روزنامه هممیهن در گزارشی به موج جدید مهاجرت پزشکان از ایران پرداخت و نوشت که بعد از هشدارهای پیدرپی درباره ترک ایران از سوی پرستاران، ماماها، داروسازان و پزشکان متخصص، مهاجرتها به استادان دانشگاه و مدیران این حوزه در سطوح مختلف رسیده است.
بر اساس این گزارش که روز سهشنبه چهارم مهر منتشر شد، مدیرکل سلامت وزارت بهداشت، مدیر گروه اپیدمیولوژی، مدیر مرکز کارآزمایی بالینی و مدیر مرکز تحقیق اعتیاد در برخی دانشگاههای علوم پزشکی در میان مهاجران جدید هستند.
دانمارک و تقاضای کار پرستاران و پزشکان
طی پنج سال گذشته، 2000 پرستار ایرانی برای آمدن به دانمارک درخواست داده اند. 1200 مورد از آنها تایید شده اند و بنابراین می توانند به اینجا منتقل شوند.
پرستارها ی متقاضی در دانمارک با مشکلات زیادی مواجه شده اند .
شهرداری یکی از شهر ها (Vejle) پرستارانی را از ایران استخدام می کند در حالی که آنها به دنبال تاییدیه برای کار در دانمارک هستند
شهرداری Vejle از زمان انتظار برای استخدام آنها به عنوان کارگران موقت غیر ماهر استفاده می کند
شهرداری مربوطه 12 پرستار ایرانی را به عنوان جانشین در خانه های سالمندان و در بخش معلولان به کار گرفته است. به این ترتیب پرستاران حقوق می گیرند و شهرداری در تابستان مشاغل موقت پر کرده است.
یکی از آنها هنیه سلیمانی 37 ساله است.
او میگوید که یک سال پیش به دانمارک آمد و این فقط برای یافتن شغل نیست، بلکه برای زندگی در یک کشور آزاد نیز مهم است.
هانیه سلیمانی می گوید: دانمارک یک دموکراسی آزاد و صلح آمیز است و بین زنان و مردان برابری وجود دارد.
اخراج و خانهنشینی اجباری استادان زمینهساز مهاجرت
حمید سوری، رییس پیشین کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید-۱۹ و عضو پیشین هیات علمی گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی از جمله کسانی است که به تازگی و پس از تحمل ماهها «خانهنشینی اجباری»، به فهرست مهاجران اضافه شده است.
او درباره «خانهنشینی معادل با مرگ» و در نهایت مهاجرتش که از آن با عنوان «رانده شدن» یاد میکند، گفته است دولت بهانههای عجیبی برای حذف استادان منتقد از دانشگاه دارد.
به گفته سوری، دولتیها در پاسخ به سوالش برای بازنشستگی اجباری گفتهاند سعی میکنند افراد باسابقه را که حقوق بیشتری میگیرند، بازنشسته یا بازخرید کنند تا در هزینههای دانشگاه صرفهجویی به وجود بیاید.
جامعه پزشکی اما با آمار مهاجرت بزرگتری در سطح متخصصان و فارغالتحصیلان مواجه است بهطوری که به گفته رضا لاریپور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی، این اعداد نسبت به سالهای قبل از کرونا «تقریبا دو برابر» شدهاند.
به گفته لاریپور، این مهاجرتها امروز فقط به پزشک، پرستار، دندانپزشک و داروساز منحصر نیستند و حتی ماما، پیراپزشک، فیزیوتراپ، بیناییسنج و ... هم مهاجرت میکنند.
او که پیش از این میانگین سنی مهاجران را زیر ۳۵ سال خوانده و گفته بود فارغالتحصیلان «بلافاصله اقدامات مهاجرتی را شروع میکنند»، در گفتوگو با هممیهن تاکید کرد اکنون این میانگین «افزایش» پیدا کرده است.
بر همین اساس، امروزه بسیاری از پزشکان که زمانی در ایران ثبات کاری داشتند، به دلیل اختلالهای به وجود آمده، به سمت کشورهای دیگر کشیده شدهاند.
روزنامه هممیهن نیز همان زمان در گزارشی از مهاجرت ۱۱۴ رتبه برتر رشته ریاضی و فیزیک کنکور سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۵ خبر داد و در عین حال یادآور شد «همه ۱۰ رتبه برتر سالهای ۸۷ و ۸۸» این رشته از ایران رفتهاند.
دادههای این گزارش نشان میداد بهطور متوسط ۷۸ درصد نخبگان، دیگر به کشور بازنگشتهاند و از سوی دیگر، آمریکا، کانادا و سوئیس از جمله کشورهایی بودند که دانشجویان بهعنوان مقاصدشان انتخاب کردهاند.
زمستان سال گذشته بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت اعلام کرد که ایران در تراز ۵۰ هزار دانشجوی مهاجر قرار گرفته است و اکنون وارد تراز بالاتر از ۶۶ هزار نفر دانشجوی مهاجر است.
به گفته او، این عدد نشان میدهند ایران با سرعت پدیده «افزایش جمعیت دانشجویی خارج از کشور» را تجربه میکند اما آمار به روز و دقیقی در این زمینه وجود ندارد.
دادههای پیمایش رصدخانه ملی مهاجرت در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد ایران در رده هفدهمین کشور فرستنده دانشجو به دنیا قرار دارد.
همچنین برآوردها نشان میدهد حدود یکدهم جمعیت کشور برابر با ۸/۵ میلیون ایرانی هماکنون بهعنوان مهاجر در خارج از ایران زندگی کنند.