به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، فروردین ۲۷، ۱۴۰۴

چرخش ویتکاف درباره برنامه اتمی ایران؛ از پذیرش 3.67 درصدی غنی‌سازی تا مخالفت کامل

در آستانه دور دوم گفت‌وگوهای هسته‌ای ایران و آمریکا که قرار است شنبه آینده برگزار شود، اظهارات اخیر استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه و رئیس هیأت آمریکایی در این مذاکرات، واکنش‌های گسترده‌ای در فضای سیاسی و رسانه‌ای آمریکا به همراه داشته است.

ویتکاف در گفت‌وگویی با شبکه «فاکس نیوز» در شامگاه دوشنبه اعلام کرده بود که ایران نیازی به غنی‌سازی اورانیوم با درصدی بالاتر از 3.67 ندارد. این اظهارات، از سوی برخی سیاستمداران و روزنامه‌نگاران به عنوان نشانه‌ای از عقب‌نشینی دولت آمریکا از مواضع پیشینش تلقی شد.

در پی این واکنش‌ها، دفتر ویتکاف شامگاه سه‌شنبه با انتشار پیامی در «ایکس» (توییتر سابق) سعی کرد موضع او را روشن کند. در این پیام آمده است که هرگونه توافق آینده با ایران باید چارچوبی برای صلح، ثبات و شکوفایی در خاورمیانه فراهم کند. ویتکاف تصریح کرد ایران باید برنامه غنی‌سازی خود را به‌طور کامل متوقف و نابود کند.

واکنش‌ها به اظهارات ویتکاف

در ادامه این تحولات، واکنش‌ها در «ایکس» شدت گرفت. لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه، شامگاه سه‌شنبه در پیامی نوشت: «هیچ توافقی با ایران درباره برنامه هسته‌ای‌اش نباید اجازه غنی‌سازی را بدهد، زیرا این همان راهی‌ است که به ساخت سلاح هسته‌ای منتهی می‌شود.»

هم‌زمان نیکول گرايوسکی، استاد و پژوهشگر دانشگاه آکسفورد، در واکنش به توییت دفتر ویتکاف، با اشاره به تغییر سریع موضع دولت آمریکا گفت: «موضع دولت آمریکا ظرف چند ساعت از پذیرش غنی‌سازی 60 درصد به 3.67 درصد و سپس به توقف غنی‌سازی تغییر کرد.»

.مایک پنس، معاون ترامپ در دوران نخست ریاست‌جمهوری، نیز وارد این بحث شد و شامگاه سه‌شنبه در حساب کاربری خود نوشت: «نباید به ایران اجازه داد که به سلاح هسته‌ای یا ابزار تولید آن دست یابد.» او هشدار داد: «اجرای هرگونه برنامه غنی‌سازی از سوی تهران، اسرائیل و آمریکا را در معرض خطر قرار می‌دهد» و خواستار «تفکیک یا نابودی برنامه هسته‌ای ایران» شد.

مقامات ایران پس از مذاکرات روز شنبه بر «خطوط قرمز» این کشور تأکید داشته‌اند، اما تاکنون جزئیاتی از این گفت‌وگوها منتشر نکرده‌اند.

بی بی سی  فارسی