طرح زهرا رهنورد با الهام از برخورد خشونتآمیز با الهام شریعتمداری، دختر خیابان انقلاب
نرگس موسوی، دختر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد صبح دوشنبه ۷ اسفند با انتشار طرحی از مادرش اعلام کرد که رهنورد با حجاب اجباری در ایران مخالف است. هفته گذشته زنی به نام مریم شریعتمداری روی پست برق رفت و حجاب از سر برداشت و روسریاش را به شیوه دختران خیابان انقلاب بر سر چوبی کرد که در همان حال یکی از مأموران انتظامی او را به پایین هل داد. در اثر این برخورد خشونتآمیز پای مریم شریعتمداری شکست. زهرا رهنورد بر اساس این واقعه طرحی کشیده است. برخی از شهروندان ایرانی در شبکههای اجتماعی با استناد به مقالات زهرا رهنورد درباره تحمیل حجاب به زنان ایرانی، از او انتقاد کردهاند. برخی حتی اعلام کردهاند که به نظر آنها زهرا رهنورد از قصد دختر خیابان انقلاب را زشترو ترسیم کرده. برخی دیگر میگویند در این طرح، مأمور انتظامی به شکلی ترسیم شده که گویا قصد دارد مانع از «سقوط» دختر خیابان انقلاب شود.
زهرا رهنورد پیش از این در مقالاتی با عنوان «ریشههای استعماری کشف حجاب»، «پیام حجاب زن مسلمان» و «زیبایی حجاب و حجاب زیبایی» از حجاب اسلامی دفاع کرده بود.
«پیام حجاب زن مسلمان» در سالهای پیش از انقلاب منتشر شده است. رهنورد در مصاحبهای که العالم بعد از انقلاب با او انجام داد و در روزنامه اطلاعات هم منتشر شد، درباره این کتاب میگوید:
«من در این کتاب تلاش داشتهام بگویم که حجاب باید، هم از راه شناخت و هم با آگاهی کامل و علاقه مورد پذیرش واقع شود و در تمام ابعاد دین و نظامهای سیاسی و اقتصادی و ارزشهای والای آن تعیمین داده شود و در آن صورت است که حجاب میتواند از دین و نظام اسلام باشد.»
برخی از طرفداران زهرا رهنورد در شبکههای اجتماعی در پاسخ به منتقدان گفتهاند که رهنورد هرچند در مقالات و مصاحبههایش در سالهای بعد از انقلاب از حجاب طرفداری کرده، اما با حجاب اجباری مخالف است.
دوشنبه۳۰ بهمن پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشستی درباره حجاب اجباری برگزار کرد. در نشست «مطالبات زنان، تضادها و تعارضات» آذر منصوری، فاطمه صادقی، حمیدرضا جلاییپور و نعمتالله فاضلی در سخنانی اعلام کردند که با برخوردهای قهرآمیز با دختران خیابان انقلاب نمیتوان مخالفت زنان با حجاب اجباری را سرکوب کرد. برخی از کاربران شبکههای اجتماعی مخالفت اخیر زهرا رهنورد با حجاب اجباری را به عنوان تلاش اصلاحطلبان برای حفظ نظم موجود اما در چارچوبی هدایتشده تلقی کردهاند.
نخستین بار ۶ دی ۹۶ دختری به نام ویدا موحد روی پست برق در تقاطع وصال با انقلاب، بدون آنکه حجاب به سر داشته باشد ایستاد و چوبی که روسری سفیدی بر سر آن بسته بود، را تکان داد. این حرکت نمادین اعتراضی به زودی در تهران و سایر شهرهای ایران گسترش پیدا کرد.
مقامات جمهوری اسلامی اعلام کردهاند که ظاهر شدن بدون حجاب در انظار عمومی و تشویق به بیحجابی مشمول قانون تعزیرات است و بین یک تا ۱۰ سال حبس دارد.
رادیو زمانه