به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، تیر ۲۰، ۱۴۰۴

کواکبیان: جاسوس موساد با 120 مقام ایرانی «همخوابگی» داشت؛ دادستان تهران اعلام‌ جرم کرد

 یک روز پس از اظهارات جنجالی مصطفی کواکبیان نماینده سابق مجلس ایران که مدعی شده بود کاترین شکدم پژوهشگر یهودی‌تبار فرانسوی-بریتانیایی با 120 مقام ایرانی همخوابه شده است، واکنش‌ها به آن همچنان ادامه دارد. کاترین شکدم که مدتی به دعوت نهادهای رسمی در ایران اقامت داشت و با بالاترین مقامات حکومت دیدار کرده بود، سال‌ها بعد اعتراف کرد که برای درک بهتر بنیادگرایی اسلامی به ایران سفر کرده و با ایفای نقش یک «تازه مسلمان شیعه» مهمان نهادهای رسمی در تهران بوده است.

درهمین حال، رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران این گفته‌ها را تکذیب کرده و آن را «بی‌پایه» خواندند. دادستانی تهران نیز علیه این فعال سیاسی به اتهام «تشویش اذهان عمومی وادعای بدون سند معتبر» اعلام جرم کرد.

مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری و نماینده اصلاح‌طلب دوره‌های هشتم و دهم مجلس ایران، شامگاه پنج‌شنبه در مصاحبه با شبکه «خبر» صدا و سیمای ایران، درباره «نفوذی‌ها» گفت: «محدود کردن این موضوع به مواردی چون مهاجران افغانستانی تقلیل بحث است.. اما نمونه نفوذی کاترین شکدم است که من واقعا شرمم می‌آید با 120 نفر از افراد بسیار مهم این مملکت، همخوابی داشته است. نفوذی در این حد ما داشتیم.»

ساعاتی پیش از آن نیز، خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران سخنان کواکبیان را «غیراخلاقی» خواند و نوشت «بررسی‌های دقیق مراجع رسمی نشان می‌دهد این ادعاها کاملاً بی‌پایه و فاقد مستندات است». این خبرگزاری مدت حضور شکدم در ایران را 18روز در طول پنج سفر به ایران اعلام کرده و تاکید کرده است « نهادهای امنیتی و قضایی به‌صراحت اعلام کرده‌اند که هیچ سند یا گزارشی مبنی بر رفتار غیراخلاقی، ارتباطات مشکوک یا فعالیت غیرقانونی از سوی شکدم در ایران ثبت نشده است. همچنین، برخی اتهامات منتشرشده در فضای مجازی، جعلی و فاقد اعتبار تشخیص داده شده است.»
این درحالی است که هنگامی که جنجال مربوط به «جاسوس» و «نفوذی» بودن شکدم در ایران رخ داد، نادر طالب‌زاده از شخصیت‌های رسانه‌ای وقت جمهوری اسلامی، که گفته شده یکی از افرادی بوده که زمینه نزدیکی شکدم به مقامات ایرانی را فراهم آورده ، گفته بود او با دعوت و مجوز رسمی و با «تایید و چک و بازرسی» به ایران آمد اما «مدتی هم آزادانه در ایران زندگی می‌کرد».
کاترین شکدم در مصاحبه با «بی‌بی‌سی فارسی» تایید کرده بود که در هنگامی که در ایران زندگی می‌کرد با پیشنهادات بسیاری برای رابطه جنسی از سوی «مقامات سیاسی و مذهبی» روبرو شده ولی او با رد این اتهامات گفت ممکن است فیلم‌ها و اسنادی مربوط به اقامت در تهران داشته باشد که شاید در آینده منتشر کند.

کاترین شکدم به همراه زینب سلیمانی وفاطمه مغنیه
کاترین شکدم به همراه زینب سلیمانی وفاطمه مغنیه

کاترین شکدم کیست؟

این پژوهشگر مقیم لندن که در رشته‌های مختلف از جمله روانشناسی و ارتباطات تحصیل کرده در هجده سالگی با یک مسلمان یمنی در لندن ازدواج کرد و از همان زمان به تحقیق درباره اسلام علاقمند شد. در برخی منابع به ارتباط او با محافل امنیتی مرتبط با اسرائیل و لابی‌های یهودی پرداخته شده است. او که در زمینه خاورمیانه و روسیه فعالیت می‌کرد به عنوان خبرنگار شبکه دولتی آر تی روسیه نیز شناخته می‌شد.

