به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، شهریور ۳۰، ۱۴۰۲

تشدید فشار بر خانواده‌ها در سالگرد جنبش مهسا

  

در حالی که گزارش‌ها حاکی از افزایش فشار بر خانواده‌های دادخواه در سالگرد کشتار معترضان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» است، ماموران حکومتی روز پنج‌شنبه به خانه جواد حیدری، از کشته‌شدگان قزوین، حمله کردند و اعضای خانواده او را «گروگان» گرفتند.

در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در ایران، صدها تن از شهروندان بر اثر تیراندازی مأموران حکومتی یا ضرب‌ و جرح به دست مأموران جان باختند. بسیاری این آمار را بیش از ۵۰۰ تن ثبت کرده‌اند.

در روز پنج‌شنبه، ۳۰ شهریور، با فرارسیدن سالگرد برخی از این جان‌باختگان، گزارش‌ها حاکی از فشار حکومتی بر تمامی خانواده‌ها برای لغو مراسم سالگرد، بازداشت افراد خانواده‌ها و محاصره منازل آنها است.

حساب کاربری ۱۵۰۰تصویر که اخبار اعتراضات را پوشش می‌دهد، روز پنج‌شنبه با انتشار ویدئویی از یک کودک عضو خانواده حیدری نوشت: «‏با گلوله و اشک‌آور به خانه‌ جواد حیدری حمله کرده، خانواده‌ او را در روز سالگرد عزیزشان ضرب و شتم کرده و هم‌اکنون آنها را در خانه‌یشان گروگان گرفته‌اند.»

فاطمه حیدری، خواهر جواد نیز با انتشار تصویر و ویدئویی از این یورش نیروهای امنیتی در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «مامورای جمهوری‌اسلامی هنوز خانوادم رو گروگان گرفتن و اینترنت روستامون قطع شده و ارتباطم با خانوادم از دست رفته.»

خانم حیدری پیشتر در شبکه ایکس نوشته بود: «به قصد افزایش فشار بر خانواده برای جلوگیری از برگزاری آیین سالگرد برادرم در روزهای آینده به روستامون لشگرکشی کردن و برادرم روح‌الله رو گروگان گرفتن. چند نفر از بستگانمان رو هم بازداشت کردن.»

جواد حیدری روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ در تظاهرات شهر قزوین با شلیک نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شد و در ماه‌های گذشته فشارهای متعددی بر خانواده او وارد شده است.

ابتدا خواهرش، فاطمه حیدری از شغل خود به عنوان «کارشناس ارزیابی و عملکرد» سازمان نقشه‌برداری کشور اخراج شد و سپس دیگر اعضای خانواده‌اش بازداشت شدند.

روح‌الله حیدری، برادر جواد حیدری، نیز در چهاردهم فروردین بازداشت شد و دو روز بعد در شانزدهم فروردین نیز پدر ۷۰ ساله این معترض کشته شده را بازداشت و به سلول انفرادی منتقل کردند.

فاطمه حیدری در فروردین‌ماه در توییتی نوشت: «پدر ۷۰ ساله‌ام را که فشار خون و قند خون دارد به انفرادی بردند. همچنین برادرم روح‌الله هم در انفرادی است. حتی تصور شرایط پدر و برادرم آتش به جانم می‌کشد اما هزار بار گفتیم باز هم می‌گوییم ما پای خون برادرم جواد ایستاده‌ایم و کوتاه نمی‌آییم.»

افزایش فشارها بر خانواده‌ جواد حیدری در حالی است که از برگزاری مراسم سالگرد جان‌ باختن مینو مجیدی در کرمانشاه نیز ممانعت شده و گزارش‌هایی از «محاصره» منزل خانواده او منتشر شده است.

فاطمه مجتبایی، مادر غزاله چلابی نیز در پستی اینستاگرامی نوشت: «یک سال گذشت و هیچ کس پاسخگو نیست. همه مدارک و شواهد را از بین بردید تا هیچ خانواده‌ای نتواند جرم شما را ثابت کند، دستگاه قضا، پلیس، دستگاه امنیت همه و همه همدست شدید تا ما خانوادهای داغدیده را مرعوب کنید.»

فشارها بر خانواده‌های دادخواه از مدت‌ها پیش از فرارسیدن سالروز جان‌ باختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد افزایش یافته و خود خانواده او نیز اجازه برگزاری مراسم سالگرد را نیافتند. صفا عائلی دایی مهسا در آستانه سالروز جان‌ باختن او بازداشت شد.

پیشتر سازمان عفو بین‌الملل با اعلام این که کارزار آزار و اذیت خانواده‌های قربانیان اعتراضات سراسری ایران از سوی نیروهای حکومتی تشدید شده، از جمهوری اسلامی خواسته بود که «به حق این خانواده‌ها در گرامیداشت یاد و خاطره عزیزان کشته‌شده خود احترام بگذارد.»

در بیانیه این سازمان که روز دوشنبه ۳۰ مرداد منتشر شد آمده است: «باید به خانواده‌های کسانی که به طور غیرقانونی توسط نیروهای امنیتی ایران در جریان قیام “زن زندگی آزادی” در سال گذشته کشته شدند، اجازه داده شود تا سالگرد مرگ آنان را گرامی بدارند.»

چند روز پس از این بیانیه، ایبرام پیلی، معاون فرستاده ويژه دولت آمریکا در امور ایران، با بازنشر توییت رادیوفردا بازداشت و ارعاب خانواده‌های کشته‌شدگان اعتراضات سال گذشته ایران را محکوم کرد.

با این حال، حکومت به سرکوب معترضان ادامه می‌دهد؛ به طوری که کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان گزارش داد که تنها در سالگرد جان باختن مهسا امینی در روز ۲۵ شهریور دست‌کم ۶۰۰ زن در تهران دستگیر شدند.

بر اساس اطلاعات رسیده به این کمیته، از این تعداد، هم‌‌اکنون ۱۳۰ نفر در بند قرنطینه زندان زنان قرچک در انتظار تعیین تکلیف خود هستند.

رادیو فردا