دیوان بین المللی دادگستری لاهه امروز در حکمی به اسرائیل دستور داد تا یک رشته اقدامات فوری در غزه اتخاذ کند، اما از صدوردستوربرقراری آتشبس در جنگ این کشور و حماس خودداری کرد.
براساس اظهارات قاضی این دادگاه، اسرائیل باید تمام توانش برای توقف نسلکشی در غزه بکارگیرد، امکان ورود هر چه سریع تر کمکهای ضروری به این منطقه را فراهم کند و از تحریک مستقیم به نسل کشی در جریان این جنگ، جلوگیری و محرکین آن را مجازات کند.
جلسه امروز در دادگاه بین المللی لاهه بخشی از پروندهای است که توسط آفریقای جنوبی مطرح شده و در آن اسرائیل را به «ارتکاب به نسلکشی» علیه فلسطینیان متهم میکند.
اسرائیل به شدت این اتهام را رد کرده و انتظار نمیرود که دادگاه برای چندین سال در مورد این ادعا تصمیم گیری کند.
قاضی دادگاه در جلسه امروز چه گفت؟
در جریان دادگاه امروز، قاضی جون داناهیو تایید کرد که دادگاه عالی سازمان ملل صلاحیت رسیدگی به پرونده نسلکشی علیه اسرائیل را دارد.
او گفت که آفریقای جنوبی وجهه قانونی برای طرح دعوی علیه اسرائیل به اتهام ارتکاب به نسل کشی را دارد و هر کشوری که کنوانسیون مقابله با نسل کشی را امضا کرده است، میتواند علیه کشور دیگری مسئله نسل کشی را مطرح و شکایت کند.
قاضی جون داناهیو همچنین گفت که آفریقای جنوبی حق دارد که اختلاف با اسرائیل را در مورد نقض تعهدات طبق کنوانسیون مورد نظر مطرح کند.
بر اساس کنوانسیون نسلکشی سازمان ملل متحد، مصوب سال ۱۹۴۸، تلاش عمدی برای نابود کردن تمام یا بخشی از یک گروه بر اساس ملیت، قومیت، نژاد یا مذهب آن نسلکشی محسوب میشود..
قاضی این دادگاه در بخش دیگری از صحبتهایش به وضعیت انسانی در غزه اشاره کرد و به نقل از مارتین گریفیث، هماهنگ کننده امدادرسانی سازمان ملل گفت که «غزه به محل مرگ و ناامیدی تبدیل شده است.»
قاضی دادگاه عالی سازمان ملل گفت که یک میلیون و هفتصد هزار نفر در غزه آواره شدهاند و این منطقه محصور «غیرقابل سکونت» شده است.
با این حال او خاطر نشان کرد آماری که ازغزه منتشر میشود را بطور مستقل نمیتوان تایید کرد.
او گفت که یک میلیون و چهارصد نفر اکنون در پناهگاههای سازمان ملل هستند و به همه نیازهای ضروری دسترسی ندارند.
دردادگاه امروزهمچنین ضمن ابراز نگرانی نسبت به سرنوشت گروگانهایی که در دست حماس هستند خواسته شد که این افراد فورا آزاد شوند.
اقدامات موقتی که دادگاه بینالمللی لاهه به آن رای داد
* اسرائیل باید تمام تمهیدات را برای جلوگیری از هر اقدامی که میتواند نسلکشی تلقی شود به کار گیرد، از جمله کشتن اعضای یک گروه، ایجاد صدمه بدنی، شرایط طراحی شده با هدف نابودی یک گروه و جلوگیری از تولد
* اسرائیل باید اطمینان حاصل کند که ارتش این کشور هیچ اقدام نسل کشی را مرتکب نمیشود
* اسرائیل باید هرگونه اظهارنظر عمومی که میتواند تحریک به ارتکاب نسلکشی در غزه تلقی شود را متوقف کند و به مجازات برساند
* اسرائیل باید اقداماتی را برای تضمین دسترسی بشردوستانه اتخاذ کند
* اسرائیل باید از تخریب مدارکی که میتواند در پرونده نسل کشی استفاده شود جلوگیری کند
* اسرائیل باید ظرف یک ماه پس از صدور این دستور گزارشی را به دادگاه ارائه کند
***
* دیوان بینالمللی دادگستری لاهه صلاحیت این دادگاه برای رسیدگی به پرونده «نسل کشی»علیه اسرائیل را تایید کرد
در دقایق گذشته دادگاه عالی سازمان ملل صلاحیت رسیدگی به پرونده «نسل کشی» علیه اسرائیل را تایید کرد.
