صبح پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت، حکم اعدام یک زندانی بلوچ دیگر اجرا شد تا شمار بلوچهای اعدام شده در پنج روز اخیر به ۱۹ تن برسد. برخی گروههای حقوق بشری با اشاره به سرعت گرفتن اعدام زندانیان بلوچ، آن را «سیاست رسمی حکومت برای ایجاد رعب و وحشت در معترضان استان سیستان و بلوچستان» دانستند.
از روز نهم اردیبهشت ۱۴۰۲ تاکنون، دستکم ۱۹ شهروند بلوچ با اتهامهای مربوط به جرایم مواد مخدر و قتل اعدام شدند که دو تن از آنها زن بودند.
نوراحمد زاروزهی (نهتانی) اهل زاهدان، آخرین مورد از اعدام شهروندان بلوچ است که حکمش سحرگاه روز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت در زندان وکیلآباد مشهد و به اتهام انجام جرایم مربوط به مواد مخدر اجرا شد.
«کمپین فعالین بلوچ» موج جدید اعدام زندانیان را نشاندهنده یک سیاست رسمی حکومتی دانست و نوشت پیش از این نیز در چند دوره اعدامها در بازههای زمانی مشخص و به صورت یک موج همزمان صورت گرفتهاند.
این سازمان همچنین با اظهار نگرانی درباره نقض حقوق انسانی شهروندان و استفاده از آن برای «بازیهای سیاسی و ایجاد فشار و رعب و وحشت در بین مردم»، اعدام گسترده شهروندان بلوچ را محکوم کرد.
برخی کاربران شبکههای اجتماعی نیز با پیوستن به کارزاری توییتری، از اعدام این شهروندان به عنوان «نسلکشی بلوچها» یاد کرده و خواستار توقف کشتار این شهروندان شدند.
برخی دیگر نیز جرایم مواد مخدر را «بهانهای» برای انتقامجویی جمهوری اسلامی از ۳۰ جمعه پیاپی راهپیمایی اعتراضی مردم زاهدان توصیف کردند.
مسیح علینژاد، روزنامهنگار و فعال سیاسی نیز با دادن هشدار درباره خطر اعدام سه هموطن بلوچ به نامهای «صبور شهبخش ۳۲ ساله، امیر رامشک ۳۴ ساله و عبدالبصیر پژم توتازهی ۲۹ ساله»، از همگان خواست صدای مردم بلوچستان باشند.
او در توییتی نوشت: «آنها هستند که پس از هفت ماه شکنجه و زندان و گلوله، همچنان در خیابانها، مرگ بر دیکتاتور میگویند.»
مدینه سبزوان ۳۹ ساله، یک زن با هویت نامشخص، موسی گرگیج ۵۵ ساله، احسان گرگیج ۳۰ ساله، محمد شیبک ۳۳ ساله، عبدالله زاروزهی ۴۷ ساله، عیدمحمد شادمان، محمود رحمانی، امینالله کریمی قلجایی ۴۰ ساله، نعمتالله ریگی لادیز ۴۸ ساله، گلمحمد نارویی ۳۱ ساله، عبدالستار شاهوزهی، صبور شهبخش ۳۲ ساله، لال محمد نارویی براهویی۴۳ ساله، عبدالبصیر بژم (توتازهی) ۲۹ ساله، امیر رامشک ۳۴ ساله، حسین ریگی ۳۸ ساله، جابر امینیفر و نوراحمد زاروزهی (نهتانی)، شهروندانی اهل سیستان و بلوچستان هستند که طی پنج روز اخیر اعدام شدهاند.
سرعت گرفتن روند اعدامها در شرایطی است که به گفته برخی گروههای حقوق بشری و رسانهها، پروسه قضایی و روند دادرسی قانونی در پروندههای این افراد به صورت عادلانه و شفاف طی نشده است.
سایت حالوش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد با تکیه بر اظهارات نزدیکان این زندانیان نوشت که آنها تحت فشار برای «اعترافات اجباری» قرار گرفته و نواقص و ابهاماتی در پروندههایشان وجود داشته است که دستگاه قضایی بیتوجه به آن، حکم اعدام را صادر و اجرا کرده است.
از سوی دیگر، ناظران میگویند همزمان با آغاز اعتراضات سراسری در شهریور سال گذشته تاکنون، اجرای احکام اعدام زندانیان بلوچ سرعت و افزایش چشمگیری داشته است.
بر اساس گزارشها، از ۲۹ مرداد گذشته تا ۱۴ اردیبهشت امسال، دستکم ۱۲۳ شهروند بلوچ در زندانهای مختلف کشور اعدام شدهاند که به گفته فعالان حقوق بشری، اقدامی در راستای انتقامگیری و تلافیجویی حکومت علیه اعتراضات پیوسته مردم سیستان و بلوچستان است.
ایران اینترنشنال