به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، آبان ۲۳، ۱۴۰۳

کلینیک ترک حجاب؛ خواب جدید جمهوری اسلامی برای مخالفان حجاب اجباری

 

ستاد امر به معروف و نهی از منکر تهران، کلینیک «ترک بی‌حجابی» تاسیس می‌کند. این خبر را ۲۲آبان۱۴۰۳، «مهری طالبی دارستانی»،‌عضو این ستاد اعلام کرد.

***

مهری طالبی دارستانی، رییس اداره زنان و خانواده ستاد امر به معروف استان تهران در این رابطه ادعا کرده است: «عده‌ای از اساتید و متخصصین دغدغه‌مند عفاف و حجاب، مدت‌هاست در مکان ستاد امر به معروف استان با خط تلفن و سیستم موجود، به‌صورت کاملا جهادی به مراجعین مرتبط خدمات مربوطه را ارائه می‌دهند. اما امروز که حجم مراجعات بالا رفته، لازم دیدیم برای گسترش کار، از موسسات و سایر دغدغه‌مندان دعوت به همکاری کنیم.»

طالبی دارستانی در همین رابطه در کانالش در شبکه پیام‌رسان «ایتا» نیز نوشته است که این مرکز به‌عنوان بخشی از نقشه جامع راهبردی «زیست بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب»، با رویکرد فرهنگی نوین و با هدف ارائه خدمات روان‌شناختی، مشاوره‌ای و مددکاری به افرادی که تمایل به رعایت حجاب دارند و ممکن است به‌دلیل فشارهای اجتماعی یا تاثیرات محیطی در این زمینه دچار چالش شده باشند، طراحی و به مرحله‌ اجرا رسیده است.

مرکز ترک حجاب اجباری قرار است چطور کار کند؟

رییس اداره زنان و خانواده ستاد امر به معروف استان تهران در رابطه با نحوه خدمات مرکز ترک حجاب اجباری گفته است: «خدمات این مرکز شامل مشاوره‌های فردی، جلسات گروهی، و کارگاه‌های مهارت‌آموزی در حوزه خودشناسی، تقویت هویت انسانی، و مدیریت فشار‌های اجتماعی است.»

به گفته طالبی دارستانی، در این کلینیک تلاش می‌شود با ارائه آگاهی و پشتیبانی فکری به افرادی که تصمیم به رعایت حجاب گرفته‌اند، یا از تطبیق با محیط‌های خاص تحت فشار بوده‌اند، کمک کند تا بتوانند با انگیزه و اعتماد‌به‌نفس بیشتری پوشش سالم خود را آزادانه انتخاب کنند.

بنابر اطلاعات منتشر شده، برنامه‌های این کلینیک شامل دوره‌های آموزشی با حضور اساتید مجرب در زمینه فلسفه و ارزش‌های حجاب، نقش آن در تقویت هویت فردی و مهارت‌های روانی برای مقابله با فشار‌های پنهان اجتماعی است که این دوره‌ها به‌منظور افزایش آگاهی و تقویت توانایی تصمیم‌گیری افراد برگزار می‌شوند و به افراد کمک می‌کنند تا با تکیه بر ارزش‌های انسانی خود، با چالش‌های پیرامون حفظ حجاب در محیط‌های مختلف اجتماعی مواجهه شوند و از سوی دیگر، این مرکز با هدف بهبود سلامت روان افرادی که به‌دلیل عدم انطباق با محیط‌های اجتماعی دچار استرس یا تناقض درونی شده‌اند، برنامه‌های کارگاهی با رویکرد تقویت خودباوری و پذیرش تفاوت‌ها را در دستور کار دارد.

مهری طالبی دارستانی همچنین از «فعالان فرهنگی و همچنین مدیران موسسات فرهنگی و اجتماعی» برای مشارکت در این کلینیک دعوت کرده است.

مهری طالبی دارستانی کیست؟

طالبی دارستانی که اکنون به‌عنوان رییس اداره زنان و خانواده ستاد امر به معروف استان تهران معرفی می‌شود، پیش‌تر به‌عنوان ‌مسوول زنان معاونت فرهنگی سپاه در رسانه‌های وابسته به حکومت مصاحبه می‌کرد و با عنوان پژوهشگر حوزه علمیه در مصاحبه‌های تلویزیونی حضور می‌یافت. او پس از آبان۱۳۹۸ در توییتر حضور فعال پیدا کرد و در رشته توییتی خودش را به‌عنوان یک فرد اهل ماهشهر معرفی کرد و روایتی مطابق با آنچه حکومت می‌گوید از آنچه بر سر مردم ماهشهر گذشت ارائه داد. 

