بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل «طرح روز پس از حماس» را نیمه شب گذشته به اعضای کابینه سیاسی و امنیتی خود ارائه کرد.
طبق گزارش رسانههای اسرائیلی، نکات اصلی این طرح مربوط به ایجاد نهادی در سطح غیرنظامی است که مسئول غیرنظامی کردن نوار غزه خواهد بود و آزادی عمل ارتش اسرائیل را حفظ میکند.
طبق طرح بنیامین نتانیاهو، پس از پایان جنگ، کنترل امنیتی نوار غزه و کرانه باختری حفظ میشود و حکومت محلی فلسطینی متشکل از تکنوکراتها در این منطقه شکل میگیرد.
این سند کوتاه که تنها به نکات اصولی و مختصر در جزییات مشخص میپردازد، وضعیت را به سه دوره کوتاه مدت، میان مدت و بلند تقسیم میکند.
این طرح بر موضع نتانیاهو برای از بین بردن حماس تاکید دارد.
این طرح میگوید که ارتش اسرائیل تا رسیدن به اهدافش به جنگ ادامه خواهد داد و توان نظامی و زیرساختهای حماس و جهاد اسلامی را از بین میبرد، گروگانها را آزاد میکند و از هرگونه تهدید جدیدی از نوار غزه جلوگیری خواهد کرد.
از جمله موارد اختلاف بین اسرائیل و حماس، اصرار این گروه برای آتشبس دائمی و خروج کامل اسرائیل از غزه بوده است. نتانیاهو در تعیین اهداف کوتاه مدت و میان مدت خود تصریح کرد که این اتفاق رخ نمیدهد.
او همچنین چارچوب زمانی برای طرح میانجی خود که به جنبههای امنیتی و غیرنظامی زندگی در غزه پس از جنگ میپردازد تعیین نکرد.
طبق طرح نتانیاهو، ارتش اسرائیل برای جلوگیری از «تکرار تروریسم» و خنثی کردن تهدیدات از نوار غزه، آزادی عمل عملیات خود را در کل این باریکه بدون محدودیت زمانی حفظ میکند.
غزه غیرنظامی میشود
اسرائیل برای جلوگیری از آنچه «تقویت عناصر تروریستی» در تشکیلات خودگردان فلسطینی و نوار غزه و خنثی کردن تهدیدات مینامد، طبق این طرح میخواهد کنترل امنیتی بر کل منطقه غرب اردن از جمله منطقه مرزی غزه را بر عهده بگیرد.
علاوه بر این، طبق این طرح «نوار غزه بهطور کامل غیرنظامی خواهد شد.»
به نظر میرسد، این طرح بهدنبال مدلی باشد که اکنون در کرانه باختری رود اردن وجود دارد، جایی که نیروی پلیس فلسطینی حضور دارد اما ارتش اسرائیل کنترل کلی امنیت را حفظ میکند.
طبق این طرح، تنها سلاحهای مجاز در غزه «آن چیزی خواهد بود که برای حفظ نظم عمومی لازم است.»
این طرح مخالفت آمریکا با ایجاد منطقه حائل در مرز غزه با اسرائیل را رد کرده است. در این طرح آمده است: «منطقه امنیتی ایجاد شده در نوار غزه در منطقه هم مرز با اسرائیل تا زمانی وجود خواهد داشت که نیاز امنیتی به آن احساس شود.»
در این سند به منطقه حائل در مرز غزه با مصرف اشاره نشده است. منطقهای که طبق گفته رسانههای اسرائیلی حماس در گذشته از طریق آن، تسلیحات را به داخل باریکه قاچاق میکرده است. مصر نسبت به تسلط اسرائیل بر این منطقه هشدار داده است.
طبق دوره میان مدت در طرح نتانیاهو، حکومت غزه که در دست حماس بود از سوی فلسطینیهای محلی با تجربه اداری مدیریت میشود که با هیچ کشور یا نهادی که از تروریسم حمایت میکنند ارتباطی نداشته باشد.
نتانیاهو در برنامه خود از ترویج «برنامه جامع رادیکالزدایی برای همه موسسات مذهبی، آموزشی و رفاهی در نوار غزه» صحبت کرده است. این طرح میگوید: «تا حد امکان با مشارکت و کمک کشورهای عربی که تجربه در این زمینه دارند انجام خواهد شد.»
تلاش برای تعطیل کردن فعالیت آژانس امداد و کار سازمان ملل
نتانیاهو در این طرح متعهد شده است که برای تعطیلی آژانس امداد و کار سازمان ملل که «عوامل آن در کشتار هفت اکتبر دست داشتند» تلاش کند.
آنروا UNRWA بزرگترین سازمان امدادرسانی به آوارگان فلسطینی بوده است که به ۵.۹ میلیون نفر در سوریه، لبنان، اردن، غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس خدمات رسانی میکند اما اسرائیلی مدعی است شماری از کارکنان آن در حمله حماس در هفت اکتبر دست داشتهاند.
انتشار اسناد مشارکت ۱۲ کارمند سازمان ملل در حمله حماس به اسرائیل؛ عربستان: از «اونروا» حمایت میکنیم
چرا آژانس کمکرسانی سازمان ملل به فلسطینیها به یکی از موضوعهای محوری جنگ غزه تبدیل شده است؟
این طرح میگوید که اسرائیل برای توقف فعالیتهای سازمان ملل در نوار غزه و جایگزینی آن با آژانسهای امدادرسان بینالمللی مسئول تلاش خواهد کرد.
در این طرح توضیح داده شده است که «بازسازی نوار غزه تنها پس از تکمیل فرایند غیرنظامی سازی و آغاز فرآیند رادیکالزدایی امکانپذیر خواهد بود.»
اما طرح نتانیاهو در بخش برنامههای بلند مدت بسیار خلاصه است. طبق طرح بلندمدت نتانیاهو، «آینده غزه از طریق مذاکره تعیین میشود.» این طرح مشخص نمیکند که اسرائیل با چه کسی مذاکره خواهد کرد.
اسرائیل در این طرح تاکید کرده است که با ایجاد کشور فلسطینی مخالف است.
در این طرح آمده است که به رسمیت شناختن کشور فلسطینی در پی کشتار هفت اکتبر پاداش بزرگی به تروریسم خواهد داد و از هر گونه توافق صلح در آینده جلوگیری میکند.
یورونیوز