در حالی که استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا، تأکید کرد که دور جدید مذاکرات با ایران به بررسی برنامه غنیسازی و برنامه تسلیحاتی خواهد پرداخت، سپاه پاسداران اعلام کرد که مسئله توانمندیهای نظامی «خط قرمز» است.
علی محمد نائینی، سخنگوی سپاه پاسداران ایران، در سخنانی که امروز سهشنبه بیان کرد، گفت: «امنیت ملی و قدرت دفاعی و نظامی جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است که در هر شرایطی درباره آن گفتوگو و مذاکره نمیشود.»
این اظهارات پس از آن مطرح شد که فرستاده آمریکایی اعلام کرد موضوع دور جدید مذاکرات با ایران بررسی «برنامه غنیسازی اولویت» خواهد داشت و سپس «برنامه تسلیحاتی». وی افزود که محورهای اصلی شامل «محدود کردن سطح غنیسازی اورانیوم» و همچنین «کاهش تسلیحات»، از جمله «موشکها» خواهد بود.
ویتکاف تأکید کرد که تهران «نیازی به غنیسازی بالاتر از 3.67% ندارد».
ویتکاف شنبه گذشته در مسقط با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، دیدار و گفتوگوهای غیرمستقیمی را با میانجیگری عمان انجام داد. این مذاکرات بهعنوان مذاکرات «مثبت و سازنده» توصیف شد.
طبق پیشبینیها، دور دوم این مذاکرات شنبه آینده برگزار خواهد شد.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز گذشته گفت که مباحث مذاکرات فقط بر روی موضوع «هستهای، غنیسازی و لغو تحریمها» متمرکز خواهد بود.
تهدید به گزینه نظامی
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، شب گذشته از روند مذاکرات با ایران ابراز نارضایتی کرد. او در دیدار با رئیسجمهور السالوادور در کاخ سفید گفت: «فکر میکنم آنها در حال وقتکشی هستند.»
ترامپ همچنین تهدید به گزینه نظامی در صورت شکست مذاکرات کرد و اشاره کرد که ممکن است به تأسیسات هستهای ایران حمله کند.
ترامپ در سال 2018، در دوران ریاستجمهوری اول خود، از توافق هستهای 2015 خارج شد و تحریمهای شدیدی علیه تهران اعمال کرد. ایران پس از یک سال همچنان به توافق پایبند بود، اما پس از آن به تدریج از تعهدات خود در چارچوب توافق هستهای عقبنشینی کرد. ترامپ آن توافق را که در دوران باراک اوباما به امضا رسیده بود، «بدترین توافقی که تاکنون با ایران مذاکره شده» توصیف کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود که در فوریه 2025 منتشر شد، اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به 274.8 کیلوگرم با غنای 60 درصد رسیده است، که بهطور قابل توجهی از 3.67 درصدی که در توافق 2015 تعیین شده بود فراتر رفته است. این موضوع ایران را به آستانه 90 درصدی که برای تولید سلاح هستهای لازم است، نزدیکتر میکند.
العربیه فارسی