به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، مهر ۰۶، ۱۳۹۷

امانوئل ماکرون در مخالفت با دونالد ترامپ،

 توافق وین را ابزار اصلی حل بحران ایران دانست
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، که روز سه شنبه ٢۵ سپتامبر اندکی پس از همتای آمریکائی خود، دونالد ترامپ، در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخن می‌گفت، سیاست و مواضعی کاملاً مغایر با رئیس جمهوری آمریکا اتخاذ کرد و با محکوم ساختن هر اقدام یکجانبه‌ای از چند‌جانبه‌گرائی در روابط بین‌الملل حمایت کرد. امانوئل ماکرون با اشارۀ تلویحی به خروج آمریکا از برجام، این توافق را عامل جلوگیری از خطر دست یافتن جمهوری اسلامی ایران به سلاح اتمی دانست. او همچنین بر ضرورت ایجاد یک «بشردوستی تازه» تاکید کرد.


رئیس جمهوری فرانسه در سخنان خود در برابر مجمع عمومی سازمان ملل متحد، «گفتگو و چندجانبه گرائی» را ابزار اصلی حل بحران‌های عمیق بین‌المللی دانست و با اشاره به تنش در روابط با ایران نسبت به «تشدید بحران‌های منطقه‌ای» هشدار داد. وی با اشارۀ تلویحی به خواست آمریکا در «به انزوا کشیدن ایران» تاکید کرد که «یکجانبه گرائی به قطع ارتباط و نزاع» می‌انجامد. امانوئل ماکرون پرسید «چه چیزی واقعاً اجازه خواهد داد که مشکل ایران حل شود؟ ارادۀ آنکه زورمندتر است و یا فشار یکجانبه؟» و خود پاسخ داد که «خیر». 
او گفت «ما می‌دانیم که ایران برای دست یافتن به نیروی هسته‌ای نظامی تلاش می‌کرد»، اما آنچه راه را بر این کشور بست، «توافق ٢٠١۵ وین است». رئیس جمهوری فرانسه با اشاره به سخنان همتای آمریکائی خود که اندکی پیش از او در برابر مجمع عمومی خواستار کاهش قیمت نفت شده و در همان حال کشورهای جهان را به خودداری از خرید نفت ایران فراخوانده بود، گفت «برای کاهش بهای نفت، خوبست که ایران بتواند محصول خود را به [بازار] عرضه کند».
امانوئل ماکرون گفت «ما باید بجای دامن زدن به بحران‌ها، برنامه‌ای برای پرداختن به کلیۀ مسائل و نگرانی‌هائی که به دلیل سیاست‌های ایران در زمینه‌های اتمی، موشکی و منطقه‌ای به وجود آمده است ارائه کنیم و برای حل آنها از گفتگو و چندجانبه گرائی بهره گیریم». وی تاکید کرد که در این زمینه باید «بدون ساده لوحی و سازشکاری و بدون حرکات و سکناتی که در پایان ناکارآ خواهند شد» عمل کنیم.
رئیس جمهوری فرانسه تاکید کرد که بحران‌های گوناگونی که «نظم معاصر جهانی» را تهدید می‌کنند تنها با «گفتگو و مشارکت» قابل حل‌اند. وی پرسید «چه چیزی می‌تواند به نزاع میان اسرائیل و فلسطین پایان دهد؟» و افزود بدون تردید «اقدامات یکجانیه و پایمال کردن حقوق مشروع مردم فلسطین به چنین نتیجه‌ای نخواهد انجامید». امانوئل ماکرون در این زمینه بر ضرورت «تشکیل دو دولت [مستقل]» تاکید کرد.
رئیس جمهوری فرانسه از تحمیل «ارادۀ زورمندتر» انتقاد کرد و گفت که باید در برابر آن یک «بشردوستی تازه» ایجاد کرد. او در این باره خواستار مبارزه با نابرابری‌ها بویژه در زمینه های بهداشتی و درمانی، آموزشی، جنسی و اقلیمی شد و اعلام کرد که مبارزه نابرابری‌ها، اولویت گروه هفت کشور بزرگ صنعتی جهان تحت ریاست فرانسه در سال ٢٠١٩ خواهد بود
امانوئل ماکرون گفت «ما نتوانستیم در برابر تمرکز شدید ثروت» مقاومت کنیم و افزود «ما باید به ٢۶۵ میلیون کودکی که [در جهان] به مدرسه دسترسی ندارند پاسخ گوئیم؛ باید به ٢٠٠ میلیون زنی که از هرگونه وسیلۀ جلوگیری از بارداری محرومند، پاسخ دهیم؛ باید به یک میلیارد زنی که اگر قربانی خشونت شوند از حمایت قانون برخوردار نیستند پاسخگو باشیم».
رئیس جمهوری فرانسه همچنین خواست که تلاش برای برابری میان زن و مرد در سراسر گیتی یک هدف عمومی جهانی تلقی شود.
امانوئل ماکرون در پایان سخنان پر حرارت خود از همتایان خود دعوت کرد برای دست یافتن به صلح «به مسئولیت‌های تازۀ خود عمل» کنند و به دفاع از «همکاری و چندجانبه گرائی» برخیزند. وی گفت «فراموش نکنید که قتل‌عام‌های جمعی از همان گفتارهائی تغذیه شده است که این روزها ما به شنیدن آنها عادت می‌کنیم».
رئیس جمهوری فرانسه هشدار داد که حقوق بین‌الملل امروز در حال رنگ باختن است. او بویژه از پشت کردن به توافق آب و هوائی پاریس انتقاد کرد و گفت دیگر با کشورهائی که به این توافق پایبند نباشند، قرارداد تجاری امضاء نخواهد کرد.