به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، مهر ۱۲، ۱۴۰۲

ایران در پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی همکاری نمی‌کند

  

چهار کشور کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا، روز سه‌شنبه ۱۱ مهر در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که جمهوری اسلامی همچنان به درخواست‌های آنها در مورد پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی بی‌توجه است و ادامه مذاکره با ایران در این مورد بی‌نتیجه‌ خواهد بود.

در بیانیه این چهار کشور با عنوان «گروه واکنش و هماهنگی بین‌المللی برای قربانیان پی اس ۷۵۲» آمده است: «تا زمانی که جمهوری اسلامی از قبول مسئولیت کامل قانونی خودداری می‌کند، گروه هماهنگی، به اقدامات خود برای حل این اختلاف، مطابق با قوانین بین‌المللی، از جمله شکایت در دیوان بین‌المللی دادگستری ادامه خواهد داد».

این چهار کشور همچنین اعلام کردند که در هفته گذشته با مقامات جمهوری اسلامی در این زمینه گفتگو کرده‌اند، اما «امکان پیشرفت معناداری وجود ندارد»، زیرا «مواضع اعضای گروه هماهنگی بین‌المللی، با مقامات جمهوری اسلامی، بسیار از هم دور است».

کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا، در دادخواست خود به دیوان بین‌المللی دادگستری، جمهوری اسلامی ایران را به نقض کنوانسیون مونترال و سرنگونی عمدی هواپیمای مسافربری اوکراین متهم کرده‌اند.

این چهار کشور در دادخواست خود تصریح کردند که جمهوری اسلامی با شلیک دو موشک به هواپیمای مسافربری اوکراین، «مجموعه‌ای از تعهدات» را در قبال کنوانسیون مونترال، با محوریت تأمین امنیت سفرهای هوایی غیر نظامی، «نقض کرده است».

در بیانیه مشترک روز سه‌شنبه این چهار کشور آمده است که آنها همواره بر مسئولیت جمهوری اسلامی در قبال «نقض قوانین بین‌المللی» و «جبران خسارت کامل ناشی از سرنگونی پرواز پی‌اس ۷۵۲» تأکید دارند اما غرامت کامل برای آنها به معنای چیزی بیشتر از غرامت مالی است و خانواده‌های قربانیان پرواز اوکراینی «به حق شایستهٔ شفافیت، عدالت و پاسخگویی» مقامات جمهوری اسلامی در مورد از دست‌ دادن اعضای خانواده خود هستند.

کانادا، سوئد، اوکراین، و بریتانیا روز چهارشنبه ۱۴ تیر ماه ۱۴۰۲ از دیوان بین‌المللی دادگستری خواستند که دادگاه رسیدگی به پرونده جمهوری اسلامی ایران در سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی را آغاز کند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز ۱۸ دی ۱۳۹۸ و اندکی پس از به پرواز در آمدن هواپیما اوکراینی از فرودگاه «امام خمینی» در حومه تهران با شلیک دو موشک آن را سرنگون کرد که همه ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.

بیشتر سرنشینان این پرواز ایرانی‌تبار بودند و بسیاری از آنها شهروندی کانادا، سوئد، اوکراین، و بریتانیا را داشتند.

ایران امروز