافندی، انبارهای موشک، مراکز فرماندهی و ترورهای هدفمند در عمق خاک ایران، با اتکا به فعالیتهای پنهانی انجام شده که از مدتها پیش در داخل این کشور در جریان بوده است.
حملات اسرائیل نه تنها به تاسیسات نظامی و هستهای، بلکه به توان اطلاعاتی جمهوری اسلامی در داخل ایران ضربه سنگینی وارد کرده که باعث سردرگمی و غافلگیری رهبران و فرماندهان جمهوری اسلامی شده است.
گزارش تلویزیون ایران از این مکان، دستکم یک پهپاد، بالهای پهپاد و قطعات دیگر و همچنین کنترلگرها را نشان میداد که روی میزها و قفسههای یکی از اتاقهای ساختمان قرار داشتند. یک چاپگر سهبعدی نیز دیده میشد که به نوشته سایت «وار زون» در اوکراین هم غالبا از آن برای تولید قطعات پهپاد استفاده میشود.
در همین ارتباط دوشنبه ۲۶ خرداد سعید منتظرالمهدی، سخنگوی فرماندهی انتظامی، اعلام کرد که در دو عملیات جداگانه در شهر ری دو نفر از «عوامل داخلی موساد» دستگیر و از آنها «بیش از ۲۰۰ کیلوگرم مواد منفجره، تجهیزات ۲۳ فروند پهپاد، لانچر، دستگاه هدایت و کنترلگر به همراه یک خودروی نیسان کشف و ضبط شد.»
در اصفهان هم که برخی از مراکز حساس هستهای ایران در آن واقع شده، جانشین فرمانده انتظامی استان از کشف کارگاهی خبر داد که «مقادیر زیادی قطعات و تجهیزات مورد استفاده در ساخت پهپاد و ریزپرنده» در آن نگهداری میشده و گفت که چهار نفر هم بازداشت شدهاند.
بر اساس گزارشها بخش قابل توجهی از فعالیت مونتاژ، با استفاده از فناوری چاپ سهبعدی و منابع داخلی انجام میشده تا نیاز به قاچاق انبوه قطعات کاهش پیدا کند و ردیابی زنجیره تامین برای نیروهای امنیتی و اطلاعاتی ایران دشوارتر شود.
بیبیسی امکان راستیآزمایی این ادعاها را ندارد. مقامهای امنیتی ایران در گذشته بارها افرادی را به جاسوسی برای اسرائیل متهم کردهاند. در یکی از معروفترین پروندهها، متهمان به دستداشتن در ترور دانشمندان هستهای ایران، سالها پس از بازداشت و اعتراف، آزاد شدند و بیگناهی آنها محرز شد.
BBC