به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، شهریور ۲۸، ۱۴۰۲

آمریکایی‌های آزادشده راهی واشینگتن شدند

  

شهروندان دوتابعیتی آزادشده از ایران که بعد از ظهر دوشنبه وارد قطر شده بودند، دوحه را به مقصد واشینگتن ترک کردند. به گزارش صدای آمریکا، ساعتی پیشتر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، پس از آزادی پنج زندانی دوتابعیتی با انتشار بیانیه‌ای از شهروندان آمریکایی خواست به هیچ دلیلی به ایران سفر نکنند و اگر در ایران هستند، فورا خاک آن را ترک کنند.

آقای بلینکن در ابتدای بیانیه گفت سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز، و دو شهروند دیگر آمریکایی که نمی‌خواهند هویت‌شان افشا شود، ایران را ترک کردند و در راه ایالات متحده و ملحق شدن به عزیزان‌شان هستند.

بلینکن افزود دو نفر از بستگان آنها نیز که آمریکایی هستند و تا امروز اجازه خروج از ایران را نداشتند، با آنها همراهی می‌کنند.

به گفته او، «تعدادی از این افراد، به عنوان بخشی از رویه ظالمانه بازداشت غیرقانونی از سوی رژیم ایران، سال‌ها را در زندان سپری کرده‌اند، اما امروز همگی در حال بازگشت به خانه نزد عزیزان خود هستند.»

بلینکن با اشاره به اولویت بودن آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در خارج گفت تحت رهبری جو بایدن تاکنون بیش از ۳۰ شهروند آمریکایی به ناحق بازداشت‌شده به آمریکا بازگردانده شده‌اند.

او در ادامه از امیر قطر شیخ تمیم بن حامد آل ثانی و مقامات این کشور به دلیل نقش‌شان در آزادسازی این افراد و ایجاد «کانالی بشردوستانه در قطر برای خرید کالاهایی همچون غذا، دارو، تجهیزات پزشکی، و محصولات کشاورزی از سوی ایران» قدردانی کرد.

بلینکن همچنین از سوئیس، کره جنوبی، سلطنت عمان، و بریتانیا قدردانی کرده است.

وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه به سپری‌شدن ۱۶ سال از ربودن باب لوینسون اشاره کرد و از جمهوری اسلامی خواست «شرح کاملی از آن چه بر باب لوینسون گذشت» ارائه کند. به گفته او، ایالات متحده از «قانون لوینسون» و دیگر ابزارها برای ترویج «پاسخگوکردن» جمهوری اسلامی ایران و دیگر رژیم‌هایی که از رویه بیرحمانه بازداشت به‌ناحق استفاده می‌کنند، بهره خواهد گرفت.

آنتونی بلینکن با اشاره به هشدار مسافرتی وزارت امور خارجه آمریکا، به شهروندان کشورش هشدار داده است: «به ایران سفر نکنید.» به گفته او، به‌رغم آزادی این گروه از شهروندان آمریکایی، به هیچ وجه نمی‌توان نتیجه‌ای مشابه را برای دیگر آمریکایی‌هایی که بدون توجه به هشدارها به ایران سفر می‌کنند، تضمین کرد.

او در پایان با تکرار هشدار خود گفت: «شهروندان آمریکایی نباید به هیچ دلیلی به ایران سفر کنند، و از هر شهروند آمریکایی در ایران می‌خواهم فورا [ایران را] ترک کند.»

پیش از بلینکن، بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، نیز ضمن استقبال از آزادی پنج زندانی دوتابعیتی، از شهروندان آمریکایی خواست به ایران سفر نکنند.

او در ابتدای بیانیه خود با ذکر اسامی سیامک نمازی، مراد طاهباز، و عماد شرقی، و دو شهروند دیگر که نخواسته‌اند نام‌شان افشا شود، گفت آنها «پس از تحمل سال‌ها عذاب، بلاتکلیفی، و رنج» به‌زودی به عزیزان‌شان ملحق می‌شوند.

