به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، آذر ۱۵، ۱۴۰۲

محکومیت سپیده رشنو به ۴۷ ماه حبس در دو پرونده

  

شعبه یک دادگاه تجدیدنظر سپیده رشنو را به اتهام «انتشار تصاویر مبتذل در فضای مجازی» به ۴ ماه حبس قطعی محکوم کرد تا این فعال مدنی مجموعا بابت ۲ پرونده به ۳ سال و ۱۱ ماه حبس قطعی محکوم شده باشد.

نام سپیده رشنو پیش از اعتراضات ۱۴۰۱ ایران در میان افکار عمومی پیچید؛ در ماجرای اتوبوس BRT. آن اتفاق سبب شد تا او در تیر ۱۴۰۱ بازداشت و ۸ شهریور با تودیع وثیقه ۸۰۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شود. دادگاه بدوی سپیده را بابت این پرونده به ۳ سال و ۷ ماه حبس محکوم کرد که برای مدت ۵ سال تعلیق شد. رشنو اما چند ماه بعد مجددا بابت انتشار تصویری از خود و حکم کمیته انضباطی دانشگاه الزهرا بازداشت شد. این بازداشت منجر به تشکیل دومین پرونده علیه او شد. پرونده‌ای که به گفته وکیلش به «شبکه شرق»، حالا با حکم شعبه یک دادگاه تجدیدنظر قطعی شده و او باید ۴ ماه حبس را تحمل کند. این حکم، حکم تعلیقی پیشین رشنو را نیز به جریان خواهد انداخت و این فعال مدنی مجموعا و تا اینجا، مجبور به تحمل ۳ سال و ۱۱ ماه حبس است. پرونده سومی نیز بابت حجاب علیه سپیده رشنو تشکیل شده که جلسه رسیدگی به آن سیزدهم دی ماه برگزار خواهد شد.

میلاد پناهی‌پور، وکیل دادگستری در همین زمینه و در گفت‌وگو با «شبکه شرق» با اشاره به آخرین وضعیت پرونده سپیده رشنو، اظهار کرد: «تشکیل پرونده سپیده رشنو به دلیل پست اولی بود که او در صفحه اینستاگرامش منتشر کرده بود که تصویری از خودش بود در کنار حکم کمیته انضباطی دانشگاه الزهرا مبنی بر محرومیت از تحصیل خانم رشنو. این پست منجر به تشکیل پرونده‌ای با عناوین اتهامی «تشویق به فساد و فحشا»، موضوع ماده ۶۳۹ و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» موضوع ماده ۵۰۰ قانون مجازات در دادسرای اوین شد.»

او ادامه داد: «خانم رشنو در دادسرای شهید مقدس، دفاعیات اولیه را به تنهایی و بدون وکیل انجام داد. در نهایت دادسرا نسبت به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام، منع تعقیب صادر کرد ولی درباره اتهام اشاعه فساد و فحشا، اقدام به صدور کیفرخواست کرد. در نهایت پرونده با همین عنوان اتهامی به شعبه ۱۰۹۹ دادگاه ارشاد ارجاع شد.»

ماجرای جلوگیری از حضور سپیده رشنو در جلسه دادگاه

وکیل سپیده رشنو با تاکید بر ممانعت حفاظت مجتمع قضائی ارشاد از ورود موکلش به جلسه رسیدگی، خاطرنشان کرد: «دادگاه در روز دهم مهرماه سال جاری جلسه رسیدگی به این عنوان اتهامی خانم رشنو را برگزار کرد. خانم رشنو هم با پوشش مورد انتخاب خودش در مقابل دادگاه حاضر شد اما حفاظت مجتمع قضائی ارشاد به دلیل عدم رعایت حجاب، مانع حضور خانم رشنو در جلسه رسیدگی به پرونده شد. این درحالیست که در هیچ یک از قوانین موضوعه، جلوگیری از حضور متهم در جلسه رسیدگی به پرونده‌اش به دلیل حجاب پیش‌بینی نشده و تمام قوانین بر دفاع متهم از خودش در جلسه رسیدگی تاکید کرده‌اند.»

