از سکوت رجال سیاسی در عجبم
یورونیوز: مهدی کروبی، نامزد معترض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ که از ۱۰ سال پیش در حصر خانگی است در پیامی در واکنش به سرکوب خونین اعتراضهای اخیر در ایران گفت: «ریشه و بستر اعتراضات اخیر را باید در فساد، تحقیر، تبعیض و نابرابری حاکم جستجو کرد نه در آن سوی آبها.»
پایگاه خبری سحام نیوز، نزدیک به کروبی، متن بیانیه این روحانی معترض را منتشر کرده است. در بیانیه کروبی آمده است: «از سکوت رجال سیاسی و جریان های مؤثر در قبال چنین فجایعی در عجبم.»
آقای کروبی اعتراضهای اخیر را نشان از «اوج فشار اقتصادی، سیاسی و اجتماعی» بر مردم عنوان کرده و گفته است: «حکومت به جای شنیدن صدای معترضین، آنان را همچون سالهای ٨٨ و ٩۶ به روشی خشن سرکوب کرد.»
مهدی کروبی به خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمها نیز اشاره کرد و افزود: «تحریمهای یکجانبه نه تنها کمر آحاد ملت بهخصوص طبقات محروم را شکسته بلکه به بهانه جنگ اقتصادی بستری برای اداره حکومت به شیوه قجری فراهم آورده که خروجی آن تشدید فساد و تبعیض در تمامی ارکان حکومت بوده است.»
روشن شدن ابعاد مختلف این فاجعه از جمله شناسایی و مجازات کسانی که به روی ملت تیراندازی مستقیم کردند نیازمند کمیتهی مستقل حقیقت یاب است. گزارش این کمیته همچنین مشخص خواهد کرد چه کسانی اموال عمومی را تخریب کردند
این نامزد معترض به نتیجه انتخابات سال ۱۳۸۸ در بیانیه خود از زبان تهدید دولت روحانی انتقاد کرد و خواستار تشکیل کمیته مستقل حقیقتیاب شد. وی نوشت: «روشن شدن ابعاد مختلف این فاجعه از جمله شناسایی و مجازات کسانی که به روی ملت تیراندازی مستقیم کردند نیازمند کمیتهی مستقل حقیقتیاب است. گزارش این کمیته همچنین مشخص خواهد کرد چه کسانی اموال عمومی را تخریب کردند.»
مهدی کروبی، همچنین از سخنان برخی از مقامها پس از سرکوب اعتراضها انتقاد کرد و افزود: «فرمانده جدید سپاه این سرلشکر یک شبه اعتراض به حق مردم را جنگ و سناریو کامل جهانی مینامد و دیگر عضو این نهاد نظامی سرکوب چند روزه زن و مرد بیدفاع این سرزمین را پیروزی در جنگ جهانی تمام عیار می خواند و عجیب آنکه کسی هم آنان را از بیان چنین سخنان سفیهانهای که بدون تردید شعلههای خشم و نفرت ملت را دوچندان می کند، بر حذر نمیدارد.»
واکنش سایر اصلاحطلبان به ناآرامیهای اخیر چه بوده است؟
محمد خاتمی٬ رییس جمهوری دوره اصلاحات نیز روز سهشنبه در واکنش به اعتراضهای اخیر ایران گفته بود که باید سهم عوامل مختلف در حوادث اخیر از جمله ریشههای نارضایتی مشخص شود. خاتمی گفته بود: «اعتراضها ریشهدار است و برای کاهش آن نیازمند بهبود شیوههای حکمرانی هستیم.»
به گفته وی، «هیچ حکومتی حق ندارد در مواجهه با معترضان به خشونت و سرکوب متوسل شود». وی در عین حال گفت که صف «معترضان مسالمتجو» را باید از کسانی که «طالب آشوب»اند جدا کرد.
پیش از این نیز اردشیر امیرارجمند، مشاور میرحسین موسوی و محمد تقی کروبی، فرزند ارشد مهدی کروبی در بیانیهای مشترک که ۳۰ آبان منتشر شد، برخورد با تظاهرات مردمی و حوادث ناشی از آن را محکوم کردند.
رضایت رهبری از سرکوب تظاهرات و تشویق به آن و تهدید معترضین (به استفاده غیر قانونی از امکانات عمومی برای شناسایی و مجازات انها) از جانب رییس جمهوری که میگفت حقوقدان است و نه سرهنگ، روی دیگر از این دگر دیسی تلخ و سرنوشت ساز است
اردشیر امیر اجمند و تقی کروبی
آنها ضمن تاکید بر قرار گرفتن جمهوری اسلامی «درسراشیبی تند استحاله کامل به نظام اقتدار فردی» و محکوم کردن سرکوب خشن معترضان به افزایش قیمت بنزین، امتناع حکومت ایران از صدور مجوز تظاهرات غیرحکومتی را به چالش کشیدند و ادعای مقامهای امنیتی ایران مبنی بر حضور گسترده اشرار و عوامل وابسته به قدرتهای خارجی در تجمعات اخیر را محکوم کرده و نظام ایران را به سوارکاری تشبیه کردند که «در جستجوی سراب با آخرین سرعت به جلو میتازد.»
