وزیر نفت ایران، روز
چهارشنبه بیستم ژوئن، اعلام کرد که اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که
طی ماههای اخیر به طور مداوم تولید خود را کاهش دادهاند، به مقدار تولیدی که
پیشتر تعیین شده، باز خواهند گشت. این در حالی است که پیشتر ایران با هرگونه
افزایش تولید نفت از سوی اوپک مخالفت کرده بود. به دنبال انتشار توافق اوپک برای
افزایش تولید نفت، قیمت نفت روز پنج شنبه در بازارهای جهانی کاهش یافت.
وزرای نفت کشورهای عضو اوپک در وین، پایتخت اتریش گردهم آمدهاند تا در شرایطی که آمریکا و چین خواستار کاهش قیمت نفت به منظور حمایت از اقتصاد جهانی شدهاند، درباره سیاست جدید خود در زمینه تولید نفت خام به توافق برسند.
این نشست روز شنبه با حضور کشورهای غیرعضو اما امضاکننده توافقی که تولید نفت محدود کرده، ادامه خواهد یافت.
توافق کشورهای عضو و غیرعضو اوپک که در ژانویه ۲۰۱۷ به امضا رسید، در ماه نوامبر گذشته بار دیگر تمدید شد و تا پایان سال ۲۰۱۸ اعتبار دارد.
پس از امضای این توافق، قیمت نفت برنت از بشکهای ۲۷ دلار در سال ۲۰۱۶، به ۷۵ دلار رسید.
اما اکنون عربستان سعودی و روسیه خواهان افزایش تولید نفت به منظور کاهش قیمت این کالای استراتژیک هستند.
این درحالی است که ایران در روزهای گذشته مخالفت خود را با سیاست افزایش تولید نفت اعلام کرده بود.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران روز سهشنبه در جمع خبرنگاران گفت: "در مقطع کنونی با هیچ افزایش تولیدی موافق نیستم، زیرا در بازار نبود تعادل نداریم. ضمن این که قرار نبود در جلسه اوپک در مورد افزایش تولید بحثی داشته باشیم. پرداختن به این موضوع نشان دادن چراغ سبز به تصمیمهای آمریکاست."
اما روز چهارشنبه ایران از توافق اولیه برای افزایش تولید نفت خبر داد، گرچه این افزایش مربوط به تولید نفت عربستان سعودی است که که پیشتر بیشتر از مقدار تعیین شده، تولید نفت خود را کاهش داده بود.
یک منبع آگاه درباره موضع ایران به خبرگزاری رویترز گفته که به عقیده این کشور "اوپک میتواند توافق قبلی را با رعایت صددرصدی سهم کشورهای تولیدکننده نفت حفظ کند."
علاوه بر ایران، عراق و ونزوئلا نیز به دلیل نگرانی از کاهش قیمت نفت، مخالف از بین رفتن توافق کشورهای عضو و غیرعضو اوپک هستند.
محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک درباره نتیجهبخش بودن نشست کنونی این سازمان خوشبین است. او گفته که به احتمال زیاد اوپک درباره افزایش تولید نفت به توافق برسد، حتی اگر به قیمت امضانکردن این توافق از سوی ایران باشد؛ امری که پیشتر نیز سابقه داشته است.
رادیو بین المللی فرانسه