روزنامه والاستریتژورنال با انتشار گزارشی از پیشنهاد راهاندازی غنیسازی اورانیوم با نظارت آمریکا در خاک عربستان سعودی خبر داده است. این پیشنهاد در راستای توافق عادیسازی روابط رسمی بین ریاض و تلآویو طرح شده است.
روزنامه والاستریتژورنال روز پنجشنبه ۳۰ شهریور با انتشار گزارشی از پیشنهاد راهاندازی غنیسازی اورانیوم با نظارت ایالات متحده آمریکا در خاک عربستان سعودی خبر داده است. به گفته کارشناسان، این پیشنهاد در راستای توافق عادیسازی روابط رسمی بین ریاض و تلآویو طرح شده است.
بر اساس گزارش والاستریتژورنال، بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، به متخصصان ارشد هستهای و امنیتی اسرائیل دستور داده تا با مذاکرهکنندگان آمریکایی همکاری کنند تا توافقی با عربستان سعودی انجام شود که به این کشور امکان دهد پس از ایران به کشور سومی [غرب آسیا] تبدیل شود که غنیسازی اورانیوم انجام میدهد.
این گزارش میافزاید که دولت اسرائیل در حال بررسی امکان دستیابی عربستان سعودی به برنامه هستهای در چارچوب توافق احتمالی عادیسازی رابطه میان دو کشور است.
بیشتر بخوانید: ایجاد رابطه میان اسرائیل و عربستان؛ "دیدار محرمانه" رئیس موساد از آمریکا
والاستریتژورنال مینویسد، اسرائیل "بیسر و صدا" در حال همکاری با دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکاست تا عملیات غنیسازی اورانیوم با نظارت آمریکا در خاک عربستان راهاندازی شود.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
این روزنامه همچنین میافزاید که بنیامین نتانیاهو به نهادهای مرتبط اسرائیل دستور داده که جنبههای مختلف برخورداری عربستان سعودی از برنامه صلحآمیز اتمی و تاثیرات آن بر امنیت اسرائیل را به عنوان بخشی از زمینههای پیشرفت در برقراری صلح میان این دو کشور بررسی کنند.
این خبر در شرایطی منتشر میشود که محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان اخیرا در روز ۲۹ شهریور در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فاکسنیوز از نزدیک بودن صلح با اسرائیل سخن گفته بود.
بیشتر بخوانید: مذاکرات صریح بلینکن و بن سلمان بر سر اختلافات میان دو کشور
بنا به گزارش والاستریتژورنال، دولت اسرائیل در همکاری با دولت جو بایدن برای تحقق شرط عربستان در برخورداری از برنامه مسالمتآمیز هستهای، این موضوع را به طور جدی پیگیری میکند.
بنسلمان در گفتگو با فاکسنیوز گفته بود که این کشور صرفنظر از اینکه چه کسی در دولت اسرائیل حضور دارد، برای عادیسازی رابطه با این کشور تلاش میکند و "مدام به این هدف نزدیکتر میشود".
ولیعهد عربستان توافق احتمالی با اسرائیل را "بزرگترین توافق تاریخی از دوران پایان جنگ سرد" تا کنون توصیف کرد ولی در عین حال اشارهای نیز به مطالبات فلسطینیان کرد و افزود که این کشور در توافقی مشارکت خواهد کرد که خواستهای فلسطینیها را تامین و منطقه را آرام کند.
ولیعهد عربستان در مصاحبه خود با فاکس نیوز همچنین گفته بود "اگر تهران به سلاح هستهای دست پیدا کند، ما نیز باید داشته باشیم."
دورنمای عادیسازی رابطه عربستان سعودی و اسرائیل
موضوع گسترش پیمانصلح میان کشورهای منطقه با اسرائیل، در دیدار میان جو بایدن و بنیامین نتانیاهو در ۲۹ شهریور در نیویورک و در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز مطرح شد. بایدن در این دیدار به طرح کریدور حمل و نقلی اشاره کرد که هند را به خاورمیانه و در نهایت از طریق عربستان سعودی و اسراییل به اروپا متصل میکند و بنیامین نتانیاهو نیز در این دیدار افزود که اسراییل مشتاق صلح با عربستان است.
در همین حال، الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل نیز از ایجاد "چارچوبی" به منظور برقراری روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی تا اوایل سال ۲۰۲۴ خبر داده است.
به گفته کوهن، این احتمال وجود دارد که طی سه ماه نخست سال ۲۰۲۴، بتوان به نقطهای رسید که جزئیات توافق عادیسازی رابطه اجرایی شود.
پیش از این نیز، همزمان با تلاشهای دولت جو بایدن برای نزدیکی عربستان و اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائيل اعلام کرده بود که این کشور در حال برنامهریزی برای ساخت خط آهن جدیدی است که این کشور را به عربستان متصل میکند.
برنامه هستهای عربستان سعودی؛ چالشهای امنیتی منطقه
به گفته کارشناسان، بر اساس بسته امنیتی دوجانبه میان عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا، برنامه غیرنظامی هستهای عربستان به این صورت تضمین شده که عربستان بتواند در داخل خاک خود، اورانیوم را غنیسازی کند.
پیش از این در اوایل ژانویه عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان اعلام کرده بود که این کشور قصد دارد از معادن اورانیوم خود برای توسعه صنعت انرژی هستهای استفاده کند.
او در یک اجلاس مرتبط با صنعت و معدن در ریاض با اشاره به کشف ذخایر متنوعی از اورانیوم در عربستان گفته بود که این کشور قصد دارد در سرمایه گذاری مشترک با شرکایش بر اساس تعهدات بین المللی، از منابع ملی اورانیوم خود استفاده کند.
عربستان از سال ۲۰۱۸ ساخت یک رآکتور تحقیقاتی ۳۰ کیلوواتی را در ریاض شروع کرده است و پیش از این نیز اعلام کرده بود که قصد دارد از انرژی هستهای برای تنوع بخشی به منابع انرژی این کشور استفاده کند و در نهایت به غنیسازی اورانیوم برسد.
دویچه وله فارسی