جمعی از دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی شریف تهران روز هفتم شهریور در واکنش به اخراج علی شریفی زارچی، استاد این دانشگاه کارزاری را به راه انداختند که تا روز شنبه ۱۱ شهریور از مرز ۱۳ هزار امضا فراتر رفته است.
نویسندگان این کارزار، حذف استادهای «خبره و دلسوز» را از جامعه دانشگاهی، علاوه بر آسیب رساندن مستقیم به پایه استادان، موجب «دلسردی دانشجویان و تشویق آنان به مهاجرت» خواندند.
شریفی زارچی که عضو هیات علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف بود، روز پنجم شهریور در حساب خود در شبکه اجتماعی اکس اعلام کرد از دانشگاه شریف اخراج شده است.
او در جریان خیزش انقلابی از سوی نهادهای امنیتی احضار شده و چندی پیش نیز به سندی اشاره کرده بود که نشان میداد دولت ابراهیم رئیسی جذب ۱۵ هزار عضو هیات علمی همسو را به صورت «سهمیهای، فوری و خارج از چارچوب علمی» موجود دانشگاهها آغاز کرده است.
باوجود شکلگیری کارزار دانشجویان و حمایت صریح حمید ضرابیزاده، رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف از شریفی زارچی، روزنامه کیهان که زیرنظر رهبر جمهوری اسلامی فعالیت میکند به اخراج او بسنده نکرده و خواهان «بازداشت و محاکمه» این استاد دانشگاه شد.
کیهان با اشاره به مخالفت ضرابیزاده با اخراج شریفی زارچی، آن را «اظهارنظر غیرحرفهای و تاملبرانگیز» خواند و نوشت: «شریفی زارچی از سوی مراجع ذیربط فاقد صلاحیت علمی برای تدریس در دانشگاه شریف شناخته شده است.»
این روزنامه همچنین از شریفی زارچی با عناوینی چون «حامی اوباش و تروریستها در اغتشاشات سال گذشته» یاد کرد و گفت این استاد دانشگاه «با سوءاستفاده از جایگاه خود، در آتش اغتشاشات دمیده» و به دلیل «فعال بودن» در جریان خیزش انقلابی باید «بازداشت و محاکمه» شود.
کیهان در حالی مدعی شد شریفی زارچی به دلیل «عدم صلاحیت علمی» از مسند استادی دانشگاه کنار گذاشته شده که رییس دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف به تازگی از «نیاز جدی» گروه بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی دانشکده به «دانش و تخصص» این استاد اخراجشده خبر داده بود.
علاوه بر شریفی زارچی، دهها استاد دیگر نیز به دلیل رویکرد انتقادی خود و حمایت از دانشجویان و مردم معترض در هفتهها و ماههای گذشته از دانشگاه اخراج شدهاند و هر روز خبر جدیدی درباره حذف دیگر استادان نیز منتشر میشود.
اخراج و ممنوعیت از تحصیل دستکم پنج استاد دیگر
اخراج سمیه سیما، استاد گروه مهندسی آب دانشکده عمران از دانشگاه تربیت مدرس یکی از جدیدترین این حذفهاست.
سیما روز جمعه دهم شهریور با اعلام این خبر در شبکه اجتماعی خود، نوشت: «شاید بتوان این تصمیمهای معنیدار و مغرضانه را نشانه اثربخش بودن بخشی از تلاشها برای عدم همراهی با مسببان این شرایط دانست.»
شوراهای صنفی دانشجویان کشور نیز از اخراج حمدرضا نظرینژاد، استادیار گروه حقوق دانشگاه گیلان و رییس پیشین کانون وکلای استان گیلان با حکم هیات عالی جذب دانشگاه، خبر داد.
این تشکل صنفی همچنین از «ممنوعالتدریسی» حسن باقرینیا، عضو هیات علمی گروه روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه حکیم سبزواری خبر داد و آن را «روش جدید سرکوب» خواند.
بر اساس این گزارش، باقرینیا که پیشتر تعلیق و حقوقش قطع شده بود، همچنان بدون هیچ توضیحی و با وجود مختومه شدن پروندهاش در دادگاههای مشهد و بجنورد، محروم از تدریس است و در نیمسال تحصیلی جدید، درسی به او اختصاص نیافته است.
به نوشته شوراهای صنفی دانشجویان کشور، امیر مازیار و مسعود علیا، از اعضای هیات علمی فلسفه هنر دانشگاه هنر نیز با همین فرمول، از تدریس در دانشگاه منع شدهاند.
این دو استاد درحالی از تدریس در دانشگاه هنر منع شدهاند که در جریان خیزش انقلابی نسبت به سرکوب دانشجویان واکنش نشان داده و بیانیهای در اعتراض به سرکوبها نیز امضا کرده بودند.
بیانیه دانشجویان دانشگاه هنر: در کلاسها شرکت نمیکنیم
تلاش حکومت برای سرکوب دانشگاهیان در حالی ادامه دارد که جمعی از دانشجویان فلسفه هنر دانشگاه هنر با انتشار بیانیهای اعلام کردند که در اعتراض به اخراج اساتید و ممنوعیت تدریس امیر مازیار و مسعود علیا، در کلاسهای درس حاضر نمیشوند.
در این بیانیه آمده است: «پیش از این هرچه لازم بود را گفتهایم. ما، دانشجویان رشته فلسفه هنر دانشگاه هنر، نه شما را به رسمیت میشناسیم، نه تصمیمهایتان را. مترسکهای تازه شما، در نظر ما وزنِ کافی را برای به رسمیت شناخته شدن ندارند.»
این دانشجویان در ادامه تاکید کردند: «حرف کوتاه است؛ انتخاب واحد نمیکنیم، سر کلاسها شرکت نمیکنیم.»
آنها در پایان خاطرنشان کردند: «استادهای جایگزین، توهین به شان کلاسها و دانش و دانشگاهاند. ما در این توهین، همدست شما نخواهیم بود. تا بازگشت دکتر علیا و دکتر مازیار به کلاسهای درس، پاسخ ما، به شما و کلاسهای خالیتان یک کلمهست: نه.»
کلمه «نه» این بیانیه، یادآور کمپین اعتراضی دانشجویان دانشگاه هنر در خرداد امسال در واکنش به اجبار دانشجویان دختر به سر کردن مقنعه است که تحصن و تجمع جمعی از دانشجویان را نیز در پی داشت.
خبرنامه گویا