به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، خرداد ۲۵، ۱۳۹۷

وزارت خارجه آمریکا خواهان آزادی فوری نسرین ستوده شد

تحصن تعدادی از فعالان سیاسی در حمایت از نسرین ستوده مقابل زندان اوین 
هتر نوئارت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درمورد بازداشت نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر بیانیه‌ای منتشر کرد و در آن خواستار آزادی او و صدها نفر که «به‌خاطر ابراز عقایدشان و خواستشان برای زندگی‌ای بهتر» زندانی هستند، شد. پیش از آن، چند تن از فعالان فرهنگی و سیاسی در اعتراض به بازداشت نسرین ستوده در مقابل زندان اوین تجمع کردند.
هتر نوئارت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیه‌ای که تاریخ آن پنج‌شنبه ۱۴ ژوئن / ۲۴ خرداد است، نوشته: «ما عمیقاً از گزارش‌ها در مورد این‌که نسرین ستوده، وکیل حقوق بشر ایرانی، دوباره دستگیر شده است، نگرانیم.»
نوئارت با اشاره به انتقال نسرین ستوده به زندان اوین، از این زندان به‌عنوان «زندان بدنامی» نام برده که «وزارت خزانه‌داری آمریکا ماه گذشته آن را به‌خاطر شرکتش در موارد نقض حقوق بشر توسط حکومت ایران تحریم کرد».
بیانیه افزوده است، نسرین ستوده که به‌تازگی وکالت زنان معترض به قانون حجاب اجباری را برعهده گرفته بود، در چند سال گذشته بارها مورد آزار رژیم ایران قرار گرفته و مدام به‌خاطر جسارت دفاع از حقوق افراد به زندان افتاده است.
در این بیانیه آمده است: «ما از مقامات ایرانی می‌خواهیم تا او را، به همراه صدها تن دیگر که اکنون صرفاً به‌خاطر ابراز عقایدشان و خواستشان برای زندگی‌ای بهتر، در زندان هستند، فوراً آزاد کنند.»
روز گذشته (پنج‌شنبه) شماری از هنرمندان و فعالان سیاسی و مدنی در حمایت از نسرین ستوده مقابل زندان اوین تجمع کردند. آن‌ها با در دست داشتن تصاویری از نسرین ستوده و حمل پلاکاردهایی خواستار آزادی او شدند.
در این تجمع از جمله رضا خندان، جعفر پناهی، محمد ملکی، محمد نوری‌زاد، داود فرهادپور و فریده مرادخانی شرکت داشتند.
بازداشت نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر، اعتراض فعالان حقوق بشر را برانگیخت. آن‌ها می‌گویند دستگیری نسرین ستوده به‌منظور مجازات فعالیت‌های وکالتی و حقوق بشری او صورت گرفته و موجب ایجاد خفقان بیشتر در ایران می‌شود.
شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح، سازمان عفو بین‌الملل، دیده‌بان حقوق بشر، برنامه‌ نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر و کمپین حقوق بشر در ایران، از جمله افراد و نهادهای مدافع حقوق بشری هستند که به بازداشت نسرین ستوده اعتراض کرده‌اند.
نسرین ستوده روز گذشته، چهارشنبه ۱۳ ژوئن / ۲۳ خرداد توسط نیروهای امنیتی ایران بازداشت شد. رضا خندان، همسر او خبر این بازداشت را در صفحه فیس‌بوک خود منتشر کرد و سپس در توضیحاتی در این‌باره گفت نیروهای امنیتی اعلام کرده‌اند که همسرش به دلیل محکومیت پنج سال، باید به دادسرای اوین برای اجرای حکم برود اما جزئیاتی از این حکم و این‌که حکم در چه تاریخی صادر شده و دلیل آن چه بوده، ارائه نداده‌‌اند.
به‌گفته رضا خندان، مأموران امنیتی از طریق خانه همسایه‌ها و به بهانه این‌که برای خواستگاری آمده‌اند، وارد خانه شده و همسرش را که تنها در خانه بود بازداشت کرده‌اند.
نسرین ستوده چندین پرونده‌ مربوط به محاکمه «دختران خیابان انقلاب»، دخترانی که با حجاب اجباری مخالفت کرده‌اند، و همچنین بهائیان را در دست داشت که با بازداشت او این پرونده‌ها بلاتکلیف مانده‌اند.
نسرین ستوده پیش از این در ۱۳ شهریورماه ۱۳۸۹ بازداشت و به ۱۱ سال حبس تعزیری، ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعیت از خروج از کشور، محکوم شد. در دادگاه تجدیدنظر حکم این فعال حقوق بشر به شش سال حبس تعزیری و ۱۰ سال محرومیت از شغل وکالت کاهش یافت.
او  در سال ۱۳۹۲ پس از گذراندن سه سال از مدت محکومیتش از زندان آزاد شد. پس از آزادی در روز ۲۶ مهر ۱۳۹۳ شعبه دوم دادگاه انتظامی وکلا حکم محرومیت سه ساله نسرین ستوده از وکالت را صادر کرد و او از صبح روز ۲۹ مهر همان سال در مقابل کانون وکلا تحصن کرد و مدت‌ها به این تحصن ادامه داد. این تحصن منجر به تمدید پروانه‌ وکالت خانم ستوده شد.
نسرین ستوده در آبان‌ماه سال گذشته نیز یک بار به دادسرای ناحیه ۲۳ تهران، مستقر در زندان اوین، احضار شده بود.
رادیو زمانه