مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده با اشاره به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران گفت که امیدوار است که رهبران جمهوری اسلامی و خامنهای از این فرصت استفاده کند. پمپئو در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ایدبلیوتیان که متن آن روز جمعه ۲۸ تیر ماه منتشر شده، با درست خواندن تصمیم پرزیدنت ترامپ در خروج از برجام به دلیل کاستیهای فاحش آن در جلوگیری از دستیابی ایران به جنگافزارهای هستهای، جمهوری اسلامی را بزرگترین رژیم حامی تروریسم در جهان خواند و گفت که ایران باید رفتار یک کشور عادی را در پیش بگیرد.
وی افزود: «امیدوارم رهبران ایران، به ویژه شخص آیتالله، از این فرصت استفاده کرده و آن را به شکل دیپلماتیک حل کنند.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «صحبت از موارد نقض حقوق بشر است. امروز چندین تن از شهروندان آمریکا [در ایران] زندانی هستند و این کاملا غیرقابل قبول است. ما شاهد ارتکاب اقدامات تروریستی توسط [جمهوری اسلامی] در سراسر خاورمیانه - و حتی عملیات ترور افراد در اروپا - بودهایم. همه اینها نشانههای رژیمی است که در مسیر نادرستی پیش میرود. ما میکوشیم تا آنها را به [راه درست] بازگردانیم.»
محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی یک روز پیشتر گفته بود که ایران پیشنهاد اتمی قابل ملاحظهای آماده کرده که حاضر است در ازای لغو تحریمهای آمریکا، آن را اجرا کند.
به گزارش روزنامه گاردین، آقای ظریف روز پنجشنبه گفت که در پیشنهاد ما اقدامات قابل ملاحظهای در نظر گرفته شده و اقدامات دیگری هم هست که میتوان انجام داد.
پیشتر آقای پمپئو در واکنش به اظهارات روز یکشنبه حسن روحانی درباره مذاکره احتمالی با ایالات متحده، پیشنهادهای او را مشابه همان پیشنهادی دانست که به دولت قبلی آمریکا داده شد و در نهایت به «توافق فاجعهبار» برجام انجامید.
آقای پمپئو اضافه کرد که تصمیم نهایی از سوی پرزیدنت ترامپ گرفته میشود، اما «دولت قبلی آمریکا هم مسیر مشابهی را طی کرد که در نهایت به برجام ختم شد؛ معاهدهای که هم از سوی پرزیدنت ترامپ و هم من، یک فاجعه قلمداد میشود.»
تنش بین آمریکا و ایران در دو ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.
بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.
صدای آمریکا