شوراي امنيت؛ اميد آخر کردها
درشرايطيکه حدود دو هفته از آغاز حمله نظامي ترکيه به مناطق کردنشين سوريه ميگذرد، دولت سوريه در انفعال قدرتهاي جهاني و منطقهاي، به مجامع بينالمللي شکايت برده است. در همين رابطه وزارت خارجه سوريه با ارسال نامهاي به شوراي امنيت سازمان ملل، عمليات موسوم به «شاخه زيتون» را تجاوز آشکار و اشغالگري خوانده و خواستار توقف آن شد.
افکار عمومي و بسياری از تحليلگران بر اين باورند که جامعه جهاني آنطور که بايدوشايد نسبت به تجاوز آنکارا به خاک سوريه واکنش نشان نداده است. در نامه وزارت خارجه اين کشور به شوراي امنيت، حضور هرگونه نيروي نظامي خارجي در خاک اين کشور بدون موافقت سوريه، نشانه آشکار نقض تماميت ارضي اين کشور عنوان شده است. پيشتر نيروهاي روس با درخواست و موافقت دولت سوریه برای جنگ با داعش در اين کشور حضور داشتند اما چنين مسئلهاي درباره حمله ترکيه به مناطق کردنشين سوريه صادق نيست.
طبق اعلام وزارت خارجه سوريه، ترکيه در تلاش است تا تحت عنوان دفاع از خود، تجاوز به خاک سوريه را توجيه کند. اين در حالي است که بنا بر اين نامه، قطعنامههاي ١٣٧٣، ١٦٢٤ و ٢١٧٠ شوراي امنيت به هيچ کشوري اجازه نميدهد به بهانه مبارزه با تروريسم به خاک کشوري ديگر تجاوز کرده و تماميت ارضي آن را نقض کنند. از ديگر سو، ترکيه در شرايطي از کردهاي سوريه بهعنوان گروههاي تروريستي ياد ميکند که کردهاي سوريه و بهویژه يگانهاي مدافع خلق در پرتو حمايتهاي نظامي و لجستيکي آمريکا، نقش مهمي در مبارزه با داعش و پاياندادن بر سيطره خلافت خودخوانده اين گروه تروريستي ايفا کردند. البته وزارت خارجه سوريه پا از اين فراتر گذاشته و در اين نامه به حمايت ترکيه از تروريستهاي داعش نيز اشاره کرده است. طبق اقرار خود مقامات ترک، اين کشور اجازه عبور عناصر تروريست به خاک سوريه را از مرزهاي خود داده است. دولت سوريه همچنين به انتقاد از سکوت کشورهاي آمريکا، بريتانيا و فرانسه در قبال کشتار مردم بيدفاع در عفرين توسط ترکيه پرداخته است؛ درشرايطيکه حتي ايالات متحده بهعنوان حامي و همپيمان کردها در اين نبرد پشت آنها را خالي کرده است، به نظر میرسد شوراي امنيت سازمان ملل آخرين اميد کردها در اين جنگ نابرابر محسوب ميشود.
گفته ميشود که اين نامه در پاسخ به نامه مدتی پيش نماينده ترکيه در سازمان ملل نوشته شده است. وزارت خارجه سوريه از شوراي امنيت خواسته تا به وظيفه خود درباره حفظ صلح و امنيت بينالمللي و پاياندادن به تجاوزات نظامي ترکيه عليه حاکميت سوريه عمل کند. اين نامه در شرايطي به شوراي امنيت سازمان ملل ارسال ميشود که ترکيه همچنان با قدرت به حملات خود عليه عفرين و بمباران مناطق مسکوني حاشيه آن ادامه ميدهد. رسانههاي محلي در همين رابطه از حملات دامنهدار نيرويهاي ترک به سه روستاي کنديموزين، باشمارا و باسوفان در روز گذشته خبر دادهاند. اين حملات علاوه بر خسارتهاي مالي سنگين، باعث کشتهشدن شهروندان سوري کردتباري شده است که اکثر آنها را زنان و کودکان بيدفاع تشکيل ميدهند.
برگرفته از شرق