مسعود پزشکیان سه وزیر از کابینه ابراهیم رئیسی را به دولت چهاردهم آورده است
بر اساس لیستی که محمد باقر باقالیباف رئیس مجلس در صحن مجلس خواند، عباس عراقچی برای وزارت خارجه، اسماعیل خطیب برای وزارت اطلاعات، اسکندر مومنی برای وزارت کشور و عزیز نصیرزاده برای وزارت دفاع پیشنهاد شدهاند. نام یک زن هم در وزرای پیشنهادی دیده میشود: فرزانه صادق برای وزارت راه و شهرسازی.
در فهرست آقای پزشکیان دو وزیر دولت ابراهیم رئیسی ابقا میشوند: اسماعیل خطیب وزیر اطلاعات و امین حسین رحیمی وزیر دادگستری. عباس علیآبادی وزیر صمت در دولت پیشین (سیزدهم) در دولت جدید به عنوان وزیر نیرو معرفی شده است.
مجلس صلاحیت ۱۹ وزیر پیشنهادی آقای پزشکیان را این هفته در کمیسیونهای تخصصی، و از هفته آینده، در صحن علنی مجلس شورای اسلامی بررسی میکند.
پیش از اعلام رسمی اسامی، اصلاحطلبان ارشد بهشدت به این فهرست انتقاد کرده بودند.
وزرای پیشنهادی کیستند؟
اسماعیل خطیب از سال ۱۳۵۹ در فعالیتهای امنیتی و اطلاعاتی فعال بود. او کار خود را با اطلاعات عملیات سپاه آغاز کرد. آقای خطیب بعدتر از سال ۱۳۷۰ ریاست اداره اطلاعات قم و از سال ۱۳۹۸ ریاست حراست آستان قدس رضوی را برعهده گرفت. در جریان رای اعتماد مجلس به دولت ابراهیم رئیسی، مجتبی ذوالنوری عضو وقت کمیسیون امنیت ملی در دفاع از اسماعیل خطیب گفته بود چه دفاعی بهتر از اینکه محمد خاتمی و محمود احمدینژاد او را عزل کردهاند. آقای خطیب پس از عزل از سمت خود در دوره محمود احمدینژاد به عنوان مسئول دفتر حفاظت رهبری در قم انتخاب شد.
آقای پزشکیان برای تصدی وزارت کشور هم سرتیپ اسکندر مؤمنی از فرماندهان سپاه در دوران جنگ ایران و عراق را پیشنهاد داده که در سالهای اخیر در فرماندهی پلیس مشغول به کار بوده است. آقای مومنی دبیر ستاد مبارزه با مخدر و پیش از آن جانشین و معاون فرماندهی نیروی انتظامی، رئیس پلیس ۱۱۰، و رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی بوده است.
تنها زن حاضر در کابینه آقای پزشکیان، فرزانه صادق متولد ۱۳۵۵ است که به عنوان وزیر راه و شهرسازی معرفی شده است. خانم صادق معمار و شهرساز است. او پیشتر معاون وزیر راه و همچنین دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران بوده است. این اولین بار است که وزارتخانه راه و شهرسازی به یک وزیر زن سپرده شده است.
عباس صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از این هم سابقه ریاست این وزارتخانه را بر عهده داشته است. او اکنون ۶۰ ساله است و پس از کنارهگیری علی جنتی وزیر فرهنگ ارشاد اسلامی دولت حسن روحانی به عنوان جانشین او انتخاب شد. پیش از آن، آقای صالحی معاون فرهنگی آقای جنتی بود. پس از درگذشت محمود دعایی مدیر مسئول پیشین روزنامه اطلاعات در سال ۱۴۰۱، آقای صالحی در حکمی از سوی آیتالله خامنهای جایگزین آقای دعایی شد. او دانشآموخته حوزههای علمیه مشهد و قم است اما لباس روحانی نمیپوشد.
محمدرضا ظفرقندی فوق تخصص جراحی عروق و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران هم به عنوان وزیر بهداشت به مجلس پیشنهاد شده است. او ریاست سازمان نظام پزشکی، مدیریت گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی تهران، و ریاست مرکز تحقیقات تروما و جراحی بیمارستان سینا را به عهده داشته است و دبیرکل انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران است.
ستار هاشمی نامزد وزارت ارتباطات متولد ۱۳۵۵ است. او در زمینه هوش مصنوعی در دانشگاه موناش استرالیا و دانشگاه علم و صنعت تحصیل کرده است و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز است. او در دوران محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات دولت حسن روحانی به عنوان معاون فناوری و نوآوری این وزارتخانه انتخاب شد. آقای هاشمی در یک دهه گذشته معاونت فناوری شرکت ارتباطات زیرساخت ایران را برعهده داشت؛ او در دوران ابراهیم رئیسی به عنوان معاون فناوری به سازمان ثبت اسناد و املاک منتقل شد.