او از مدافعان کودک‌همسری است و فرزند و دامادش «کوثر» و «حسین»، زوج معروفی هستند که در نوجوانی ازدواج کردند و در رسانه‌های رسمی کودک همسری را تبلیغ می‌کنند. او حالا به‌عنوان رییس اداره زنان و خانواده ستاد امر به معروف تهران، از تاسیس کلینیک ترک بی‌حجابی  خبر داده است.

ستاد امر به معروف و نهی از منکر با بودجه ۳۶۶ میلیارد تومانی

​​ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر در ایران در سال ۱۳۷۲ با هدف ترویج و نظارت بر اجرای اصول اسلامی امر به معروف و نهی از منکر در جامعه و با رویکرد فرهنگی و آموزشی تاسیس شد. 

با تصویب قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و دستورالعمل اجرایی آن در سال ۱۳۹۴، این ستاد با تغییر نام و با عنوان ستاد امر به معروف و نهی از منکر در سه سطح مرکز، استان و شهرستان ادامه فعالیت داده‌است. اگرچه در اساس‌نامه این ستاد تاکید ویژه‌ای بر «حجاب اجباری» نشده است، اما ستاد امر به معروف و نهی از منکر در سال‌های اخیر تنها به مقوله پوشش شهروندان زن پرداخته است.

از‌جمله در شهریور۱۴۰۲، سند جامعی برای هدایت فعالیت‌های ستاد امر به معروف و نهی از منکر شامل اهداف و رویکردهای کلان برای مقابله با مواردی نظیر بدحجابی و ترویج فرهنگ حجاب اسلامی تهیه شد.

«محمدحسین طاهری آکردی»، دبیر ستاد، در این رابطه گفته است که در این سند جامع، به وظایف دستگاه‌های مختلف برای اجرای موثر امر به معروف و نهی از منکر توجه خواهد شد و همچنین به‌دنبال تدوین چارچوبی برای ارتقای «حکمرانی دینی» است.

همچنین به گفته آکردی، این سند با هدف تقویت سازوکارهای فرهنگی و اجتماعی مرتبط با موضوعاتی مانند «حجاب» تدوین شده است تا بدین وسیله اجرای قوانین و اصول مرتبط با ارزش‌های اسلامی، به‌خصوص حجاب، به‌صورت موثرتری در کشور ترویج و عملی شود.

یکی از راه‌های «ترویج عملی» و «موثر» حجاب، احتمالا همین کلینیک ترک بی‌حجابی است که با بودجه ۳۶۶ میلیارد تومان این ستاد تاسیس می‌شوند.

برای سال ۱۴۰۳، بودجه ستاد امر به معروف و نهی از منکر در ایران با افزایشی حدود ۱۲۵ درصدی نسبت به سال گذشته، به مبلغ ۳۶۶ میلیارد تومان رسیده است. این افزایش، به‌دنبال تغییرات اعمال‌شده توسط مجلس بوده است که برخی نهادهای خاص مذهبی و فرهنگی دیگر نیز افزایش بودجه قابل توجهی داشته‌اند.

 زیست‌بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب

نقشه «زیست‌بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب»، اردیبهشت سال جاری توسط اداره عفاف، حجاب و خانواده ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران تهیه شد. بنابر گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، «ایرنا»، این نقشه در سه بعد «شخصی، خانوادگی و اجتماعی» به «حل معضل عفاف و حجاب» می‌پردازد. در این نقشه، هفت اقدام راهبردی کلان در محور‌های پایش و پژوهش، رصد و نظارت، آموزش و تربیت، تفریح و تفرج، آگاهی‌بخشی و اطلاع‌رسانی، تبیین و تبلیغ و حمایت و پشتیبانی از تشکل‌های مردمی و شورا‌های دستگاهی، طراحی و اجرا شده است.

