به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، آبان ۳۰، ۱۴۰۲

همه چیز درباره گروگان‌های اسیر در دست حماس

آیا اسرائيل و گروه‌های فلسطینی در آستانه توافق هستند؟
 با گذشت بیش از ۴۰ روز از حمله حماس به اسرائيل همچنان مسئله آزادی گروگان‌هایی که در مکان‌های نامشخص در نوار غزه هستند در مرکز توجهات جهانی قرار دارد. در این مدت حماس چندین گروگان را آزاد کرده اما هنوز تعداد بسیار بیشتر و البته نامشخصی در حبس این گروه فلسطینی است. با این حال مذاکرات همچنان بین طرفین و با حضور واسطه‌های بین‌المللی برای آزاد کردن این افراد ربوده شده که همه آنها هم اسرائيلی نیستند ادامه داشته و در روزهای اخیر گزارش‌های فراوانی در خصوص نزدیک بودن توافق طرفین منتشر شده است. 


اما درباره این گروگان‌ها چه می‌دانیم؟ چه جزئياتی از توافق احتمالی منتشر شده و کدام بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی در این مذاکرات نقش‌آفرین هستند؟ در این گزارش می‌خواهیم به تمام این سوالات پاسخ دهیم. 


تعداد گروگان‌ها از روز اول تا امروز؟

از ابتدای این بحران اعداد متفاوتی ذکر شده و هر بار تعداد اعلام شده گروگان‌ها متفاوت بوده است. اسرائيل در ابتدا تلاش می‌کرد تعداد این افراد را بسیار پایین اعلام کند تا احتمالا از فشار افکار عمومی خود در امان باشد اما بر اساس آخرین اعلام مقام‌های ارتش اسرائيل به نظر می‌رسد ۲۴۰ گروگان از ملیت‌های مختلف در دست گروه حماس حبس هستند. 


ابوعبیده سخنگوی گردان قسام، شاخه نظامی حماس پیشتر گفته بود که حدود ۲۵۰ گروگان در دست گروه‌های فلسطینی است که از این تعداد ۲۰۰ نفر در اختیار حماس است. پیشتر گروه جهاد اسلامی هم مدعی شده بود که تعدادی گروگان در اختیار دارد. 


با این حال ابوعبیده مدعی شده که در این مدت ۵۰ گروگان در پی حملات هوایی اسرائيل به نوار غزه کشته شده‌اند. برآورد مقام‌های اسرائيلی این است که حدود ۲۴۰ نفر در نوار غزه اسیر هستند. 


گروگان‌ها اهل کدام کشورها هستند؟

هرچند به صورت دقیق مشخص نیست شهروندان کدام کشورها در گروگان حماس و دیگر گروه‌های فلسطینی در نوار غزه هستند اما بر اساس اطلاعات منتشر شده به نظر می‌رسد به جز اسرائيلی، دست‌کم شهروندان کشورهایی چون آمریکا، تایلند، ایتالیا، روسیه، فرانسه، اسپانیا، آلمان، آرژانتین و هلند در اسارت گروه‌های فلسطینی هستند. 


پیش از این موسی ابومرزوق، از اعضای دفتر سیاسی حماس در این خصوص گفته بود: «همه کسانی که اسیر شده‌اند، برای ما اسرائيلی هستند. هرچند درخواست‌هایی وجود دارد که به ملیت اصلی آنها نگاه کنیم به این امید که آنها نجات یابند اما از نظر ما همه آنها اسرائيلی هستند.» 


او همچنین اضافه کرده بود که کشورهایی چون روسیه، آمریکا، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و بسیاری دیگر از کشورها خواستار آزادی شهروندان خود شده‌اند. ضمن اینکه گزارش‌هایی در خصوص مذاکرات تایلند با ایران برای آزادی ۲۳ شهروند زندانی این کشور در نوار غزه منتشر شده بود. 


چند گروگان تاکنون آزاد شده‌‌اند؟

در این مدت حماس ۴ گروگان را آزاد کرده است؛ نخست روز ۲۰ اکتبر که یک مادر و دختر دو تابعیتی آمریکایی- اسرائيلی توانستند از نوار غزه خارج شوند و سه روز پس از آن دو زن اسرائيلی دیگر از سوی حماس آزاد شدند.


همچنین در اواخر اکتبر ارتش اسرائيل اعلام کرد که توانسته یک سرباز خود را از دست نیروهای حماس نجات دهد.


در نتیجه می‌توان گفت که ۵ گروگان از روز ۷ اکتبر به بعد توانسته‌اند از دست حماس نجات یابند. 


مفاد توافق احتمالی برای آزادی گروگان‌ها چیست؟

باراک راوید، خبرنگار مشهور اسرائيلی که روابط نزدیکی با مقام‌های امنیتی اسرائيل دارد روز یکشنبه در گزارشی برای اکسیوس جزئيات جدیدی از گفتگوهایی که برای آزادی گروگان‌ها صورت می‌گیرد منتشر کرده است.


 بر اساس این گزارش دو طرف نزدیک به توافقی هستند که در صورت نهایی شدن به آزادی ۵۰ گروگان زن و کودک منجر خواهد شد. حماس هم از طرف اسرائيلی خواسته که در مقابل ۵ روز آتش‌بس اعلام کند.


در مرحله دوم این توافق و در صورت ادامه وقفه ۵ روزه در جنگ، حماس زنان و کودکان بیشتری را که می‌گوید در گروگان دیگر گروه‌های فلسطینی هستند، پیدا کرده و آزاد خواهد کرد. بر اساس این گزارش و به نقل از منابع آگاه، یحیی سنوار رئيس دفتر سیاسی حماس در نواز غزه پذیرفته تعداد زنان و کودکانی که پیشتر پذیرفته بود، آزاد کند را به بیش از ۵۰ نفر افزایش دهد. 

یورونیوز فارسی