به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی
شنبه، شهریور ۲۵، ۱۴۰۲
نماینده پارلمان اروپا: دادگاهی شدن در «لاهه» در انتظار خامنهای است
بیت رهبری نهادی است که روزانه مرتکب نقض حقوق بشر میشود
نماینده هلند در پارلمان اروپا خواستار دادگاهی شدن علیخامنهای در لاهه است و میگوید برای او سرنوشت مشابهی مانند آنچه برای اسلوبودان میلوشویچ، رئیسجمهوری وقت جمهوری فدرال یوگسلاوی و رادوان کارادزیچ، رهبر سابق صربهای بوسنی روی داد، متصور است.
بارت گروتِس، نماینده هلند در پارلمان اروپا از جمله نمایندگانی است که به دلیل حمایت از مردم ایران و مخالفت با سرکوب آنها توسط مقامهای جمهوری اسلامی تحریم شده است.
او در گفتوگو با یورونیوز خبر داده که شخصا نزد وزیر آموزش هلند رفته تا درباره پذیرش برخی دانشجویان نزدیک به مقامهای جمهوری اسلامی در هلند، هشدار دهد. او در دیدار با وزیر آموزش گفته «آنها یا باید راهی زندان شوند یا به ایران بازگردند، آنها در دانشگاههای ما جایی ندارند.»
گروتِس در جلسه علنی پارلمان اروپا نقدهایی را متوجه جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا کرده بود. او در گفتوگو با یورونیوز نیز به موضع محافظهکارانه و میانهروانه بورل انتقاد دارد.
گروتِس همچنین خواستار دادگاهی شدن علیخامنهای در دادگاه لاهه است و میگوید: «برای او سرنوشت مشابهی متصورم، مانند آنچه برای اسلوبودان میلوشویچ، رئیسجمهوری وقت جمهوری فدرال یوگسلاوی و رادوان کارادزیچ، رهبر سابق صربهای بوسنی روی داد.»
صربستان میلوشویچ را به اتهام دست داشتن در جنایات جنگی در جنگهای داخلی کرواسی، بوسنی و کوزوو به دادگاه بینالمللی لاهه تسلیم کرد. کاراجیچ نیز سرنوشت مشابهی یافت. دادگاه لاهه در مارس ۲۰۱۶ کاراجیچ را به ارتکاب نسلکشی و جنایات علیه بشریت به ۴۰ سال حبس محکوم کرد.
یورونیوز: سخنرانی شما در حمایت از اعتراضات مردمی در ایران را در پارلمان اروپا شنیدیم. کارنامه عملیاتی شما در یک سال گذشته برای کمک به مردم ایران چه بوده؟ آیا به جزایراد سخنرانی میتوان اقدام موثر دیگری برای حمایت از مردم ایران انجام داد؟ پرداختن به مسايل مرتبط با ایران در پارلمان اروپا نباید به مواردی محدود شود بلکه به دنبال آن هستیم که این مسائل هر ماه یا دو ماه در صحن علنی پارلمان مطرح شود.
اما درباره مسائل جزئی تر، تجربه شخصی من برخورد با حضور و تحصیل بستگان نزدیک به رژیم ایران در دانشگاههای اروپایی بوده است.
اینکه بستگان، نوهها، خواهرزاده و برادرزاده نیروهای سپاه و دایره نزدیکان خامنهای اینجا درس بخوانند، برای من بسیار ناخوشایند است. خبرهایی از سوی ایرانیان در اروپا به من رسیده که آنها مشغول تهدید ایرانیانی هستند که اینجا تحصیل میکنند.
یورونیوز: واکنش شما به این مساله چه بود؟ نزد وزیر آموزش هلند رفتم و با او گفتوگوی جدی داشتم. و ازاو خواستم تا برای بیرون کردن آنها از دانشگاههای هلند سیاستی اتخاذ کند. و اطمینان حاصل کند که آنها یا راهی زندان شده یا به ایران باز میگردند، آنها در دانشگاههای اینجا جایی ندارند.
