به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، شهریور ۱۶، ۱۴۰۳

موج تازه سرکوب و بازداشت در کردستان در آستانه دومین سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی

هم‌زمان با نزدیک شدن به دومین سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با راه انداختن موج تازه‌ای از بازداشت اعضای خانواده‌های دادخواه و فعالان سیاسی مدنی، بر شدت فشارها و سرکوب‌ها افزوده‌اند.


در موج جدید بازداشت در کردستان، که از دهم شهریور آغاز شده، دست کم ۲۰ نفر در شهرهای مهاباد، پیرانشهر، اشنویه و دهگلان دستگیر شده‌اند.


براساس گزارش سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، در پنج روز گذشته، ۱۰ نفر در منطقه بلبان‌آباد شهرستان دهگلان استان کردستان، چهار نفر در مهاباد، سه نفر در اشنویه و سه نفر در پیرانشهر در آذربایجان غربی بازداشت و به مکان‌های نامعلومی منتقل شده‌اند.


براساس این گزارش، نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، روز دهم شهریور با حمله به منازل دو خانواده دادخواه در مهاباد، رامیار ابوبکری برادر ۱۶ ساله زانیار ابوبکری،‌معترض جان‌باخته در خیزش سراسری و سیاوش سلطانی فرزند کبری شیخه دیگر معترض جان‌باخته را بازداشت کردند.


به نوشته هه‌نگاو، در روزهای یک‌شنبه، دوشنبه و سه‌شنبه دست‌کم ۱۰ شهروند به نام‌های جمیل محمدی، شادمان محمدی، فواد محمدی، محمد محمدی، میثم حاجی مجید، سمیر محمدی، پدرام محمدی، ماردین باقری و دو شهروند دیگر با نام خانوادگی باقری و بدون مشخص شدن نام در بلبان‌آباد از توابع دهگلان بازداشت شده‌اند.



عادل کاکه، امید احمدنژاد، دیاکو عزیزی، لقمان زنگی و فرزندش سیامند زنگی، چهار شهروندی هستند که در روز چهارشنبه در اشنویه بازداشت شدند.


سعدون شریفی در پیرانشهر، علی‌‌حسین‌پور و سلیمان چوپانی نیز چهار شهروند بازداشت‌شده در پیرانشهر هستند.


موج تازه سرکوب‌ها در آستانه دومین سالگرد قتل حکومتی مهسا ژینا امینی در حالی راه افتاده که خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روز پنج‌شنبه ۱۵ شهریور در گزارشی به مقایسه قتل محمد میرموسوی در پاسگاهی در لاهیجان و کشته شدن مهسا امینی به دست گشت ارشاد پرداخت و نوشت رویداد اخیر می‌توانست «برخی اتفاقات» نظیر اعتراضات مردمی ۱۴۰۱ را رقم بزند.


این خبرگزاری هشدار داد «افکار عمومی در چنین موضوعاتی حساسیت بالایی دارد» و دستگاه‌های مسوول در جمهوری اسلامی باید با «هماهنگی» یکدیگر، مانع از «فتنه‌انگیزی‌ها» شوند.


این خبرگزاری افزود: «در این بین دولت و قوه قضاییه بیانیه دادند و قول پیگیری دادند و پلیس با ورود مستقیم ولی با تاخیر به ماجرا، جلو یک بحران‌آفرینی احتمالی را گرفتند.»


هفتم شهریور ویدیویی دلخراش از زمان شستن پیکر بی‌جان محمد میرموسوی منتشر شد که آثار شکنجه شدید بر بدن این جوان ۳۶ ساله را نشان می‌داد.


فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی (فراجا) ۹ شهریور در بیانیه‌ای، قتل میرموسوی را محصول «عدم کنترل خشم و احساسات از طرف برخی کارکنان و بی‌اعتنایی به وضعیت متهم» خواند.


تسنیم در ادامه گزارش خود نوشت در مراسم خاک‌سپاری میرموسوی «چند نفر پلاکاردهایی با عکس مهسا امینی و برای یادبود آن ماجرا آورده بودند».


بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی قتل میرموسوی در اثر شکنجه شدید را یادآور کشته‌شدن دیگر شهروندان بازداشتی در ایران دانسته‌اند.


محمد حبیبی، فعال صنفی معلمان، در حساب ایکس خود نوشت جوان‌های زیادی همچون میرموسوی در نهادهای انتظامی شکنجه می‌شوند و صدایشان به جایی نمی‌رسد.


او افزود در مدتی که در زندان تهران بزرگ بوده، زندانیان زیادی از جرائم عمومی را دیده که با دست و پای شکسته و بدن‌هایی کبود از آگاهی شاپور یا سایر نهادهای انتظامی به زندان بازمی‌گشتند.


نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی و برنده جایزه صلح نوبل، روز ۱۱ شهریور در نامه‌ای از زندان اوین تاکید کرد جمهوری اسلامی باید پاسخگوی قتل عمد میرموسوی زیر «شکنجه وحشیانه» مامورانش باشد.


محمدی اضافه کرد حکومت چه بلاهت‌بار و بی‌شرمانه کشته شدن یک انسان بی‌گناه را زیر شکنجه، «استثنا» و شکنجه سیستماتیک مرگ‌بار در بازداشتگاه را «عدم کنترل احساسات و خشم مامور» و «هیجان ناشی از اصطکاک» می‌نامد.


در همین حال سعید خدرویسی، دادستان شهرستان گیلانغرب در استان کرمانشاه در اطلاعیه‌ای اعلام کرد یک فرد بازداشتی روز ۱۴ شهریور در حین انتقال به پلیس آگاهی برای بازجویی «بدحال شد» و جان باخت.


او افزود: «بررسی‌های اولیه از محل نگهداری متوفی و تن‌پیمایی جسد نشان می‌دهد برخلاف آنچه که رسانه‌های معاند گفته‌اند، ظاهر جسد فاقد آثار ضرب و جرح بوده و موضوع شکنجه منتفی است.»


اظهارات خدرویسی برای رد گزارش‌ رسانه‌ها مبنی بر شکنجه این فرد درحالی مطرح می‌شوند که هیچ رسانه‌ای تا پیش از صدور این اطلاعیه، خبری درباره قتل او در بازداشتگاه منتشر نکرده بود.

ایران اینترنشنال