پناهی‌پور تصریح کرد: «در نهایت جلسه رسیدگی در همان تاریخ بدون حضور خانم رشنو برگزار شد. من به عنوان وکیل پرونده، فرصت کافی برای دفاع از موکلم را داشتم. با صحبت‌ها و دفاعیات صورت گرفته در جلسه رسیدگی و نظر ریاست محترم شعبه ۱۰۹۹ دادگاه ارشاد، عنوان اتهام خانم رشنو از اشاعه فساد و فحشا به جریحه دار کردن عفت عمومی، موضوع بند ۳ ماده ۶۴۰ قانون مجازات تغییر کرد. دادگاه در نهایت با همین عنوان اتهامی اقدام به صدور حکم ۶ ماه حبس برای خانم رشنو کرد.»

تشکیل پرونده سوم علیه سپیده رشنو؛ بازهم حجاب

این وکیل دادگستری خبر از تشکیل پرونده سوم برای سپیده رشنو داد و گفت: «نکته قابل توجه اینکه همزمان با این پرونده، پرونده‌ای جدید علیه خانم رشنو به دلیل حضور با پوشش مورد انتخاب خودش در مقابل دادگاه در تاریخ دهم مهرماه، تشکیل شد. تاریخ رسیدگی به این پرونده هم ۱۳ دی اعلام شده است.»

پناهی‌پور در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به صدور حکم دادگاه تجدیدنظر در پرونده دوم سپیده رشنو، بیان کرد: «ما پس از صدور حکم دادگاه بدوی در پرونده دوم خانم رشنو، درخواست تجدیدنظرخواهی خود را ثبت کردیم. دیروز در نهایت حکم شعبه یک دادگاه تجدیدنظر در شرایطی به ما ابلاغ شد که ما خواستار حضور در دادگاه تجدیدنظر و ارائه دفاعیات خودمان به صورت حضوری بودیم ولی نه تنها این اتفاق رخ نداد، بلکه حتی پیامک ارجاع پرونده به شعبه یک دادگاه تجدیدنظر هم برای ما ارسال نشده بود، در سامانه ثنا هم چیزی ثبت نشده بود و ما تصور می‌کردیم که این پرونده در هیچ شعبه‌ای به ثبت نرسیده است اما به یکباره دیدیم که رأی دادگاه به ما ابلاغ شد.»

تغییر عنوان اتهامی سپیده رشنو برای سومین بار

او درباره جزئیات حکم دادگاه تجدیدنظر هم گفت: «دادگاه تجدیدنظر، در دادنامه خود، بخشی از دفاعیات ما را پذیرفته اما با نظر مستشاران شعبه، عنوان اتهامی را از «جریحه‌دار کردن عفت عمومی» به «انتشار تصاویر مبتذل در فضای مجازی» موضوع ماده ۷۴۲ قانون مجازات تغییر داد. به موازات این تغییر عنوان اتهامی، شعبه یک دادگاه تجدیدنظر، مجازات خانم رشنو را از ۶ ماه حبس به ۴ ماه حبس کاهش داد و همچنین مجازات نقدی در نظر گرفته شده را نیز حذف کرد. این دادگاه همچنین با سکوت خود درباره حکم تکمیلی صادر شده علیه خانم رشنو، عملا رأی به تأیید آن داده است.»

وکیل سپیده رشنو در نهایت خاطرنشان کرد: «بدین ترتیب ما با یک رأی قطعی ۴ ماه زندان درباره خانم رشنو مواجه هستیم که حکم تعلیقی ۳ سال و ۷ ماه حبس ایشان در پرونده اتوبوس BRT تهران را به جریان خواهد انداخت و او در حال حاضر، مجموعا با ۳ سال و ۱۱ ماه حبس قطعی مواجه است.»