به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، تیر ۳۰، ۱۴۰۳

توافق زلنسکی و ترامپ برای دیدار حضوری و مذاکره دربارهٔ صلح

 

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین می‌گوید در جریان گفت‌وگو با دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات آینده ریاست‌جمهوری آمریکا، آنها برای یک «دیدار حضوری» برای بحث در مورد گام‌های صلح پایدار با روسیه توافق کرده‌اند.

زلنسکی این خبر را بامداد روز شنبه، ۳۰ تیرماه در صفحه خود در شبکه ایکس منتشر کرده است.

او نوشته پس از آنکه ترامپ، نامزدی حزب متبوعش را پذیرفت، این گفت‌وگو برای تبریک به او برای این ماجرا، و محکومیت سوءقصد به وی در پنسیلوانیا صورت گرفت.

آن‌طور که رئیس‌جمهور اوکراین گزارش کرده، او در جریان این گفت‌وگو، به حمایت «حیاتی» دو حزب اصلی و دو مجلس آمریکا از اوکراین اشاره داشته و طرفین نیز توافق کردند در یک دیدار، درباره اقداماتی که می‌تواند صلح در منطقه را «منصفانه و واقعاً» پایدار کند، صحبت کردند.

زلنسکی در توئیت خود تأکید کرده که «اوکراین همیشه قدردان کمک ایالات متحده در تقویت توانایی ما برای مقاومت در برابر روسیه خواهد بود. حملات روسیه به شهرها و روستاهای ما هر روز ادامه دارد.»

تهاجم روسیه به اوکراین که ده ها هزار نفر را از هر دو طرف کشته است، اکنون در بیست و نهمین ماه خود قرار دارد و کماکان پایانی برای آن متصور نیست. روسیه در حال حاضر حدود ۱۷ درصد از اوکراین را اشغال کرده است.

دونالد ترامپ هم گفت‌وگو با رئیس‌جمهور اوکراین را «تماسی خیلی خوب» توصیف کرده و وعده داده است که به جنگ روسیه و اوکراین «از طریق مذاکره» خاتمه خواهد داد.

آقای ترامپ گفته است در صورت پیروزی در انتخابات پنجم نوامبر، حتی قبل از اینکه در ژانویه قدرت را در دست بگیرد، به جنگ در اوکراین پایان خواهد داد. او همچنین گفته است که اگر زمانی که کرملین در فوریه ۲۰۲۲ نیروهای خود را به اوکراین فرستاد، رئیس‌جمهور بود، جنگ رخ نمی داد.

نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات آمریکا در پستی در شبکه اجتماعی خود «حقیقت» وعده داد که به عنوان رئیس‌جمهور «آرامش را در جهان به ارمغان خواهد آورد و به جنگی پایان خواهد داد که جان افراد زیادی را به همراه داشته است».

او اضافه کرد: «هر دو طرف می‌توانند با هم در مورد توافقی مذاکره کنند که به خشونت پایان دهد و مسیری را به سوی رفاه هموار کند».

تماس زلنسکی با ترامپ در حالی انجام شده که نگرانی‌ها در کی‌یف و دیگر پایتخت‌های اروپایی دربارهٔ احتمال حضور چهارسالهٔ ترامپ در کاخ سفید افزایش یافته است.

شانس جمهوری‌خواهان برای برنده شدن در انتخابات نوامبر ۲۰۲۴ پس از عملکرد ضعیف جو بایدن، رئیس‌جمهور ۸۱ ساله کنونی، در مناظره ماه گذشته که سؤالاتی را در مورد وضعیت جسمی و روانی او ایجاد کرد، بهبود یافته است.

رابطه ترامپ و پوتین

ترامپ پیش از این ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه را تحسین کرده، تاکتیک‌های مورد استفاده رهبر کرملین پیش از تهاجم به اوکراین را «نبوغ» خوانده و بارها از متحدان اروپایی ناتو به خاطر خودداری از هزینهٔ بیشتر برای این پیمان دفاع جمعی انتقاد کرده است.

قانونگذاران جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان که از نزدیک با ترامپ همسو هستند، بسته کمکی ۶۱ میلیارد دلاری بایدن به اوکراین را برای ماه‌ها مسدود کردند و در نتیجه نیروهای اوکراین در زمینه مهمات و دفاع هوایی با کمبود مواجه شدند.

کارشناسان می‌گویند کمبود مهمات اوکراین به دستاوردهای ارضی روسیه در سال جاری کمک کرده است.

ترامپ نظر خود را در مورد حمایت آتی از اوکراین روشن نکرده است، اگرچه این هفته سناتور اوهایو، دی جی ونس، مخالف صریح کمک به کیف را به عنوان معاون خود انتخاب کرد.

این سناتور ۳۹ ساله گفته که ایالات متحده ظرفیت نظامی برای حمایت همزمان از تایوان، اسرائیل و اوکراین را ندارد و باید دو مورد اول را در اولویت قرار دهد.

ترامپ در سخنرانی ۹۲ دقیقه ای خود در ۲۸ تیر گفت که در صورت پیروزی در انتخابات، صلح و ثبات جهانی را آغاز خواهد کرد. او قبلاً گفته بود که در صورت پیروزی در انتخابات، قبل از اینکه در ژانویه ۲۰۲۵ پا به کاخ سفید بگذارد، جنگ اوکراین را حل و فصل خواهد کرد.

با این حال، ترامپ نگفته است که چه شرایطی را به روسیه و اوکراین پیشنهاد خواهد کرد.

زلنسکی گفته است که هدف او بیرون راندن نیروهای روسیه از خاک اوکراین از جمله کریمه است که کرملین در سال ۲۰۱۴ آن را تصرف کرد. پس از حمله متقابل شکست خورده اوکراین در سال ۲۰۲۳، برخی کارشناسان می گویند که اهداف کی‌یف غیرواقعی است و اوکراین باید امتیازاتی بدهد.

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان در تیرماه سال جاری به فلوریدا رفت تا با ترامپ درباره پایان جنگ در اوکراین گفت‌وگو کند. این دیدار پس از سفر اوربان به مسکو و پکن انجام شد.

زلنسکی و ترامپ روابط پیچیده‌ای دارند که به روزهای اول ریاست جمهوری رئیس‌جمهور اوکراین برمی‌گردد.

ژوئیه ۲۰۱۹، دو ماه پس از اینکه زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین شد، ترامپ از زلنسکی خواست تا معاملات تجاری هانتر بایدن، پسر بایدن در اوکراین را بررسی کند.

ترامپ توسط مجلس نمایندگان تحت کنترل دموکرات‌ها متهم شد که از قدرت دفتر خود برای تحت فشار قرار دادن زلنسکی برای مداخله در سیاست ایالات متحده در ازای سفر به کاخ سفید استفاده کرده است و سومین رئیس‌جمهور در تاریخ ایالات متحده است که استیضاح می‌شود. با این حال، سنا او را تبرئه کرد.

با افزایش گمانه‌زنی‌ها مبنی بر انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا، ولودیمیر زلنسکی ۲۹ تیرماه گفته بود که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات نوامبر آینده برای کشورش سخت خواهد بود.

آقای زلنسکی در گفت‌وگویی که روز پنجشنبه از شبکه جهانی بی‌بی‌سی منتشر شد با اشاره به احتمال انتخاب مجدد ترامپ گفت: «این مسئله برای کشورش سخت است اما اوکراینی‌ها برای آن آماده‌اند.»

رادیو فردا