به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، فروردین ۰۹، ۱۴۰۰

واکنش شمخانی به ابراز نگرانی آمریکا از پیمان همکاری ایران و چین

 علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت جمهوری اسلامی ایران
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا گفته که سال‌ها نگران نزدیکی دو کشور ایران و چین بوده است. علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی، توافق جامع ۲۵ ساله ایران و چین را تسریع افول آمریکا اعلام کرده است.

پیمان جامع همکاری ۲۵ ساله جمهوری اسلامی ایران با جمهوری خلق چین، صرف‌نظر از مضمون ناروشن آن، موجب نگرانی بسیاری از کشورهای جهان و همچنین کشورهای منطقه شده است.

همکاری گسترده دو کشور که تنها محدود به امور اقتصادی نمی‌شود، از یکسو راه را برای تخفیف فشار تحریم‌های آمریکا هموار می‌سازد و از سوی دیگر، به رویای چین برای افزایش نفوذ خود در خاورمیانه تحقق می‌بخشد.

سایت کاخ سفید واشنگتن روز ۲۸ مارس (هشتم فروردین) به موضع جو بایدن نسبت به امضای سند همکاری جامع دو کشور پرداخته است.

جو بایدن که به زادگاه خود در دلاور رفته بود، روز یکشنبه ۲۸ مارس، پیش از مراجعت به کاخ سفید به پرسش خبرنگاران پاسخ گفت.

آخرین پرسش مطرح شده از جو بایدن مربوط به رویکرد آمریکا و دولت این کشور در قبال خبر امضای سند همکاری دو کشور ایران و چین بود.

خبرنگار می‌پرسد: «شما چقدر از افزایش دامنه شراکت بین چین و ایران نگران هستید؟» بایدن در پاسخ می‌گوید: «من سال‌ها نگران تحقق چنین امری بودم.»

واکنش جمهوری اسلامی

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران با انتشار یک پست توییتری گفته است که "نگرانی بایدن از همکاری راهبردی ایران و چین  "درست است".

خبرگزاری دانشجویی ایران "ایسنا" روز دوشنبه نهم فروردین (۲۹ مارس) با انتشار گزارش کوتاهی به پست توییتری علی شمخانی پرداخته است.

شمخانی در توییت خود امضای "سند نقشه راه همکاری راهبردی ایران و چین" را بخشی از "سیاست مقاومت فعال" ایران دانسته است.

به سخن دیگر، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی امضای این سند از سوی دو کشور را راهکاری برای تخفیف فشارهای ناشی از تحریم‌های آمریکا می‌داند.

 او خطاب به آمریکا و متحدان اروپایی این کشور گفته است: «دنیا فقط غرب نیست و غرب هم فقط آمریکای قانون‌شکن و سه کشور اروپایی بدعهد نیست.»
مراد از "سه کشور اروپایی بدعهد"، کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان است که در توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ مشارکت داشتند.
شمخانی در این توییت نوشته است: «نگرانی بایدن کاملا درست است؛ شکوفایی همکاری‌های راهبردی در شرق، افول آمریکا را تسریع می‌کند.»
باید یادآور شد که بسیاری از کنشگران مدنی نسبت به مضمون این سند همکاری ابراز نگرانی کرده و آن را امکانی برای افزایش نفوذ و نقش چین در ایران دانسته‌اند. بخش‌های زیادی از سند همکاری جامع و ۲۵ ساله دو کشور "محرمانه" تلقی شده و رسانه‌ای نشده است.

 دویچه وله فارسی