به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



سه‌شنبه، تیر ۱۲، ۱۴۰۳

مرحله دوم انتخابات؛ نه به «رأی‌درمانی رژیم استبدادی»

 

دویچه‌وله: در آستانه برگزاری مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری در ایران گروهی از فعالان سیاسی و اجتماعی اعلام کرده‌اند که در مرحله دوم نیز شرکت نخواهند کرد. اسماعیل بخشی، فعال کارگری و صدیقه وسمقی، قرآن‌پژوه از این جمله‌اند.


در حالی که طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، میزان مشارکت مردم در مرحله اول انتخابات ریاست جمهوری اسلامی کمتر از ۴۰ درصد بود، گروه‌های مختلفی از فعالان سیاسی و اجتماعی در فراخوان‌ها و بیانیه‌هایی اعلام کرده‌اند که در مرحله دوم نیز مشارکت نمی‌کنند.


در یکی از این بیانیه‌ها که به امضای دهها فعال مدنی و سیاسی داخل و خارج از کشور رسیده، تصریح شده است که "شرایط وخیم کشور با رای درمانیِ تجویز شده از سوی رژیم استبدادی هرگز بهبود نخواهد یافت".


در این بیانیه با اشاره به "فساد سازمان‌یافته، بی‌عدالتی، فقر و فلاکت مهیب شهروندان بی‌گناه" تمامی اینها "دست‌پخت رژیمی" دانسته شده که "رهبرانش از روز نخست با فریبکاری و خدعه نقاب دموکراسی و جمهوری‌خواهی به چهره زدند تا هولناک‌ترین اشکال استبداد مذهبی را در کشوری به قدمت فرهنگی و تاریخی ایران بر کرسی بنشانند"‌.


نویسندگان این بیانیه با اشاره به جنبش‌های اعتراضی سال‌های ۱۳۹۶، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱ و همچنین "کشتار و سرکوب وحشیانه حکومت طاعونی جمهوری اسلامی" نتیجه گرفته‌اند: «سخن گفتن از هر نوع مشارکت سیاسی یا رای دادن مردم به نامزدهای بی‌اختیار و دست‌چین شده حکومتی، طنزی تلخ و سیاه است.»


این بیانیه حکومت ایران را "ملغمه‌ای از بی‌قانونی و استبداد و ارتجاع و شخص‌پرستیِ افراطی" دانسته که "هیچ نسبتی با دموکراسی حتی به شکل ابتدایی و تقلیل یافته آن ندارد".


بر اساس این دلایل، نویسندگان این بیانیه به این نتیجه رسیده‌اند که "گره‌های کور حیات ایران و ایرانی تنها با رفتن این رژیم و زیر و رو شدن همه بنیان‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بر ساخته کارگزارانش باز خواهد شد".


این بیانیه عدم مشارکت در انتخابات را یک "کنش" دانسته که "مردم را در جایگاه نیرویی قابل محاسبه و پتانسیل اعتراضی قدرتمند قرار خواهد داد". نویسندگان این بیانیه در نهایت از مردم خواسته‌اند تا "با تحریم هر نوع نمایش حکومتی و خط‌کشی قاطع در برابر راهزنان حاکم، زمینه تزلزل و سقوط این رژیم را فراهم" کنند.


شعله پاکروان مادر دادخواه ریحانه جباری، گوهر عشقی، مادر دادخواه ستار بهشتی، هاشم خواستار، فعال صنفی معلمان، کوروش زعیم، قاسم شعله‌سعدی و رضا علیجانی از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.


صدیقه وسمقی که اردیبهشت‌ماه گذشته از زندان آزاد شد، در صفحه اینستاگرامش مصاحبه‌ خود را منتشر کرده که در آن با اشاره به سرنوشت کسانی که قصد اصلاحات داشتند؛ از امیرکبیر تا مصدق و خاتمی، گفته است: «تا چه زمانی باید تجربه کنیم و آزمون و خطا داشته باشیم؟ آزمون و خطا نیز مدت‌زمانی دارد و اگر بیش از حد طول بکشد، سرمایه‌ها از بین می‌روند.»


این قرآن‌پژوه و فعال سیاسی سپس ادامه داده است که نشانه‌هایی از بالا دیده نمی‌شود که بر اساس آن بتوان گفت حکومت به این نتیجه رسیده که به نفع کشور است که اصلاحات صورت بگیرد.


او مشارکت اصلاح‌طلبان در این انتخابات را نه بر اساس یک "استراتژی مشخص" که به دنبال "بازی حکومت" دانسته و گفته شخصا قانع نشده که چرا اصلاح‌طلبان در این انتخابات مشارکت می‌کنند اما در انتخابات مجلس که در اسفندماه برگزار شد مشارکت نکردند.


صدیقه وسمقی پیشتر اعلام کرده بود که این انتخابات را تحریم می‌کند.


"کارگران هفت‌تپه از هیچ شخص و جریانی حمایت نمی‌کنند"


اسماعیل بخشی، فعال کارگری و زندانی سابق در اینستاگرامش پستی منتشر کرده و با اشاره به استفاده برخی کاندیداها از "نام و اعتبار هفت‌تپه و کارگران سرافرازش" نوشته است: «به نامزدها اعلام می‌کنیم دیگر آن روزگار گذشت که که با پیشانی سوخته و یقه بسته، ادای حامی مستضعفان را در بیاورید و با پوپولیسم بازی رای جمع کنید.»


او در ادامه خطاب به مردم ایران نوشته است: «کارگران هفت‌تپه از هیچ شخص و جریانی حمایت نمی‌کنند و مانند همیشه صدایشان صدای مردم است و در کنار مردم مظلوم و شایسته ایران می‌مانند.»


کارگران هفت‌تپه پیشتر در روز ۶ تیر در کانال تلگرامی خود انتخابات را تحریم کرده و نوشته بودند: «کارگران هفت تپه و جنبش کارگری، هیج منفعتی در دفاع از این نظام استثمارگر و سرکوبگر ندارند و برای ادامه و بقای آن در انتخابات سرمایه‌داران شرکت نمی‌کنند. ما به دشمنان طبقاتی‌مان رای نمی دهیم. شرکت در انتخابات تائید کل وضعیت و مشکلات و مشقات و مسببین آن است.»


مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری با رقابت مسعود پزشکیان و سعید جلیلی روز جمعه ۱۵ تیر (۵ ژوئیه) برگزار می‌شود. گفتنی است بسیاری از تحلیلگران و ناظران، میزان واقعی مشارکت در دور نخست این انتخابات را بسیار کمتر از رقم ۴۰ درصدی می‌دانند که از سوی ستاد انتخابات کشور اعلام شده است.