در یک حکم موقت، قاضی دادگاه، گفت که دادگاه آنطور که اسرائیل درخواست کرده بود، این پرونده را رد نمیکند.
آفریقای جنوبی با این اتهام که اسرائیل در جریان عملیات نظامیخود در نوار غزه، کنوانسیون منع نسلکشی مورخ ۱۹۴۸ را نقض کرده است، در روز ۲۹ دسامبر شکایتی را علیه اسرائیل در دیوانبین المللی دادگستری مطرح کرد.
اتهام نسلکشی دشوارترین اتهام در زمینه استدلال و اثبات حقوقی است زیرا داشتن «قصد نسلکشی» صرفا به معنی کشتن مردم نیست.
باید اثبات شود که دولتی که مورد اتهام قرار گرفته قصد دارد یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی را به طور کامل یا نسبی از میان ببرد.
جوآن داناهیو، رئیس دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد که آفریقا جنوبی وجهه قانونی برای طرح دعوی را دارد.
قاضی دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد که هر کشوری که کنوانسیون مقابله با نسلکشی را امضا کرده است میتواند علیه کشور دیگری مساله نسلکشی را مطرح و شکایت کند.
او گفت که آفریقای جنوبی حق دارد که اختلاف با اسرائیل را در مورد نقض تعهدات طبق کنوانسیون مطرح کند.
بر اساس کنوانسیون نسلکشی سازمان ملل متحد، مصوب سال ۱۹۴۸، تلاش عمدی برای نابود کردن تمام یا بخشی از یک گروه بر اساس ملیت، قومیت، نژاد یا مذهب آن نسلکشی محسوب میشود.
* قاضی دیوان بینالمللی حق آفریقای جنوبی برای شکایت درباره «نسلکشی اسرائیل» را موجه دانست
قاضی دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد که آفریقا جنوبی وجهه قانونی برای طرح دعوی را دارد.
قاضی دیوان بینالمللی دادگستری اعلام کرد که هر کشوری که کنوانسیون مقابله با نسلکشی را امضا کرده است میتواند علیه کشور دیگری مساله نسلکشی را مطرح و شکایت کند.
او گفت که آفریقای جنوبی حق دارد که اختلاف با اسرائیل را در مورد نقض تعهدات طبق کنوانسیون مطرح کند.
بر اساس کنوانسیون نسلکشی سازمان ملل متحد، مصوب سال ۱۹۴۸، تلاش عمدی برای نابود کردن تمام یا بخشی از یک گروه بر اساس ملیت، قومیت، نژاد یا مذهب آن نسلکشی محسوب میشود.
* چرا تصمیم امروز دیوان بین المللی دادگستری برای مردم غزه مهم است؟
اکثریت جمعیت ۲ میلیون و سیصد هزار نفری غزه آواره هستند و در حالی که حملات اسرائیل به این منطقه در پی حملات هفتم اکتبر به طور مداوم ادامه دارد، آنها هر روز در تقلا برای یافتن غذا، آب و داروهستند.
تلاشهای چند کشور برای دستیابی به آتشبس ادامه دارد و آفریقای جنوبی امیدوار است که این پرونده شکایت در دیوان بینالمللی دادگستری، عملیات نظامی اسرائیل در غزه را متوقف کند.
تصمیم نهایی در مورد ادعاهای نسل کشی آفریقای جنوبی - که اسرائیل قویا آن را رد می کند - ممکن است چندین سال به طول بکشد.
این پرونده همچنین به دنبال برجسته کردن رنج فلسطینیان است و آفریقای جنوبی از دیوان بین المللی دادگستری می خواهد برای«حمایت از مردم غزه و جلوگیری از آسیب بیشتر و جبران ناپذیر به فلسطینیها اقدام کند.
وکلای اسرائیلی استدلال کردهاند که در حالی که رنج غیرنظامیان در غزه تاسفبار است اما حماس به دنبال «به حداکثر رساندن آسیب به غیرنظامیان به اسرائیلیها و فلسطینیها بوده است».
اوایل امروز، دفتر حقوق بشر سازمان ملل هشدار داد که حملات بی امان اسرائیل علیه زیرساختها در غزه، این منطقه را «کاملاً غیرقابل سکونت» می کند. سازمان ملل این هفته اعلام کرد که بیش از ۵۷۰ هزار نفر در غزه با «گرسنگی فاجعه بار» روبرو هستند.
بیبیسی