عکسی آرشیوی از شبهنظامیان گروه اسلامگرای جیشالعدل
مولوی عبدالحمید در خطبههای نماز جمعه روز ۲۴ آذر از حمله گروه جیشالعدل به مقر نیروی انتظامی راسک ابراز نگرانی و تاسف کرد و به خانواده ماموران کشته شده تسلیت گفت. پس از نماز جمعه، مردم زهدان در فضایی امنیتی راهپیمایی سکوت برگزار کردند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبههای خود به «همه طرفها و طیفها» توصیه کرد که امنیت را حفظ کنند.
اسماعیلزهی تاکید کرد: «این مساله حیاتی و مهم است که امنیت استان سیستان و بلوچستان بهم نخورد.»
ساعت دو بامداد جمعه گروهی از افراد مسلح وابسته به جیشالعدل، به مقر فرماندهی انتظامی در شهرستان راسک در استان سیستان و بلوچستان حمله کردند.
بر اساس آخرین گزارشها، دستکم ۱۲ نیروی پلیس در این حملات کشته و هفت تن دیگر زخمی شدند. همچنین به گفته مقامات، دو نفر از مهاجمان کشته، یک نفر زخمی و دستگیر شده و مابقی گریختند.
در جریان جمعه خونین زاهدان، سپاه پاسداران بیانیهای منتشر و گروه جیشالعدل را مسوول حمله به پاسگاه و تیراندازی به مردم معرفی کرد. اما مولوی عبدالحمید، بارها در خطبههای نماز جمعه خود حکومت را عامل تیراندازی به مردم و قتل آنها دانست.
پس از برگزاری نماز جمعه هشتم مهر ۱۴۰۱، نیروهای امنیتی و نظامی مستقر در کلانتری ۱۶ زاهدان به طرف مردم معترض به صورت مستقیم تیراندازی کرده و دستکم ۱۰۰ شهروند را کشتند.
عبدالحمید اسماعیلزهی در بخشی دیگر از خطبههای ۲۴ آذر گفت که روز پنجشنبه در نشست مدیران مدارس دینی اهلسنت سیستان و بلوچستان درباره موضوعات روز سخن گفته استو به همین دلیل در خطبههای امروز در اینباره صحبتی نمیکند.
مولوی عبدالحمید در آن نشست بار دیگر بر ضرورت محاکمه و مجازات آمران و عاملان جمعههای خونین زاهدان و خاش تاکید کرد، خواهان رفع تبعیض نسبت به اهل سنت شد و گفت زندانیان سیاسی و به ویژه «علمای» اهل سنت باید هرچه سریعتر آزاد شوند.
به گفته امام جمعه اهل سنت زاهدان، مولانا عبدالمجید مرادزهی، مولانا فتحیمحمد نقشبندی، مولانا فضلالرحمان کوهی و «برخی دیگر از علما در مناطق کُردنشین» همچنان در زندان هستند.
اسماعیلزهی همچنین به هجوم نیروهای امنیتی به دو مدرسه دینی در زاهدان و بازداشت دهها طلبه اشاره کرد و آن را توهینآمیز خواند.
او شامگاه ۲۰ آذر هم در شبکه اجتماعی ایکس به این حمله پرداخته و نوشته بود این رویداد نشان داد مسوولان استانی برخلاف ادعاهای خود، در فکر آرامش مردم سیستان و بلوچستان نیستند.
پس از برگزاری نماز جمعه، مردم زاهدان به درخواست مولوی عبدالحمید و در جو امنیتی شهر راهپیمایی سکوت انجام دادند.
برخی منابع با انتشار ویدیوهایی نوشتند همزمان با خروج مردم از مصلی زاهدان، نیروهای نظامی در سطح شهر حضور پررنگی دارند.
کمپین فعالین بلوچ نوشت که نیروهای امنیتی نمازگزاران را بازرسی بدنی کرده و خودروهای نظامی و شخصی نهادهای امنیتی در حال تردد و گشتزنی در سطح شهر زاهدان هستند.
فضای زاهدان از زمان جمعه خونین در هشت مهر سال گذشته تاکنون و به ویژه در روزهای جمعه عمدتا امنیتی بوده است.
ایران اینترنشنال