با وجود ادامه آتشبس شکننده، ایران همچنان به هشدار علیه ایالات متحده و اسرائیل ادامه میدهد و تأکید میکند که در صورت اقدام تحریکآمیز، توان وارد کردن خسارات سنگین به طرف مقابل را دارد.
مقامهای ایرانی مدعیاند که کشورشان توانایی انجام حملات موشکی روزانه بهمدت دو سال را دارد. ادعایی که به گفته کارشناسان نظامی و تحلیلگران اطلاعاتی غرب، بیش از پیش محل بررسی و تردید قرار گرفته است.
تحلیلهای اطلاعاتی نشان میدهد که این لحن تهدیدآمیز ممکن است با هدف پوشاندن خسارات گسترده در زیرساختهای موشکی ایران مطرح شده باشد. بنا بر گزارش شبکه «فاکس نیوز»، منابع اطلاعاتی با استناد به دادههای منبعباز میگویند که ایران در آغاز درگیری اخیر، حدود سه هزار موشک و بین 500 تا 600 سکوی پرتاب در اختیار داشت.
اما در پایان «جنگ 12 روزه» که شامل حملات اسرائیل به انبارهای تسلیحاتی و مراکز تولید موشک ایران، و نیز حملات آمریکا به تأسیسات هستهای بود، این آمار بهطور قابل توجهی کاهش یافته و تخمین زده میشود که زرادخانه موشکی ایران اکنون بین 1000 تا 1500 موشک و تنها 150 تا 200 سکوی پرتاب در اختیار دارد.
بهنام بنطالبلو، کارشناس امور ایران در مؤسسه «دفاع از دموکراسیها»، گفت که نظام ایران اکنون بیش از پیش مجبور است میان استفاده از این تسلیحات یا از دست دادن آنها یکی را انتخاب کند، چرا که اسرائیل بهطور مداوم سکوهای پرتاب موشک را هدف قرار میدهد.
دانی سیترینویچ، تحلیلگر مسائل ایران در مؤسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل نیز گفت که جایگزینی سکوهای پرتاب با توجه به تخریب زیرساختهای تولید، بسیار دشوار خواهد بود. او در گفتوگو با فاکس نیوز افزود که اسرائیل تقریباً تمام مراکزی را که ایران در آنها موشک میسازد هدف قرار داده است.
سیترینویچ گفت: «ایران ممکن است هنوز بتواند به اسرائیل حمله کند، اما نه با صدها موشک.»
جان کاساوغلو، پژوهشگر ارشد در اندیشکده هادسون و کارشناس نظامی مسائل خاورمیانه، نیز تأکید کرد که با وجود ضربات اخیر، ایران «همچنان بزرگترین قدرت موشکی بالستیک در خاورمیانه» است.
او افزود: «در جریان جنگ دیدیم که ایران توانست به حریم هوایی اسرائیل نفوذ کند. حتی در شرایطی که سامانه گنبد آهنین و سامانههای آمریکایی بهطور همزمان تلاش میکردند تنها یک موشک بالستیک را رهگیری کنند.»
کارشناسان در گفتوگو با فاکسنیوز همچنین خاطرنشان کردهاند که در حالی که مقامهای ایران به نمایش قدرتهای استفادهنشده خود ادامه میدهند، واقعیت میدان، آسیب به خطوط تولید و اقدامات پیشگیرانه قبلی، دایره انتخابهای نظامی تهران را بهشدت محدود کرده است.
العربيه فارسى