آقای بایدن مشخصا از شیخ تمیم بن حامد امیر قطر، و هیثم بن طارق سلطان عمان، به دلیل «کمک کردن به تسهیل این توافق طی ماه‌ها دیپلماسی دشوار و اصولی آمریکایی» و همچنین کره جنوبی قدردانی کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه با اشاره به لزوم پاسخگویی جمهوری اسلامی درباره «کسانی که امروز بازنگشتند» به اسم باب لویسنون اشاره کرد و از تحریم محمود احمدی‌نژاد و وزارت اطلاعات تحت «قانون لوینسون» به دلیل مشارکت آنها در این بازداشت‌ها خبر داد و تصریح کرد همچنان به تحمیل هزینه به جمهوری اسلامی به دلیل «اقدامات تحریک‌آمیزشان» در منطقه ادامه خواهد داد.

جو بایدن با استقبال از بازگشت این شهروندان آمریکایی به میهن‌شان گفت: «بار دیگر خطرات جدی سفر به ایران را به همه آمریکایی‌ها یادآور می‌شوم. دارندگان گذرنامه آمریکا به آنجا سفر نکنند.»

او با اشاره به هشدار مسافرتی وزارت امور خارجه آمریکا درباره خطر «آدم‌ربایی و بازداشت و دستگیری خودسرانه شهروندان آمریکایی» در ایران گفت: «همه آمریکایی‌ها باید به این سخنان توجه کنند و انتظار نداشته باشند که در صورت عدم‌توجه [به این هشدار مسافرتی] آزادی‌شان می‌تواند تضمین شود.»

رئیس جمهوری ایالات متحده در پایان با اشاره به بازگرداندن شهروندان آمریکایی از کشورهایی همچون روسیه، افغانستان، ونزوئلا، و برخی دیگر از کشورها گفت از همان روز اول بازگرداندن شهروندان آمریکایی به ناحق بازداشت‌شده از اولویت‌های دولتش بوده است و به تلاش برای برای بازگرداندن همه آنها ادامه خواهد داد.

این در حالی است که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری امروز خود اعلام کرده بود که تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا امروز انجام خواهد شد.

این مقام جمهوری اسلامی همچنین خبر داد که «دارایی‌های آزادشده ایران در کره جنوبی» امروز «در اختیار دولت و ملت» قرار خواهد گرفت.

خبرگزاری رویترز نیز روز دوشنبه گزارش داد که قطر به واشنگتن و تهران اطلاع داده پول‌های ایران به ارزش ۶ میلیارد دلار به بانک‌هایی در دوحه منتقل شده است.

محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی، ظهر امروز به وقت ایران در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد که مبلغ ۵ میلیارد و ۵۷۳ میلیون یورو به حساب ۶ بانک ایرانی در دو بانک الاهلی و الدخان در قطر واریز شده است.

این مقام جمهوری اسلامی اسامی بانک‌هایی که در قطر حساب باز کرده‌اند را بانک کشاورزی، سامان، پاسارگاد، گردشگری، کارآفرین و شهر اعلام کرد.

رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی همچنین گفت که «تمام پرداخت‌ها توسط کارگزاران بین‌المللی از طریق سوئیفت انجام خواهد شد.»

پنج شهروند آمریکایی ایرانی‌تبار از ۱۹ مرداد و در پی اعلام توافقی بین آمریکا و جمهوری اسلامی از زندان به مکانی خارج از زندان منتقل شده بودند.

این توافق همچنین شامل انتقال شش میلیارد دلار از پول‌های مسدودشده ایران در کره جنوبی به قطر و آزادی پنج ایرانی که در آمریکا «محکوم یا متهم» شده بودند است.

به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی دو نفر از این ایرانیان «براساس علاقه و خواست خودشان به ایران بازمی‌گردند، یک نفر به خانواده خود در کشور ثالث ملحق می‌شود و دو شهروند دیگر تمایل دارند که در آمریکا بمانند.»

مقامات جمهوری اسلامی پیش از این تبادل زندانیان بین آمریکا و ایران را موضوعی «انسان‌دوستانه» نامیدند و تبادل زندانی در ازای دریافت پول‌های بلوکه شده را منکر شده بودند.

