رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد که ایران باید با ترامپ به تفاهم هستهای دست یابد تا از وقوع جنگ دیگری در خاورمیانه جلوگیری شود
همزمان با نخستین روز اجلاس داووس، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در گفتگو با خبرنگاران به موضوع برنامه هستهای ایران و غنیسازی اورانیوم با درجات بالا اشاره کرد.
به گزارش بلومبرگ، گروسی روز سهشنبه در حاشیه نشست مجمع جهانی اقتصاد گفت: «جمهوری اسلامی ایران به تولید مقدار زیادی اورانیوم بسیار غنیشده ادامه میدهد.»
به گفته او، در ماه دسامبر، ایران ظرفیت تولید اورانیوم غنیشده را هفت برابر کرده و آن را به حدود ۳۴ کیلوگرم در ماه رسانده است.
گروسی همچنین تاکید کرد که ایران باید با دونالد ترامپ، رئيسجمهوری جدید ایالات متحده، به تفاهم هستهای دست یابد تا از وقوع جنگ دیگری در خاورمیانه جلوگیری شود.
مدیرکل آژانس انرژی اتمی با اشاره به خروج ترامپ از برجام در دوران قبلی ریاستجمهوریاش افزود: «اکنون باید به دنبال راههای مناسب باشیم. باید نحوه برخورد با موضوع هستهای ایران را پیدا کنیم، زیرا همه میدانیم که جنگهای بیشتری نمیخواهیم.»
گروسی گفت: «درباره برنامه هستهای ایران در حال تعامل با روسیه، چین و کشورهای اروپایی هستیم، اما برای همه روشن است که در این میان نقش آمریکا کلیدی است. آنچه ما نیاز داریم این است که به یک تفاهم دست پیدا کنیم و این کار، ماموریت ما در چند هفته آینده خواهد بود.»
او در عین حال افزود که امیدوار است «خیلی زود» با دولت ترامپ دیدار کند.
اظهارات گروسی در حالی است که پیش از مراسم تحلیف ترامپ در روز دوشنبه، مقامهای منتخب او در حال آمادهسازی طرحهای جدیدی برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی بودند.
به نوشته بلومبرگ، میان مشاوران کلیدی ترامپ برای بازگشت به راهکار فشار حداکثری علیه ایران یک توافق کلی وجود دارد که با یک بسته تحریمی بزرگ شروع میشود و بازیگران اصلی صنعت نفت را تحت تاثیر قرار میدهد. گفته میشود که این راهکار احتمالا اوایل ماه فوریه آغاز شود.
فرانسه، آلمان و بریتانیا به طور مشابه زمینه را برای ایجاد فشار جدید بر جمهوری اسلامی ایران فراهم میکنند. آنها از بازرسان آژانس خواستهاند که در نیمه اول سال ۲۰۲۵، گزارش ویژهای درباره فعالیتهای هستهای ایران تهیه کنند. این سند با شورای امنیت سازمان ملل متحد به اشتراک گذاشته خواهد شد که ممکن است تحریمهای سازمان ملل را قبل از انقضای آنها در ماه اکتبر، تمدید کند.
پیش از این نیز اتحادیه اروپا در آبانماه با انتشار بیانیهای که در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه شد، نگرانیهای جدیاش را از پیشرفتهای هستهای ایران و پایبند نبودن این کشور به تعهداتش در برجام ابراز کرد.
نماینده اتحادیه اروپا در آن بیانیه تاکید کرد که جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای اولویت امنیتی و کلیدی اتحادیه اروپا است.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۵ را برجام تایید و چارچوبی برای نظارت و گزارشدهی آژانس در خصوص برنامه هستهای ایران ایجاد کرد. با این حال ایران از سال ۲۰۱۷ و به دنبال خروج یکجانبه آمریکا از برجام، بهتدریج از تعهداتش فاصله گرفت و غنیسازی اورانیوم را افزایش داد. این اقدامها نگرانیهای بینالمللی را از احتمال گسترش تسلیحات هستهای در منطقه خاورمیانه افزایش داده است.
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی هستهای، تهران تنها کشور غیرهستهای است که اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنیسازی میکند. این میزان غنیسازی تا اورانیوم ۹۰ درصدی موردنیاز برای سلاحهای اتمی فاصله زیادی ندارد.
جمهوری اسلامی ایران همواره ادعا کرده است که قصد ندارد سلاح هستهای تولید کند، اما پس از تشدید تنشها میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، کمال خرازی، مشاور خامنهای، لحنش را تغییر داد. او که قبلا وزیر خارجه بود و اکنون رئیس شورای راهبردی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، اردیبهشتماه در نشست گفتگوهای ایرانیعربی در هتل آزادی تهران گفت: «ما سلاح هستهای نداریم و رهبر جمهوری اسلامی در این زمینه فتوا داده است. اما اگر دشمن شما را تهدید کند، باید چه کنید؟ ناچار میشوید دکترین خود را تغییر دهید.»
ایندیپندنت فارسی