به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، فروردین ۲۶، ۱۴۰۴

گاردین: ایران مقابل طرح آمریکا برای انتقال ذخایر اورانیوم به کشور ثالث مقاومت می‌کند

 
انتظار می‌رود جمهوری اسلامی در برابر طرح آمریکا برای انتقال ذخایر اورانیوم غنی شده به کشور دیگری مانند روسیه «مقاومت» کند. به نوشته روزنامه «گاردین»، این بخشی از طرح آمریکا برای «کاهش خطر برنامه هسته‌ای ایران» و «جلوگیری از توسعه آن برای ساخت سلاح هسته‌ای» است.
این موضوع که به عنوان یکی از موانع اصلی بر سر راه توافق آتی تلقی می‌شود، در مذاکرات اولیه که بیشتر آن به صورت غیرمستقیم در مسقط، بین عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، برگزار شد، مطرح شده است.

ایران استدلال می‌کند که این ذخایر که طی چهار سال گذشته انبار شده‌اند، باید تحت نظارت دقیق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سازمان ملل در ایران باقی بمانند. تهران به این امر به عنوان اقدامی احتیاطی یا نوعی بیمه در صورت خروج دولت بعدی ایالات متحده از توافق، می‌نگرد؛ چراکه ترامپ هم در سال ۲۰۱۸ از توافق هسته‌ای که در دولت أوباما با ایران انجام شد، خارج شد.

جمهوری اسلامی می‌گوید که «اگر این ذخایر از ایران خارج شود و ایالات متحده از توافق خارج شود، غنی‌سازی اورانیوم با خلوص بالاتر باید از صفر شروع شود.»

اگرچه بخش اصلی مذاکرات در مسقط به طور غیرمستقیم بین هیئت‌های ایرانی و آمریکایی و با میانجیگری عمان انجام شد، دیداری رو در رو بین ویتکاف و عراقچی نیز صورت گرفت.

ایتالیا روز گذشته آمادگی خود را برای برگزاری دور دوم مذاکرات دو طرف اعلام کرده بود ولی أواخر شب دوشنبه وزارت خارجه ایران بار دیگر مسقط را به عنوان مقصد مذاکرات شنبه آینده اعلام کرد.

به نوشته «گاردین» ایران برای مقابله با حمله نظامی احتمالی ایالات متحده به پایگاه‌های هسته‌ای خود به مذاکره روی آورده است.

با سقوط اقتصاد ایران، تهران مشتاق جذب سرمایه‌گذاری مستقیم با لغو تحریم‌های ایالات متحده است؛ و در پی تمهیداتی درمورد گزینه‌های تضمینی برای شرکت‌هایی که به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران برآمده تا در صورت وخیم‌تر شدن روابط با ایالات متحده، چاره‌ای بیابد. پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ و اعمال تحریم‌ها بر شرکت‌های خارجی که با ایران تجارت می‌کردند، اتحادیه اروپا نتوانست راهکار مناسبی برای حمایت از کسب‌وکارهایی که می‌خواستند در ایران سرمایه‌گذاری کنند، ارائه دهد.

ترامپ تاکنون سایر موضوعات روابط ایالات متحده و ایران، مانند «سیاست منطقه‌ای بی‌ثبات‌سازی» تهران را وارد مذاکرات نکرده است، تصمیمی که هم اسرائیل و هم مخالفان تندروی رژیم در واشینگتن را سردرگم کرده است.

ایالات متحده ممکن است به دنبال نوعی تضمین از سوی ایران باشد که از نفوذ خود برای مداخله در أمور داخلی سایر کشورها استفاده نخواهد کرد. با این حال، جمهوری اسلامی می‌گوید «این اسرائیل است که در سوریه، لبنان و فلسطین به گسترش قلمروی خود می‌پردازد.»

نفوذ ایران در منطقه با سقوط بشار اسد، حملات اسرائیل به حماس در غزه و حزب‌الله در لبنان و همچنین حملات آمریکا به (حوثی‌های) یمن تضعیف شده است. ناوگان صادرات نفت ایران نیز با فشار تحریم‌های فزاینده از سوی رئیس جمهور آمریکا مواجه شده است.