ایران در روز ۱۹ مرداد چهار زندانی دوتابعیتی را از زندان اوین به مکان تحت کنترل دیگری منتقل کرد که گفته می‌شود در یکی از هتل‌های تهران است. نفر پنجم نیز پیش‌تر به حبس خانگی منتقل شده بود. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، در همان روز گفت این اقدام، نخستین گام در فرایندی است که منجر به بازگشت این پنج نفر به آمریکا خواهد شد.

سیامک نمازی ۵۱ ساله و عماد شرقی ۵٩ ساله، هر دو بازرگان، و مراد طاهباز ۶۷ ساله، فعال محیط زیست، سه نفر از پنج دو تابعیتی آزاد شده هستند. هویت چهارمین و پنجمین نفر اعلام نشده، اما گفته می‌شود یکی از آنها زن است.

از سوی دیگر، ایرانیانی که در آمریکا آزاد شدند مرتکب جرائم بزرگ نظیر دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران شده‌اند. صدای آمریکا پیش‌تر در گزارشی اختصاصی نام این افراد را امین حسن‌زاده، مهرداد انصاری، کامبیز عطار کاشانی، رضا سرهنگ‌پور کفرانی، و کاوه لطف‌الله افراسیابی ذکر کرده است.


بیانیه‌های زندانیان آمریکایی پس از آزادی

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه پس از آزادی پنج زندانی آزادشده از ایران، تماس تصویری کوتاهی با آنها برقرار کرد.

به گزارش صدای آمریکا، خانواده عماد شرقی ضمن اعلام این خبر افزودند این تماس از ساعت ١١ و ٢٣ دقیقه صبح به وقت شرق آمریکا تا ساعت ١١ و ٣١ دقیقه طول کشید و در آن جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز حضور داشت.

ندا شرقی در این تماس از رئیس جمهوری آمریکا به خاطر «شجاعت سیاسی و اخلاقی‌اش» قدردانی کرد و بایدن نیز در جواب از خانواده آقای شرقی خواست از او خوب نگهداری کنند.

بهاره شرقی، همسر عماد شرقی، نیز در این تماس به جو بایدن گفت برای اولین بار پس از پنج سال دوباره در خانه‌شان روشنایی دارند.

همسر، دختران، و خواهر عماد شرقی همچنین تماس‌های تصویری کوتاهی با او داشتند و گفتند عماد بسیار خرسند و شکرگزار است.

سیامک نمازی، یکی دیگر از پنج زندانی آزادشده، بلافاصله پس از ورود به دوحه با انتشار بیانیه‌ای از تمام کسانی که به آزادی‌اش کمک کرده‌اند، قدردانی کرد.

او با اشاره به ٢ هزار و ٨٩٨ روز از دوره‌ای که «می‌توانست بهترین روزهای زندگی‌اش باشد»، گفت مهم‌ترین خواسته‌اش این است که چنین اتفاقی برای هیچ شخص و خانواده دیگری دوباره نشود.

سیامک نمازی در بخش دیگری از بیانیه‌اش شجاعت زندانیانی را که هنوز پشت دیوار زندان‌های جمهوری اسلامی هستند، ستود و گفت دلیل زندانی بودن آنها مطالبه کرامت و آزادی است، بازتاب حقیقت است، پرستش خدایشان است، و یا زن بودن‌شان است. او در بیانیه خود به اسامی زندانیانی همچون احمدرضا جلالی، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، هومن جوکار، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی، سام رجبی، و سپهر ضیایی اشاره کرده است.

در همین ارتباط، خانواده طاهباز با انتشار بیانیه‌ای نسبت به آزادی و بازگشت مراد و ویدا طاهباز پس از شش سال ابراز شادمانی کرده‌اند. آنها از بایدن و دولتش به خاطر اتخاذ «تصمیم دشوار اما ضروری اولویت دادن جان شهروندان آمریکایی به سیاست» قدردانی کردند.

خانواده طاهباز همچنین از آنتونی بلینکن وزیر خارجه، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی، برت مک‌گورک، رابرت مالی و شماری از مقامات دولت بایدن و همچنین سناتورها ریچارد بلومنتال و کریس مورفی قدردانی کرده‌اند.

