بهرغم گذشت ۲۰ روز از آتشبس میان ایران و اسرائيل، تقریبا هر روز گزارشهایی از انفجار در ایران منتشر میشود. اما مقامات ایران اکثرا این انفجارها را بر اثر نشت گاز دانسته و آنها را تروریستی نخواندهاند. با این حال، شباهت این حوادث با اتفاقات جنگ ۱۲ روزه، تردیدهایی را بهوجود آورده است.
خبرگزاریهای ایران روز دوشنبه ۱۴ ژوئیه (۲۳ تیر ماه) از انفجار در پردیسان قم خبر دادند. در ابتدا علت این انفجار نامشخص بود، اما ساعاتی بعد، امیرعباس بقایی، فرماندار قم اعلام کرد که علت این انفجار «نشت گاز خانگی» در یک مجتمع مسکونی بوده است.
به گزارش خبرگزاریهای ایران، در جریان این حادثه هفت نفر مصدوم و به بیمارستان منتقل شدند.
بنابر تصاویر منتشر شده از محل این انفجار طبقه نخست یک ساختمان کاملا تخریب شده و به واحدهای مجاور نیز آسیب وارد شده است.
چهار روز پیش نیز رسانههای ایران از انفجار در برج «پامچال» در چیتگر تهران خبر داده و اعلام کردند که در این حادثه هفت نفر مجروح شدند. علت این حادثه نیز نشت گاز اعلام شد. بنابر گزارشها این برج متعلق به قوه قضائیه بوده است.
انتشار خبر مرگ ناگهانی و مشکوک علی طائب، نماینده پیشین علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران در قرارگاه «ثارالله» سپاه پاسداران و برادر حسین طائب، رئیس پیشین سازمان اطلاعات سپاه، درست در روز بعد از این حادثه تردیدهایی را درباره ارتباط این خبر با خبر انفجار به وجود آورد.
اگرچه مقامات جمهوری اسلامی ایران علت انفجارها را نشت گاز اعلام کردند، اما کاربران بسیاری از شبکههای اجتماعی و منابع غیررسمی آنها را به حذف عوامل حکومت نسبت میدهند.
در پی اعلام نشتی گاز به عنوان علت انفجار چیتگر بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی با انتشار تصاویری ساخته توسط هوش مصنوعی از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در لباس مامور شرکت ملی گاز ایران، این موضوع را دستمایه طنز قرار دادند.
خبرگزاری رکنا روز دوشنبه در مقالهای با عنوان «دست از سر روان مردم بردارید؛ انفجار گاز بوده، هست و خواهد بود» اعلام کرد که از ابتدای سال ۱۴۰۴ تا روز ۲۳ تیرماه، دو مورد انفجار گاز در تهران گزارش شده است؛ انفجار در چیتگر در ۱۹ تیرماه و انفجار کپسول گاز که منجر به مصدومیت ۸ نفر شد در تاریخ ۴ تیر.
این خبرگزاری افزود: «این در حالی است که بررسی آمارهای پیشین نشان میدهد چنین حوادثی در تهران بیسابقه نیستند و با نرخ نسبتاً ثابتی در حال وقوعاند.»
با این حال، مقامات اسرائيلی پس از اعلام آتشبس با ایران بارها گفتهاند که در جریان جنگ ۱۲ روزه به همه اهداف حمله نشده و برخی از آنها باقی ماندهاند.
بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه هفته گذشته در جریان ضیافت شام با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در کاخ سفید، برنامه موشکی و هستهای ایران را به دو غده سرطانی تشبیه کرد و گفت که با برداشتن این غدهها، اگرچه بیماری تا مدتی درمان میشود، اما درمان قطعی آن نیاز به پایش مستمر و مراقبت دارد و تهدید کرد که در صورت لزوم مجددا به ایران حمله خواهد کرد.
والاستریت ژورنال: ترامپ از حمله اسرائیل به ایران در صورت حرکت تهران بهسوی بمب اتم حمایت میکند
ترامپ در دیدار با نتانیاهو: امیدوارم مجبور به حمله مجدد به ایران نشویم؛ آنها دیگر «قلدر» نیستند
والاستریت ژورنال روز جمعه در گزارشی اعلام کرد که آقای ترامپ با طرح بنیامین نتانیاهو برای حمله مجدد به ایران در صورت حرکت تهران به سوی بمب هستهای مخالفتی نکرده است.
بنابر این گزارش به نقل از مقامات ارشد آمریکا و اسرائيل، بنیامین نتانیاهو در دیدار خصوصی با دونالد ترامپ تصریح کرد که در صورت ازسرگیری حرکت تهران بهسوی تولید سلاح هستهای، اسرائیل مجددا به ایران حمله خواهد کرد. آقای ترامپ در پاسخ اگرچه گفت که خواهان راهحل دیپلماتیک با تهران است، اما مخالفتی با طرح اسرائیل ابراز نکرد.
نفوذ اطلاعاتی اسرائیل
در جریان حملات ۱۲ روزه اسرائيل به ایران، چندین فرمانده عالیرتبه نظامی جمهوری اسلامی ایران از جمله محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران و امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه به همراه چندین دانشمند هستهای ایران کشته شدند.
گزارشهای منتشر شده از نحوه اجرای این حملات اعم از قاچاق قطعات پهپاد به داخل ایران و انتخاب و ردیابی اهداف حاکی از نفوذ اطلاعاتی گسترده اسرائيل در ایران است.
مقامات ایرانی از زمان آتشبس تاکنون صدها نفر را به اتهام همکاری با موساد و جاسوسی برای اسرائيل بازداشت کردهاند. همچنین هزاران نفر از شهروندان افغانستان از کشور اخراج شدهاند.
یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل روز پنجشنبه در نامهای به علی خامنهای با اشاره به نفوذ اطلاعاتی اسرائیل نوشت: «ما همهچیز را میبینیم. همهچیز را میشنویم. همهجا هستیم.»
آقای گالانت همچنین نوشت: « ما هرگز یکدیگر را ملاقات نکردهایم، اما مطمئنم چیزهای زیادی درباره هم میدانیم. نزدیک به ۳۰ سال است که شما را زیر نظر داریم و در جایگاه وزیر دفاع، مأموریت داشتهام که دههها اطلاعات راهبردی، توان هوایی و دکترین نظامی اسرائیل را به یک طرح عملیاتی هماهنگ تبدیل کنم؛ طرحی که با قاطعیت حلقه آتش شما را درهم شکست و باعث فروپاشی کامل آن شد.»
نامه گالانت به خامنهای: به جای جنگ با کشوری کوچک و هزاران کیلومتر دورتر به فکر رفاه ایرانیان باشید
با این حال جمهوری اسلامی ایران این نامه را «تصویری فراواقعگرایانه از اشراف اطلاعاتی» اسرائیل دانست. روزنامه «صدای ایران»، روزنامه اینترنتی رسانه رسمی علی خامنهای طی مقالهای در واکنش به این نامه نوشت: «ادعای رصد تمام تحرکات، اشراف کامل به ساختار تصمیمگیری ایران و حتی دانستن تصمیمها پیش از اتخاذ آنها. این تصویرسازی در واقع معادل روانی همان توصیفی است که در یک تحلیل دیگر از آن به عنوان «عقاب آسمان و شیر زمین» یاد شده بود، تصویری اغراقآمیز از توانمندی اسرائیل.»
یورو نیوز