دونالد ترامپ هشدار داده است که اگر ولادیمیر پوتین به جنگ اوکراین پایان ندهد، به زودی تعرفههای سنگین و تحریمهای بیشتری را بر روسیه اعمال خواهد کرد.
او در شبکه اجتماعی خود، تروت سوشال، نوشت که تلاشش برای حل و فصل این جنگ «خدمت خیلی بزرگی» به روسیه و رئیس جمهور آن است.
ترامپ قبلا گفته بود که برای رسیدن به راه حلی برای پایان جنگی که با حمله فوریه ۲۰۲۲ روسیه به اوکراین شروع شد وارد مذاکره خواهد شد.
روسیه هنوز به اظهارات تازه او واکنش نشان نداده است، اما مقامهای ارشد در روزهای اخیر گفتهاند که پنجره فرصت کوچکی برای مسکو وجود دارد تا با دولت تازه آمریکا وارد معامله شود.
پوتین مکررا گفته حاضر است برای پایان جنگ وارد مذاکره شود، اما اوکراین باید تصرفات ارضی روسیه را که هم اکنون حدود ۲۰ درصد خاک این کشور را در برمیگیرد، به عنوان یک واقعیت بپذیرد. او همچنین میگوید به اوکراین اجازه نخواهد داد به ناتو ملحق شود.
کییف نمیخواهد خاک خود را واگذار کند، هرچند ولودیمیر زلنسکی اذعان کرده که این کشور ممکن است بخشی از خاکش که تحت اشغال است را موقتا واگذار کند.
دونالد ترامپ روز سهشنبه در کنفرانسی خبری گفت که «به زودی زود» با پوتین گفتگو خواهد کرد و «محتمل به نظر میرسد» که اگر رهبر روسیه به میز مذاکره نیاید، تحریمهای بیشتری اعمال خواهد کرد.
اما او در پست خود در «تروت سوشال» از این پیشتر رفت: «میخواهم به روسیه که اقتصادش درحال از کار افتادن است و همچنین رئیس جمهور پوتین خدمت خیلی بزرگی بکنم.»
«موضوع را همین حالا حل و فصل کنید، و این جنگ مضحک را متوقف کنید! فقط بدتر میشود. اگر زود به «توافق» نرسیم، چارهای نخواهم داشت جز اینکه حجم بالایی مالیات، تعرفه و تحریم بر همه چیزهایی که روسیه به آمریکا و کشورهای متعدد دیگری میفروشد اعمال کنم.»
او اضافه کرد: «بیایید این جنگ، که اگر من رئیس جمهور بودم هرگز شروع نمیشد، را تمام کنیم! میتوانیم از مسیر آسان به این هدف برسیم یا از مسیر سخت - مسیر آسان بهتر است. وقت آن است که ‘به توافقی برسیم’.»
دمیتری پولیانسکی، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، پیشتر به خبرگزاری رویترز گفت که کرملین پیش از آنکه قدمی بردارد، ابتدا باید بداند ترامپ از یک توافق برای پایان جنگ چه میخواهد.
همزمان ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین روز سهشنبه به «مجمع جهانی اقتصاد» در داووس سوئیس گفت که اجرای هر توافقی به حداقل ۲۰۰ هزار صلحبان نیاز خواهد داشت.
به علاوه او به شبکه خبری بلومبرگ گفت که هرگونه نیروی حافظ صلح برای کشورش باید شامل سربازان آمریکایی باشد تا قابلیت بازدارندگی واقعی در برابر روسیه داشته باشد.
هرچند ممکن است رهبران اوکراین از موضعگیری سختتر ترامپ استقبال کنند، اما واکنش اولیه کییف به اظهارات رئیس جمهور آمریکا این است که آنها منتظر عمل هستند نه حرف.
ترامپ نگفت که مجازاتهای اقتصادی بیشتر شامل چه تدابیری خواهد بود. واردات آمریکا از روسیه از سال ۲۰۲۲ به شدت افت کرد و محدودیتهای شدیدی بر محصولات این کشور اعمال شده است.
درحال حاضر صادرات اصلی روسیه به آمریکا کودهای ساخته شده از فسفات و پلاتین است.
واکنش اوکراینیها در شبکههای اجتماعی عموما گزنده بود. بسیاری گفتند که تحریم بیشتر پاسخی کمجان به تجاوز روسیه است. اما بزرگترین سوال برای بیشتر مردم این است که آیا پوتین واقعا آماده مذاکره با اوکراین برای رسیدن به صلح هست.
همزمان در مسکو، برخی شاهد نشانههایی هستند که کرملین شاید درحال آماده کردن مردم این کشور برای پذیرش چیزی کمتر از یک «پیروزی» - مثل پیشروی تانکها تا بندر جنوبی اودسا در اوکراین - که زمانی قول آن داده میشد باشد.
مارگاریتا سیمونیان، سردبیر تلویزیونی، که به شدت طرفدار پوتین است، شروع به صحبت از شرایط «واقعبینانه» برای پایان جنگ کرده است، که به گفته او میتواند شامل توقف جنگ در خط مقدم فعلی باشد.
این بدان معناست که چهار منطقه اوکراین مثل زاپوریژیا، که پوتین بیش از دو سال پیش آنها را بهطور غیرقانونی بخشی از قلمرو روسیه اعلام کرد، تا حدی تحت کنترل کییف باقی خواهند ماند.
تندروهای روسیه، به اصطلاح وبلاگنویسان «زی»، از این نوع «شکستگرایی» خشمگین هستند.
ترامپ در پست امروز خود عباراتش درباره تعرفهها و تحریمها را با بیان «دوستی» نسبت به مردم روسیه و ادای احترام به کشتههای اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم - موضوعی تقریبا مقدس برای پوتین - در هم آمیخت.
با این حال به نظر میرسد مردی که قبلا گفته بود میتواند نگرانیهای روسیه در مورد پیوستن اوکراین به ناتو را «درک» کند لحن خود را تغییر داده باشد.
موضع ترامپ مهم است. اما اوکراینیها بعد از ۱۱ سال جنگ با روسیه - از سال ۲۰۱۴ که شرق این کشور محل شورش هواداران روسیه بود - و یک رشته قراردادهای سست برای صلح، نمیخواهند خیلی امیدوار باشند.
بیبیسی فارسی