و اگر افراد در این زمینه اطلاعاتی دارند لطفا با من یا دیگر نهادها و دولتهای اروپایی در تماس باشند. هدف همه ما یکی است.
یورونیوز: در سخنرانیتان در پارلمان اروپا به تحریم بیت رهبری و سپاه اشاره کرده بودید. فکر میکنید اتحادیه اروپا به چنین تصمیمی برسد؟ بیت رهبری نهادی است که روزانه مرتکب نقض حقوق بشر میشود. ما در اتحادیه اروپا ابزارهایی برای تحریم افراد داریم تا آنهایی که حقوق بشر را نقض میکنند، تحریم شوند. فکر میکنم وقت آن فرا رسیده که بیت رهبری در فهرست تحریمها قرار بگیرد. خواسته من این است و آقای بورل نیز باید به آن گوش فرا دهد. اما مشکل این است که آقای بورل غیرفعال است و همچنان در نقش خود در قالب تهسیلکننده مذاکرات هستهای فرو رفته است. تمام سخنرانی این هفته نمایندگان در پارلمان اروپا درباره ایران بر تغییر سیاست اروپا در قبال رژیم ایران و نقد سیاست غیر تاثیرگذار خارجی آقای بورل تاکید داشت. این همان چیزی است که ما خواهان تغییر آن هستیم.
یورونیوز: شما از سوی مقامهای جمهوری اسلامی ایران تحریم شده اید، دلیل آن چه بوده؟ خامنهای و رژیم او به دلیل حمایتم از اعتراضات و مردم شجاع ایران و خواست آنها برای زندگی بهتر من را تحریم کردند. به باور من راه برای سفر خامنهای باز است اما تنها جایی که او باید به آن سفر کند شهری است که من آنجا زندگی میکنم، یعنی لاهه. دادگاه بینالمللی لاهه در آنجا مستقر است و این دادگاه درست همان جایی است که خامنهای باید در آن حاضر شود، مثل همان اتفاقی که برای میلوشویچ و کاراجیچ و دیگر جنایتکاران جنگی روی داد. خامنهای باید این واقعیت را بپذیرد که او خارج از محدوده نظم دادن به دنياست.
این اتفاق معمولی نیست و ما نباید آن را معمولی جلوه دهیم. نباید مانند آقای بورل وضعیت راعادیسازی کنیم بلکه ما به وارد کردن فشارهای مضاعف و تلاش برای تحریم سپاه و بیت رهبری نیازمندیم.
یورونیوز: به باورتان علی خامنهای روزی در دادگاه لاهه حاضر خواهد شد؟ کمی پیشتر در سخنانم از میلوشویچ و کاراجیچ نام بردم. آنها در لاهه شهری که در آن زندگی میکنم، زندانی شده بودند. اما وقتی آنها در یوگسلاوی سابق مرتکب تمام آن جنایات جنگی میشدند، اصلا فکرش را هم نمیکردند که کشور مادریشان صربستان روزی آنها را به لاهه مسترد کند.
اما از آنجا که مردم آن کشور به آیندهای روشن میاندیشیدند، این مهم اتفاق افتاد. انتظار من این است که خامنهای و اطرافیانش به دلیل ارتکاب جنایات جنگی به لاهه مسترد شوند.
یورونیوز: غرب در این یکسال به چه برنامه حمایتی از ایرانیان فکر کرده؟ آیا بانک اطلاعاتی از مجروحان دارید؟ فکر نمیکنم مساله به داشتن این بانک اطلاعاتی باز گردد که کمیسیون اروپا آن را هم دارد. مشکل اصلی در رهبری سیاسی آقای بورل است. او غیرفعال است اما درباره دادهها و ارتباط نزدیک با جامعه ایرانیان خارج این مساله در سالهای گذشته سیر تکاملی داشته و این روند باید همچنان ادامه یابد.