در بخشی از این نقشه زیست بوم غیرت، حیا، عفت و حجاب آمده است: «حجاب نماد اسلام است؛ نظام جمهوری اسلامی مبتنی‌بر اسلام است و حجاب برای ما وجه نمادین دارد.»

مهری طالبی دارستانی در رابطه با زیست‌بوم غیرت، حیا، عفت و حجاب» در زمان انتشار آن گفته بود: «این نقشه در راستای تقویت مولفه‌های فرهنگ عفاف و حجاب اقدامات کوتاه مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت در نظر گرفته شده است که با تعریف عملیات میدانی با همکاری تشکل‌های مردمی استان تهران در مسیر اجرا قرار گرفته است. لازم به ذکر است که این برنامه‌ها هر سه وجه ایجابی، سلبی و مراقبتی را دربرمی‌گیرد.»

بیمار‌انگاری هواداران پوشش اختیاری

در پی جان‌باختن «مهسا (ژینا) امینی» در بازداشتگاه گشت ارشاد و شروع اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، زنان پرشماری از تن دادن به قوانین مربوط به پوشش اجباری سرباز زدند. در مواجهه با این اعتراض گسترده زنان و سرباز زدنشان از تن دادن به قوانین جمهوری اسلامی در رابطه با پوشش، برخی از مقامات حکومت، مخالفان حجاب اجباری را «بیمار روانی» توصیف کردند.

در آخرین مورد، «آهو دریایی»، یا «دختر علوم و تحقیقات» که در پی اعتراض به رفتار توهین‌آمیز حراست دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات لباس خود را از تن خارج کرده بود، به بیمارستان روان منتقل شد. 

«ایران‌وایر»  پیش‌تر در گزارشی، به نحوه «مجنون‌انگاری زنان معترض» توسط حکومت پرداخته بود.

خبر تاسیس کلینیک ترک بی‌حجابی، اعتراضات فراوانی را در بین افکار عمومی برانگیخت.

«میر محمدخان»، پزشک، در این رابطه نوشت: «با وام گرفتن از ادبیات مختص به سلامتی برای کنترل نوع پوشش و حجاب، آستانه وقوع خشونت علیه کادر سلامت پایین می‌آید و امنیت روانی کادر درمان و سلامت به خطر می‌افتد. چه کسی گفته نوع پوشش بیماری و از نوع اعتیاد است که برایش کلینیک ترک راه می‌اندازید؟»

«هدیه کیمیایی»، روزنامه‌نگار نیز در حساب کاربری‌ خود در شبکه اجتماعی «ایکس» تاکید کرد: «بیماران جنسی یک لحظه از گیر افکار جنسی رهایی ندارند و بیماری‌شان به جایی رسیده که می‌خواهند آدم‌های معمولی که حق طبیعی‌شان را زندگی می‌کنند را، به کلینیک ترک بی‌حجابی ببرند.»

«شهریار شمس مصطوفی»، روزنامه‌نگار نیز در همین رابطه نوشت: «چند وقت دیگه متوجه می‌شویم طرف برای کلینیک ترک بی‌حجابی کلی بودجه گرفته، چندتا ساختمان از شهرداری و فلان سازمان، سپس چند صد نفر از فامیل‌ها را با حقوق نجومی استخدام می‌کند و چندی بعد در بودجه سالانه بودجه می‌گیرد. باز ما نمی‌فهمیم چطور می‌شود با یک میلیون اشتغال‌زایی کرد.»

جمهوری اسلامی در‌حالی به‌واسطه نهادهایی مانند ستاد امر به معروف و نهی از منکر سعی در احیای «حجاب اجباری» در کشور دارد، که مطابق پیمایش ملی «ارزش‌ها ‌و ‌نگرش‌های ایرانیان» که در پاییز ۱۴۰۲ انجام و بخش‌هایی از آن منتشر شده است، ۳۸درصد از شرکت‌کنندگان تاکید کرده‌اند اساسا مشکلی با بی‌حجابی زن‌ها ندارند و ۴۶درصد گفته‌اند هرچند مخالف بی‌حجابی هستند، کاری با بی‌حجابی دیگران ندارند. براساس نتایج این پیمایش به نسبت سال ۱۳۹۴، تعداد افرادی که با پوشش اختیاری زنان مشکلی ندارند، رشدی سه‌و‌نیم برابری داشته‌ است.