در بخشی از این بیانیه، آنها علی خامنهای، رهبر ایران و حسن روحانی، رئیس جمهوری را هدف قرار دادهاند و گفتهاند: «رضایت رهبری از سرکوب تظاهرات و تشویق به آن و تهدید معترضین (به استفاده غیر قانونی از امکانات عمومی برای شناسایی و مجازات آنها) از جانب رییس جمهوری که میگفت حقوقدان است و نه سرهنگ، روی دیگر از این دگردیسی تلخ و سرنوشتساز است.»
از سوی دیگر ۷۷ نفر از فعالین سیاسی که اغلب از اصلاحطلبان داخل ایران هستند، در نامهای که در تاریخ هفت آذر منتشر شده، ضمن حمایت از دغدغههای مردم در بحران فعلی اقتصادی کشور خصوصا موضوع افزایش «بدون برنامه» نرخ بنزین، از حکومت خواستهاند تا با احترام به حقوق مردم بهویژه حق اعتراض مسالمتآمیز و آزادی بیان، از اعمال خشونت در هر سطحی پرهیز کنند و فوراً نسبت به «تعقیب کیفری آمران و عاملان تیراندازی بهسوی مردم» اقدام کرده و نتیجه را به عرض ملت برسانند.
افزایش بهای بنزین که بامداد جمعه ۲۴ آبان بهطور ناگهانی در ایران اجرایی شد، در شهرهای مختلف اعتراضهای خیابانی را در پی داشت. یک روز پس از آغاز اعتراضها، حکومت ایران دسترسی به اینترنت جهانی را قطع کرد و پس از پنج روز به تدریج سطح دسترسی را بالا برد.
عفو بینالملل در آخرین گزارش خود که روز دوشنبه گذشته منتشر شد، شمار کشتهشدگان اعتراضات اخیر ایران را دستکم ۱۴۳ نفر ذکر کرد. این نهاد حقوق بشری با این حال معتقد است که شمار کشتهشدههای اعتراضهای اخیر در ایران به میزان قابل توجهی بالاتر از این تعداد است و این سازمان همچنان تحقیقات خود را برای دستیابی به آمار دقیقتر ادامه میدهد.
بی بی سی: مهدی کروبی، از رهبران جنبش سبز در پیامی به مناسبت اعتراضهای اخیر در ایران، خواستار تشکیل کمیته حقیقتیاب و مجازات کسانی شده که به مردم تیراندازی کردند.
آقای کروبی نوشته "انتشار بخشی از صحنههای دلخراش و تکاندهنده آن دل هر انسان آزادهای را بهدرد می آورد. روشن شدن ابعاد مختلف این فاجعه از جمله شناسایی و کسانی که به روی ملت تیراندازی مستقیم کردند نیازمند کمیته ی مستقل حقیقت یاب است. گزارش این کمیته همچنین مشخص خواهد کرد چه کسانی اموال عمومی را تخریب کردند".
او گفته "متاسفانه حکومت به جای شنیدن صدای معترضان، آنان را همچون سالهاي ٨٨ و ٩٦ به روشی خشن سرکوب کرد".
به گفته آقای کروبی "اعتراضهای اخیر در ایران نشان از اوج فشار اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بر مردم است".
آقای کروبی نوشته در این اعتراضات "تعداد زیادی جان خود را از دست دادند و تعداد بیشتری مجروح شدند و هزاران نفر هم راهی بازداشتگاه ها شدند. اینجانب لازم میدانم مراتب تسلیت و همدردی خود را با ملت شریف ایران و خانوادههایی که عزیزان خود را در حوادث اخیر از دست داده اند اعلام دارم".
در بخش دیگری از این پیام آقای کروبی گفته "در مقابل اعتراض به حق مردم، هم نظام و هم دولت به زبان تهدید سخن گفتند و متعاقب آن ماشین سرکوب با خشونت غیرقابل وصفی بکار گرفته شد".
آقای کروبی در این بیانیه هم از اظهارات فرماندهان سپاه پاسداران و هم سکوت فعالان سیاسی انتقاد کرده است.
به گفته آقای کروبی "ریشه و بستر اعتراضات اخیر" را باید در "فساد، تحقیر، تبعیض و نابرابری حاکم" جستجو کرد و "نه آنسوی آبها".
او در پایان بیانیه خود از دولت خواسته تا از آسیب دیدگان حوادث عذرخواهی کند "از دولت میخواهم که ضمن دلجویی و عذرخواهی از آسیب دیدگان حوادث اخیر به جبران خسارت و پرداخت غرامت اقدام نماید. اینجانب اگر محدویت در تردد نداشتم حتما به دیدار آسیب دیدگان و خانواده های آنان می رفتم و به نوبه خود از آنان دلجویی می کردم".
آقای کروبی از سال ۱۳۸۹ تحت مراقبت نیروهای امنیتی در حبس خانگی به سر میبرد.