شهروند خبرنگار «ایرانوایر» میگوید که موضوع حجاب زنان نقش مهمی در نمایشگاه کتاب امسال داشته است، از بیلبوردهای بزرگ تبلیغ حجاب، تا غرفههایی با عنوان «یک حس خوب» که در آن زنان بسیجی، مانع ورود زنان با حجاب اختیاری، یا حجابی که مورد پسند حکومت نیست میشوند.
این گزارش درباره تبلیغات حجاب در سیو پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است.
***
«با این پوشش حق ورود به نمایشگاه را نداری.» این جمله را یکی از زنان بسیجی که مشغول گشتزنی جلوی گیت ورودی نمایشگاه کتاب تهران است به دختری که در حال وارد شدن است میگوید و او را به سمت غرفهای که در همان نزدیکی دایر شده و نامش «یک حس خوب» است، هدایت میکند.
دختر میگوید: «با همین شال و مانتو از خانه آمدم و لباس دیگری همراهم نیست و زن بسیجی هم در جوابش میگوید لباست بدن نماست و با این پوشش اجاره وارد شدن به نمایشگاه را نداری، باید برگردی و لباست را عوض کنی.»
پس از ردوبدل شدن چند جمله دیگر بین این دختر و زن بسیجی، در نهایت او مجبور میشود عطای بازدید از نمایشگاه کتاب را به لقایش ببخشد و از خیر آن بگذرد.
در هر چهار ورودی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امسال، غرفه «یک حس خوب» دایر شده و در آن تعدادی زن بسیجی نشستهاند و به زنان و دخترانی که به قول آنها با «پوشش نامناسب» قصد ورود به نمایشگاه را دارند تذکر داده و از ورود آنها جلوگیری میکنند.
موضوع زن و حجاب در نمایشگاه کتاب امسال از هر سال پررنگتر است و به هر طرف سر بچرخانی، نشانی از تذکر میبینی.
برپایی غرفه «محل دانایی» با موضوع «چالش گفتوگو پیرامون زن و حجاب» در ابتدای ورودی سالنهای نمایشگاه و «ایستگاه تفکر» در قسمتهایی دیگر سالنها، محلهای استقرار زنان محجبهای است که سایر زنان را به آنجا میکشانند و تلاش میکنند راجعبه اهمیت و ویژگیهای حجاب و چادر، با آنها بحث کنند.
استندهای «آزادی زن در دو اندیشه»، از دیگر ویژگیهای نمایشگاه کتاب امسال است. در این استندها، دو زن تاریخساز در کنار یک قرار گرفتند که اندیشههای یکی موافق با اصول جمهوری اسلامی است و از او بهعنوان روشنگر واقعی یاد شده و زن دیگر اندیشهای متفاوت با جمهوری اسلامی دارد و گمراه معرفی شده است.
یکی از این استندها، تصویری از «فرح دیبا»، آخرین ملکه ایران است که از او بهعنوان «ملکه ضلالت» یاد شده و در کنارش تصویر «گوهرشاد خاتون»، که او را ملکه تاریخساز نامیده است. گوهرشاد خاتون عروس تیمور لنگ بوده که در تاریخ او را زنی مذهبی و خردمند میخوانند.
پرداختن به زن و حجاب در این نمایشگاه به همین موارد ختم نمیشود. انتشار جملاتی منتسب به اندیشمندان داخلی و خارجی با عنوان «از نگاه مشاهیر جهان»، در تمامی بخشهای نمایشگاه به چشم میخورد. یکی از این جملهها به «ژوزف کنت دوگوبینو» نسبت داده شده و در آن آمده: «شکل حجابی که در ایران است، بیش از آنکه مستند به اسلام باشد و به ایران قبل از اسلام مستند است.»
این جمله البته به نقل از کتاب سه سال در ایران «کونت دو گوبینو» در کتاب «مساله حجاب»، نوشته «مرتضی مطهری» آمده است. این کتاب را «ذبیحالله منصوری» سالها پیش ترجمه کرده است و مشخص نیست این جمله، چقدر با آنچه در اصل کتاب آمده تطابق داشته باشد.
سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۹ تا ۲۹اردیبهشت مانند سالهای قبل، در مصلی امام خمینی برگزار شده است.