حضور آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در مجامع عمومی پس از سه هفته با استقبال گسترده مقامهای دولتی و چهرههای سیاسی نزدیک به حاکمیت مواجه شد. مسعود پزشکیان با انتشار عکس آیتالله خامنهای در حسینیه بیت رهبری نوشت: «ایران تا همیشه جاودان و پابرجاست.»
رئیسجمهور ایران با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس درخواست آقای خامنهای از محمود کریمی مداح مراسم شب عاشورا در حسینیه بیت رهبری را برجسته کرد که گفته بود: «ای ایران را بخوان.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، با انتشار عکسی از آقای خامنهای نوشت: «زیباترین تصویری که بعد از رسیدن به برزیل (برای شرکت در اجلاس سران بریکس) دیدم. با تو میشود دل به دریا زد. ای ایران بخوان.»
با آغاز محرم امسال که تقریبا با توقف جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل همراه شد، اجرای ترانه «ای ایران» در تکیههای عزاداری مرسوم شده است و درحالیکه چنین اتفاقی رایج نبوده است، رهبر ایران هم از محمود کریمی، مداح مراسم، خواست آن را هم بخواند.
سرود «ای ایران» را تورج نگهبان سروده است و آهنگ آن از محمد سریر است و اجرای محمد نوری از جمله ترانههای ماندگار موسیقی ایران است. محمود کریمی این سرود را با دخل و تصرف و پیوند زدن ایران با مفاهیم مذهبی مثل «ایران کربلایی» و «ایران عاشورایی» خواند.End of پربینندهترینها
مداحان دیگر هم در اجراهای مختلف از این سرود، با حفظ ضربآهنگ و ترجیعبند میهنی این شعر، اقتباسها و بازآفرینیهایی انجام دادهاند تا مضامین مرتبط با آئین عزاداری امام سوم شیعیان در ماه محرم را هم در آن بگنجانند.
حضور اعلامنشده آیتالله خامنهای که از آغاز حمله اسرائیل به ایران یعنی ۲۲ روز در هیچ مراسمی حاضر نشده بود، به نظر میرسد هواداران او را شگفتزده کرد و آنها با شعارهای «حیدر، حیدر» از او استقبال کردند.
شب گذشته، تصاویر و ویدیوهایی از تکیههای مختلف عزاداری در شهرهای دیگر ایران منتشر شد که خبر حضور آیتالله خامنهای در حسینیه بیت رهبری با استقبال و شعارهای حاضران مواجه میشد.
قطع گسترده اینترنت در ایران بحثبرانگیز شد
غیبت آقای خامنهای در عزاداریهای محرم امسال که تا روز تاسوعا ادامه یافت از نکاتی بود که توجهها را جلب کرده بود چرا که او همواره در مراسم محرم حاضر بود.
برخی به این موضوع اشاره کردهاند که نگرانی از امنیت او کاهش قابل ملاحظهای یافته است اما قطع گسترده اینترنت که چند ساعت پس از حضور آقای خامنهای رخ داد و به گزارش نتبلاکس دو ساعت طول کشید باز هم از نظر برخی به نگرانی امنیتی پس از حضور رهبر جمهوری اسلامی مربوط بود.
خبرگزاری دولت، ایرنا، به نقل از شرکت ارتباطات زیرساخت گزارش داد که «ارتباط بینالملل برخی مسیرهای زیرساختی» دچار مشکل شده بود و این اختلال «سراسری» بیشتر ارائهدهندگان خدمات اینترنتی را تحت تاثیر قرار داد.
برخی گمانهزنیها این بود که قطع اینترنت در زمانی بود که آقای خامنهای از حسینیه به جای دیگری منتقل میشد.
غیبت آیتالله خامنهای تا جایی پرسشبرانگیز شده بود که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، در شبکه اجتماعی ایکس این حضور را اعلام کرد و نوشت: «محرم ۱۴۰۴ تبلور توسلی زیبا به حماسهای ۱۴۰۰ ساله برای پاسداری از حرم ایران شد.»
غیبت رهبر ایران که در سه هفته گذشته تنها سه پیام ویدیویی ضبطشده از او منتشر شده بود، پرسشهایی را درباره سرنوشت او و حکومت جمهوری اسلامی ایجاد کرده و باعث گمانهزنیهایی در شبکههای اجتماعی درباره سلامت او شده بود.
برخی کاربران شبکههای اجتماعی و مخالفان حاکمیت غیبت آیتالله خامنهای را نشانه عدم شجاعت دانسته بودند و برخی نیز در ویدیوهایی لحظه ورود آقای خامنهای به حسینیه را با «آخرین حضور عمومی صدام» در میان هوادرانش قبل از سقوط حکومتش مقایسه کردند.
با اینحال اختلاف نظر میان موافقان و مخالفان درباره این غیبت در شبکههای اجتماعی همچنان ادامه دارد و افراد و نهادهای داخلی بر وجه ملی موضوع دست میگذارند.
در هفتههای گذشته، بارها مقامهای آمریکایی و اسرائیلی درباره ترور آیتالله خامنهای اظهارنظر کرده بودند که با واکنش مراجع شیعیان از جمله آیتالله سیستانی،، مرجع شناخته شده شیعیان در عراق مواجه شده بود.
اسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، در مصاحبه با کانال ۱۳ اسرائیل گفته بود: «ما میخواستیم خامنهای را حذف کنیم اما فرصت عملیاتی برای این کار پیش نیامد.»
موضوع ترور رهبر ایران در سخنان بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، هم مطرح شد که گفته بود «کشتن» آیتالله خامنهای «میتواند به پایان جنگ کمک کند».
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، هم در میانه جنگ اسرائیل و ایران گفته بود که دقیقا میداند آیتالله علی خامنهای کجا پنهان شده است اما «فعلا» قصد کشتن او را ندارد.