شکدم سالها بعد شروع به همکاری با دفتر پرس‌تی وی در لندن و همچنین ارسال مقاله به سایت‌های نزدیک به سپاه پاسداران و سازمان تبلیغات اسلامی در ایران کرد و علاقمندی خود را به شیعه نشان داد. در سالهای 1394 تا 1397 با سایت رهبر جمهوری اسلامی همکاری داشت و گفته شده در موسسه «شفقنا» که هدف آن ترویج شیعه در جهان است دارای عنوان شغلی بوده است.
مصاحبه‌های متعدد رسانه‌های وابسته به حکومت در ایران که شکدم در آن از خامنه‌ای، اسلام شیعه و جمهوری اسلامی تقدیر می‌کرد سبب شیفتگی نهادهای حکومت و رسانه‌های ایرانی به او شد و سرانجام از شکدم برای شرکت در کنفرانس فلسطین در تهران دعوت شد که او در این کنفرانس در نزدیکی علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی جای گرفت.

طبق گزارش‌های رسانه‌های ایران، او پس از آنها بارها و در مجموع پنج سفر به دعوت نهادهای مختلف حکومتی به ایران داشت. آخرین سفر او به تهران همزمان با کارزار انتخاباتی ابراهیم رئیسی برای ریاست جمهوری شد. شکدم در تهران با برخی از عالی‌ترین مقامات حکومت ایران از جمله ابراهیم رئیسی و برخی از فرماندهان سپاه پاسداران دیدار و با رئیسی مصاحبه کرد.
برخی از رسانه‌های اجتماعی از نادر طالب‌زاده از چهره‌های رسانه‌ای شاخص اصولگرایان و همچنین حمیدرضا مقدم‌فر از مسئولان دفتر حفظ و نشر آثار علی خامنه‌ای به اتفاق کمیل خجسته باقرزاده از نزدیکان خامنه‌ای به عنوان افرادی که زمینه حضور بیشتر کاترین شکدم در تهران و نزدیکی او به مقامات اصلی حکومت ایران را فراهم آوردند، یاد کرده‌اند، با این حال این افراد این موضوع را تکذیب کرده‌اند.

کاترین شکدم در دو قاب
کاترین شکدم در دو قاب

تظاهر به گرویدن به تشیع

پس از آن، شکدم در نوامبر ۲۰۲۱ مقاله‌ای در سایت «تایمز آو اسرائیل» منتشر کرد و اعلام کرد که هرگز مسلمان شیعه نشده و تظاهر به مسلمان شدن را برای نزدیکی بیشتر به رهبران اصلی جمهوری اسلامی ایران و درک عینی‌تری از ماهیت شیعه انجام داده است، او همچنین یهودی ستیزی و برنامه هسته‌ای ایران را خطری برای اسرائیل خواند.
انتشار این مقاله که در رسانه‌‌های اجتماعی نزدیک به محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور پیشین ایران، انعکاس وسیعی یافت سبب شد تا سایت علی خامنه‌ای و همچنین خبرگزاری‌های حکومتی ایران مقالات شکدم وهمچنین مصاحبه‌ها با او را حذف کنند.
نمایندگان مجلس و همچنین اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس خواستار ارائه توضیحاتی درباره نفوذ شکدم به بالاترین محافل حکومتی شدند. اما خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران در گزارشی جنجال درباره این موضوع را «پروژه مشترک سایت اسرائیلی و کانال تلگرامی نزدیک به احمدی‌نژاد» خواند.
با این‌که شکدم در مصاحبه با رسانه‌های فارسی زبان در خارج از کشور ادعای جاسوس بودن خود را رد کرد اما در مصاحبه با ایران اینترنشنال در اسفند 1401 گفت که ناچار به تظاهر کردن بوده تا اعتماد مقامات جمهوری اسلامی را جلب کند اما برای اسرائیل جاسوسی نمی‌کرده است. با این حال پس از حمله اسرائیل به ایران و جنگ 12روزه، برخی رسانه‌های غربی و عبری باردیگر به سراغ ماجرای کاترین شکدم رفتند و از جمله سایت «جی‌فید» که به عنوان رسانه‌ای نزدیک به اسرائیل شناخته می‌شود این فرضیه که او «جاسوس موساد» بوده است را قابل بررسی دانسته و از جمله ملاقات‌های او با همسران مقامات و فرماندهان حکومت ایران را جزیی از تلاش برای دستیابی به برنامه کاری و جزییات محل زندگی آنها دانسته است.

العربیه فارسی