به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، آبان ۱۳، ۱۴۰۳

واکنش‌های گسترده به برخورد حکومت با کنش اعتراضی دانشجوی دختر علوم و تحقیقات

 

کنش اعتراضی دختر دانشجوی دانشگاه علوم و تحقیقات و بازداشت او، در کانون توجه فعالان حوزه‌های مختلف و کاربران رسانه‌های اجتماعی قرار گرفته است. عفو بین‌الملل خواهان آزادی فوری این دختر شد و مای ساتو، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران گفت موضوع را به دقت دنبال می‌کند.

از روز شنبه دوازدهم آبان تاکنون، تعدادی از وکلا مانند مریم کیان‌ارثی، برای دفاع رایگان از این دانشجو اعلام آمادگی کرده‌اند.

بسیاری از کاربران رسانه‌های اجتماعی نیز کنش اعتراضی این دختر را با ویدا موحد مقایسه کردند که روز شش دی سال ۱۳۹۶ روی جعبه برقی در خیابان انقلاب تهران رفت، روسری سفید خود را بر سر چوب زد و آغازگر جنبشی به نام «دختران خیابان انقلاب» شد.

هشتگ «دختر علوم تحقیقات» تا ظهر روز یک‌شنبه ۱۳ آبان نزدیک به ۱۰۰ هزار بار در پست‌های کاربران فارسی‌زبان تکرار شد.

این دختر روز شنبه ۱۲ آبان در پی برخورد فیزیکی ماموران حراست و تلاش آن‌ها برای تحمیل حجاب اجباری، در اقدامی اعتراضی برهنه شد.

ساعاتی پس از انتشار گسترده ویدیوهای این کنش اعتراضی، برخی منابع گزارش دادند که او همراه با ضرب و جرح بازداشت و به بیمارستان روانی منتقل شده است.

هنوز از محل نگهداری این دختر دانشجو خبری منتشر نشده است.

عفو بین‌الملل خواستار آزادی فوری دختر علوم و تحقیقات شد

مای ساتو گزارشگر ویژه حقوق‌بشر سازمان ملل در امور ایران با انتشار ویدیویی از دختر دانشجوی معترض به حجاب اجباری در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تهران در حساب ایکس خود نوشت که این موضوع و همچنین پاسخ مقام‌های ایران، را به دقت رصد خواهد کرد.

سازمان عفو بین‌الملل نیز در ایکس نوشت: «مقام‌های جمهوری اسلامی باید فورا این دانشجو را که پس از درآوردن لباس در اعتراض به آزار و اذیت به دلیل حجاب اجباری از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده، آزاد کنند.»

هویت این دختر تاکنون مشخص نشده است اما در ساعات گذشته برخی نام او را «آهو دریایی» و دانشجوی رشته زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه علوم و تحقیقات معرفی کرده‌اند.

هشتگ این نام در رسانه اجتماعی ایکس تا ظهر روز ۱۳ آبان حدود هفت هزار بار استفاده شد.

گوهر عشقی، مادر دادخواه ستار بهشتی، وبلاگ‌نویس کشته‌شده هم او را با این نام خطاب کرد و با استفاده از هشتگ «جمهوری اسلامی باید برود» در ایکس نوشت که این دختر دانشجوی آزاده از سوی «جنایتکاران خامنه‌ای» بازداشت و ربوده شده است و از همگان خواست تا صدای او باشند.

از روز شنبه تاکنون بسیاری از فعالان سیاسی و مدنی، هنرمندان، تشکل‌ها و نهادهای مختلف و کاربران رسانه‌های اجتماعی به این کنش اعتراضی واکنش نشان داده‌اند.

حمایت و هم‌دلی عمومی از دختر دانشجو

رویا حشمتی، از بازداشت‌شدگان اعتراضات زن، زندگی، آزادی در اینستاگرام خود خطاب به دختر دانشگاه علوم و تحقیقات نوشت: «باشد تا غرور و عصیانت مشعلی فروزان شود در لحظه‌های تاریکِ مغاکی که پیش رویت دهان گشوده، خواهر گرامی‌ام.»

حشمتی به دلیل انتشار عکسی از خود با دامن و بدون حجاب اجباری در یکی از خیابان‌های تهران بازداشت و اواسط دی سال گذشته، حکم ۷۴ ضربه شلاق در موردش اجرا شد.

مهدی یراحی، زندانی سیاسی پیشین و خواننده حامی خیزش انقلابی نیز در واکنش به بازداشت و برخورد با این دختر دانشجوی معترض در ایکس نوشت: «بانگ رسای زن است.»

او از هشتگ مهسا امینی و «دختر علوم تحقیقات» استفاده کرد.

کانون بین‌المللی دانشگاهیان ایرانی (آیکویا) در بیانیه‌ای ضمن حمایت از این دختر دانشجو، خواستار اعتراض جامعه جهانی به سرکوب سیستماتیک زنان و دانشجویان و افزایش فشار بر جمهوری اسلامی برای توقف خشونت‌هایش شد.

این کانون تاکید کرد که صدای آزادی‌خواهان ایران خاموش‌شدنی نیست.

پیش از آن نیز تشکل دانشجویان پیشرو در واکنش به ضرب و شتم و بازداشت این دختر دانشجو در بیانیه‌ای نوشت: «ما او را تنها نمی‌گذاریم و پیام روشنمان به حکومت اسلامی و وحوش اسلام‌گرا در دانشگاه‌ها، پیش‌تر اعلام شده؛ ما به کمتر از نابودی جمهوری اسلامی راضی نخواهیم شد.»

خبرنامه دانشجویان دانشگاه امیرکبیر با انتشار تصاویری از مامور حراست واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد در پیام‌رسان تلگرام نوشت او عامل حمله به دختر دانشجو بوده است.

بر اساس این گزارش، نیروی حراست با حمله به این دانشجو لباس او را پاره کرد.

کتایون ریاحی، بازیگر سینمای ایران، که در جریان خیزش «زن، زندگی، آزادی» با برداشتن حجاب اجباری با اعتراضات مردمی همراهی کرده بود، با انتشار پستی در اینستاگرام از این دانشجو حمایت کرد و نوشت: «یک‌دیگر را تنها نمی‌گذاریم.»

حسین رونقی، زندانی سیاسی پیشین، کنش اعتراضی این دانشجو را «طغیان علیه سرکوب حکومت» توصیف کرد و افزود این اقدام «فریادی از عمق دل علیه ستمی که زندگی را از مردم، به‌ویژه زنان گرفته» محسوب می‌شود.

فرید قدمی، نویسنده و مترجم ایرانی، نیز با انتشار پستی در اینستاگرام به حمایت از این دانشجو پرداخت و نوشت: «گفتمان ایدئولوژیک حاکم بی‌گمان سعی می‌کند او را دیوانه جلوه دهد، همچون کشیشان قرون وسطی که زنان آزادی‌خواه را هیستریک می‌خواندند.»

چهار انجمن روان‌شناسی و روان‌پزشکی ایران سال گذشته از اقدامات جمهوری اسلامی در «سوء‌استفاده از روان‌پزشکی و روان‌شناسی» برای سرکوب مخالفان حجاب اجباری انتقاد کردند.

احمدرضا یزدی، متخصص روان‌درمانی، در اردیبهشت‌ماه با انتقاد از «سیاسی‌سازی روان‌پزشکی در ایران» هشدار داد: «برخی از روان‌پزشکان ممکن است با ایدئولوژی‌های رژیم همسو شوند و مخالفان را بیمار روانی تلقی کنند و فعالانه در سرکوب دیدگاه‌های مخالف شرکت کنند.»

ایران ایتترنشنال