حسین سیمایی نیز به عنوان نامزد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معرفی شده است. او حقوقدادن است و در دوره دوم ریاست جمهوری حسن روحانی دبیر هیئت دولت بود. آقای سیمایی در دولت دوازدهم به عنوان معاون حقوقی و امور مجلس وزیر علوم هم فعالیت کرده بود.
در وزارت نفت، آقای پزشکیان محسن پاکنژاد را به عنوان وزیر پیشنهاد داده است. او متولد ۱۳۴۵ و دانشآموخته مهندسی برق از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. او از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۰ سه سال معاون وزیر نفت بوده و مدیریت توسعه میدانهای گازی، مدیرکلی نظارت بر صادرات مواد نفتی، و بازرسی وزارت نفت را به عهده داشته است. آقای پاکنژاد پیشتر هم مدیرعامل و نایبرئیس هیئتمدیره شرکت بازرگانی نفت ایران بوده است.
فهرست کامل اسامی وزرای پیشنهادی آقای پزشکیان:
- وزارت آموزش و پرورش: علیرضا کاظمی
- وزارت ارتباطات: ستار هاشمی
- وزارت اطلاعات: اسماعیل خطیب
- وزارت اقتصاد: عبدالناصر همتی
- وزارت امور خارجه: عباس عراقچی
- وزارت بهداشت: محمدرضا ظفرقندی
- وزارت کار: احمد میدری
- وزارت جهاد کشاورزی: غلامرضا نوری
- وزارت دادگستری: امین حسین رحیمی
- وزارت دفاع: عزیز نصیرزاده
- وزارت راه و شهرسازی: فرزانه صادق
- وزارت صمت: محمد اتابک
- وزارت علوم: حسین سیمایی
- وزارت فرهنگ: عباس صالحی
- وزارت کشور: اسکندر مومنی
- وزارت میراث فرهنگی: رضا صالحی امیری
- وزارت نفت: محسن پاکنژاد
- وزارت نیرو: عباس علیآبادی
- وزارت ورزش: احمد دنیامالی
ساعتی پیش، جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحطلبان گفته بود برخی از اعضای کابینه «نه نسبتی با اصلاحات دارند و نه حتی به رویکرد اعتدالی نزدیک هستند. برخی دیگر هم شهرهاند به ضدیت با هر تغییر و اصلاحی.»
آقای امام گفته است فهرست پیشنهادی کابینه آقای پزشکیان ادامه «سکانداری نظامیان و شبهنظامیان بر سیاست و عدم تغییر رویکردهای امنیتی نسبت به فعالان سیاسی داخل نظام» است.
او گفت با این فهرست «چه ضرورتی به برگزاری انتخابات و تحمیل این همه هزینه به کشور و بازی با روح و روان مردم و بهویژه جوانان بود؟»
روز گذشته هم جبهه اصلاحات ايران در نامه اى خطاب به رئيسجمهور جدید ایران نوشت «در مرحله اول شکلگیری هيئت دولت اجازه ندهید ویژه گزینیها و روندهای ناصواب موجب حذف شایستگان و ناامیدی مردم از انتخاب خود شود که حتی تا روز رأیگیری برای آمدن پاى صندوق و رأی دادن به شما تردید داشتند.»
در این نامه آمده بود: «اگر در گامهای اول شکلگیری دولت خود پیام امیدبخشی به مردم ندهید، نه تنها اعتماد ایجاد شده در رأیدهندگان سلب خواهد شد، بلکه شما نیز پشتوانه لازم را برای پیگیری وعدههاى داده شده خود به مردم در انتخابات را از دست خواهید داد.»
پیش از این، آقای پزشکیان در حکمی محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در دوران ابراهیم رئیسی را هم در سمتش ابقا کرده بود که با انتقادهایی مواجه شده بود.
جبهه اصلاحات آقای پزشکیان را به عنوان نامزد خود در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ معرفی کرده بود.
جبهه اصلاحات ایران، با نام اولیه نهاد اجماعساز اصلاحطلبان، شناختهشدهترین نهاد ائتلافی اصلاحطلبان ایران است که از سال ۱۳۹۹ و پس از انحلال شورای هماهنگی جبهه اصلاحات تشکیل شد.
آذر منصوری از تیر ۱۴۰۲ ریاست این جبهه را بر عهده گرفت.
بی بی سی فارسی