خانواده طاهباز در پایان بیانیه خود ضمن ابراز همبستگی با خانواده‌های دیگر شهروندان به ناحق بازداشت‌شده اعلام کرده‌اند از مبارزه آنها برای آزادی عزیزان‌شان پشتیبانی می‌کنند.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز دوشنبه ٢٧ شهریور پس از آزادی پنج زندانی دوتابعیتی ضمن استقبال از آزادی آنها، از شهروندان آمریکایی خواست به ایران سفر نکنند.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه با اشاره به لزوم پاسخگویی جمهوری اسلامی درباره «کسانی که امروز بازنگشتند» به اسم باب لوینسون اشاره کرد و از تحریم محمود احمدی‌نژاد و وزارت اطلاعات تحت «قانون لوینسون» به دلیل مشارکت آنها در این بازداشت‌ها خبر داد و تصریح کرد همچنان به تحمیل هزینه به جمهوری اسلامی به دلیل «اقدامات تحریک‌آمیزشان» در منطقه ادامه خواهد داد.

کمی بعدتر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز با انتشار بیانیه‌ای از شهروندان آمریکایی خواست به هیچ دلیلی به ایران سفر نکنند و اگر در ایران هستند، فورا خاک آن را ترک کنند.

وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه به سپری‌شدن ۱۶ سال از ربودن باب لوینسون اشاره کرد و از جمهوری اسلامی خواست «شرح کاملی از آن چه بر باب لوینسون گذشت» ارائه کند. به گفته او، ایالات متحده از «قانون لوینسون» و دیگر ابزارها برای ترویج «پاسخگوکردن» جمهوری اسلامی ایران و دیگر رژیم‌هایی که از رویه بیرحمانه بازداشت به‌ناحق استفاده می‌کنند، بهره خواهد گرفت.


ایالات متحده از راه‌اندازی یک کانال برای ارسال کمک‌های بشردوستانه به ایران خبر داد

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده (اوفک) روز دوشنبه از ایجاد یک کانال در قطر برای تسهیل بیشتر در ارسال کمک‌های بشردوستانه به مردم ایران در راستای حمایت دیرینه دولت ایالات متحده از تجارت انساندوستانه خبر داد.

اوفک در بیانیه خود گفت که این کانال مشابه با کانال‌های بشردوستانه ایجاد شده در دولت‌های قبلی، «برای حمایت از دسترسی مردم ایران به غذا، کالاهای کشاورزی، دارو و تجهیزات پزشکی تحت تدابیر دقیق سنجیده‌ای که از پولشویی، سوء‌استفاده و فرار از تحریم‌های ایالات متحده محافظت می‌کند، طراحی شده است.»

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده در عین حال تاکید کرد که این کانال بشردوستانه «هیچیک از تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران را لغو نمی‌کند و دولت ایالات متحده همچنان به اعمال تحریم‌ها علیه فعالیت‌های بدخیم ایران، از جمله اشاعه تسلیحات و حمایت از تروریسم بین‌المللی، ادامه می‌دهد.»

اوفک همچنین درباره چگونگی مشارکت موسسات مالی در این کانال بشردوستانه برای صادرات کمک‌های بشردوستانه گفت که موسسات مالی شرکت کننده در این کانال راهنمایی‌های خاصی از دولت ایالات متحده دریافت کرده‌اند و باید مستقیماً برای معاملات خود با ایران با دفتر رسانه‌ بین‌المللی قطر هماهنگ کنند.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده همچنین تاکید کرده است که الزامات این دفتر «در رابطه با تجارت بشردوستانه با ایران تغییر نکرده است. شرکت‌هایی که علاقه‌مند به مشارکت در معاملات بر اساس استثنائات و مجوزهای موجود برای انجام تجارت بشردوستانه با ایران هستند، ممکن است در خارج از این کانال به کار ادامه دهند.

اوفک در این رابطه می‌گوید: «به عنوان مثال، برخی از معاملات بشردوستانه مربوط به بانک مرکزی ایران و شرکت ملی نفت ایران تحت مجوز وزارت خزانه‌داری ایالات متحده مجاز هستند.