به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



شنبه، تیر ۳۰، ۱۴۰۳

واکنش‌ها به شعار علیه ظریف در نمازجمعه تهران

  

اقدام گروهی از نمازگزاران در حاشیه نمازجمعه تهران در شعاردهی علیه محمدجواد ظریف، واکنش‌هایی را به دنبال داشته و رسانه نزدیک به ستاد پزشکیان آن را «هتاکی بازندگان» توصیف کرده است.

در ویدئویی که روز جمعه ۲۹ تیرماه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، گروهی که هویت آنها مشخص نیست علیه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین جمهوری اسلامی، و از مشاوران ارشد مسعود پزشکیان شعار می‌دهند.

ویدئوی منتسب به نماز جمعه در تهران: «ظریف گورت رو گم کن»
حساب کاربری ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان که پس از انتخابات به «پایگاه خبری برای ایران» تغییر نام داده، با انتشار این ویدئو، این اقدام را «توهین و هتاکی بازندگان و اقلیت بسیار اندک و ناچیز مشکوک به جواد ظریف در حاشیه نماز جمعه امروز تهران» توصیف کرده که پرسیده است که چنین اقدامی «از کجا خط گرفته می‌شود؟»

در ویدئوی منتشر شده، صدای جمعیتی به گوش می‌رسد که شعار «ظریف گورتو گم کن» سر می‌دهند.

«پایگاه خبری برای ایران» آقای ظریف را «سردار دیپلماسی» توصیف کرده و این پرسش را طرح کرده که چرا «از موساد تا افراطیون داخلی» همه علیه ظریف هستند.

این ويدئو واکنش برخی فعالان سیاسی از هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا را نیز در پی داشته است و این اقدام را تقبیح کرده‌اند.

عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی اصلاح‌طلب یادآور شده که «با این نحوه شعار دادن علیه ظریف در نماز جمعه، نشان دادند که وقتی قدری از رانت بی‌بهره می‌شوند و می‌بازند اصلاً تحمل آن را ندارند. دیگر این که به نماز جمعه هم رحم نمی‌کنند همه امکانات دینی و عمومی را در جهت مقاصد نادرست خود تلف و نابود می‌کنند.»

این اتفاق هنوز واکنش رسمی محمدجواد ظریف یا مسعود پزشکیان را به دنبال نداشته، گرچه پس از پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات و انتصاب وزیر خارجه پیشین به ریاست شورای راهبری دولت چهاردهم، مخالفت‌ها با محمدجواد ظریف شدت گرفت. ظریف البته گفته است که او در دولت آینده عضویت نخواهد داشت.

در دو هفته‌ پس از معرفی آقای پزشکیان به عنوان رئیس‌جمهور جدید ایران، مخالفان او با اشاره به حضورش در هیئت‌های مذهبی و سپردن تعیین کابینه به شورای راهبری به ریاست‌ محمدجواد ظریف، مدعی شدند که دیگران برای او تصمیم می‌گیرند و او «رئیس‌جمهور پوششی» است.

یکی از تازه‌ترین موج انتقادها علیه ظریف به اظهار نظر او در مورد امتیاز داشتن زنان و اقلیت‌های قومی و دینی در انتخاب اعضا و مقام‌های دولت جدید بود.

آقای ظریف در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که «اگر وزیر پیشنهادی مرد باشد هیچ امتیازی نمی‌گیرد؛ نامزد‌های خانم ۱۰ امتیاز می‌گیرند؛ اگر از اکثریت (شیعه) باشند امتیاز ندارند، ولی اگر از مذاهب و ادیان رسمی باشند، امتیاز دارند، چون تلاش می‌کنیم از اقوام و گروه‌هایی که کمتر حضور داشتند، از جوانان و زنان استفاده کنیم».

اظهاراتی که با واکنش تند مخالفان رئیس‌جمهور منتخب روبه‌رو شد که عمدتاً در طیف اصولگرایان و از طرفداران سعید جلیلی، نامزد شکست‌خورده در انتخابات، هستند.

خود آقای ظریف در پاسخ به این انتقادها گفته است که سخنانش بیانگر «کوشش دولت چهاردهم برای حضور گسترده‌تر بانوان و اقوام و مذاهب در دولت بود».

در این میان روزنامه کیهان، که مدیرمسئول آن منصوب رهبر جمهوری اسلامی است، در گزارش اصلی خود در روز شنبه هشدار داد که پزشکیان «در محاصره زاویه‌دارها و محکومان امنیتی» است.

این روزنامه نوشت که «رئیس‌جمهور منتخب را حلقه‌ای محاصره کرده که برخی از آنها سوابقی همچون پادویی آمریکا، انگلیس و اسرائیل در فتنه ۸۸، حمایت از تحریم انتخابات، عاملیت ناراضی‌تراشی و ناکارآمدی عمدی در دولت اشرافی روحانی، متهم بودن به فساد اقتصادی، پرونده فساد کرسنت و اجرای سند ضدفرهنگی و ضداسلامی ۲۰۳۰ دارند».

این گزارش که واکنشی است که اعلام اعضای شورای راهبری دولت چهاردهم از سوی محمدجواد ظریف، بخش عمده‌ای را به حملات علیه او اختصاص داده و دوره وزارت او را «ناموفق و خسارت‌بار توصیف کرده است».

این گزارش در شرایطی منتشر شده که محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو منصوب رهبر جمهوری اسلامی در این نهاد، روز شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «همه به عنوان یک وظیفه ملی و انقلابی باید به آقای پزشکیان در ایجاد دولت اجماع ملی کمک کنیم».

او که در دوره رقابت‌های انتخاباتی تمام تلاش خود را برای ایجاد هماهنگی بین رقبای اصولگرای مسعود پزشکیان انجام داده بود، اضافه کرد که «دوران سهم‌خواهی جناحی برای اداره کشور باید پایان یابد».

رادیو فردا