به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



چهارشنبه، مهر ۲۳، ۱۳۹۳

سياست دوگانه آنكارا

امريكا خبر از توافق داد، تركيه انكار كرد
واشنگتن براي اتحاد امريكا- تركيه آبروداري مي‌كند. البته اين نكته تازه‌يي نيست، بسياري از تحليلگران امريكايي نيز در سال‌هاي اخير به صراحت از آن سخن مي‌گويند؛ از اينكه متحدان خاورميانه‌يي امريكا سياست‌هاي خود را با زبان بي‌زباني، چه واشنگتن بخواهد و چه نخواهد به كاخ سفيد تحميل مي‌كنند.
در اين باره شواهد بسياري مي‌توان از نحوه تعامل امريكا با عربستان سعودي و اقمارش و همچنين تركيه و قطر آورد. اما اينك موضوع پيشروي داعش در عراق و سوريه، سياست دوگانه تركيه و سياست تساهل و مداراي واشنگتن با اين يار چموش، موضوع نگران‌كننده روز است.
تركيه به هر شكلي شده مي‌خواهد نظام سوريه را هدف قرار دهد اما امريكا به اين نتيجه رسيده كه بين مخالفان نامنسجم بشار اسد، برقراري دولت فعلي سوريه قابل اعتماد‌تر است. گرچه ظاهرا آنكارا بار ديگر توانسته درخواست خود را به كاخ سفيد تحميل كند تا امتيازي به امريكا بدهد.


پس از موافقت امريكا درباره آموزش مخالفان دولت سوريه در تركيه، حالا خبر موافقت آنكارا با درخواست امريكا درباره استفاده از پايگاه هوايي اينجرليك منتشر مي‌شود.

اين خبري است كه قبل از اينكه از سوي مقامات تركيه بيان شود، از سوي مقامات امريكا منتشر مي‌شود.
سوزان رايس، مشاور امنيت ملي رييس‌جمهور امريكا گفته كه تركيه موافقت كرده تا نيروهاي امريكايي براي فعاليت نظامي در سوريه و عراق از پايگاه نظامي اين كشور استفاده كنند. رسانه‌هاي مختلف به نقل از رايس خبر مي‌دهند تركيه و امريكا از اين توافقنامه استقبال كرده‌اند.
بر اساس اين توافق امريكا مي‌تواند از پايگاه‌هاي نظامي در جنوب تركيه از جمله پايگاه هوايي اينجرليك در نزديكي شهر آدانا استفاده كند. براساس قرارداد همكاري‌هاي دفاعي كه بين تركيه و امريكا در اوايل دهه 1980 ميلادي به امضا رسيده است اين پايگاه در اختيار نيروهاي هوايي امريكا قرار دارد.
اما هر چند سال يك‌بار درباره ادامه استفاده امريكا از آن بحث مي‌شود. اين پايگاه در زمان اشغال عراق از سوي امريكا، نقش پررنگي را در انتقال كمك‌هاي لجستيك به عراق ايفا كرد.



اكنون پنتاگون اميدوار است از پايگاه اينجرليك براي حمله به مواضع داعش استفاده كند.
تاكنون امريكا بيشتر حملات را از پايگاه‌هاي نظامي خود در كشورهاي حاشيه خليج فارس و ناوهاي دريايي خود انجام مي‌داد. امريكا و برخي از متحدانش در ائتلاف عليه داعش، از هفته‌ها پيش به مواضع داعش در سوريه حمله مي‌كنند.
اين در حالي است كه كردهاي سوريه با حمايت كردهاي تركيه روي زمين با پيشروي تروريست‌ها در كوباني مقابله مي‌كنند. در مقابل تركيه كه مرزي طولاني با عراق و سوريه دارد كه محل حضور نظامي داعش است، تاكنون با هرگونه حمله زميني به مواضع داعش در اين دو كشور مخالفت كرده است.



نكته حايز اهميت ديگر اين است كه سوزان رايس در گفت‌وگويي با شبكه تلويزيوني ان‌بي‌سي گفته كه «تركيه موافقت كرده است امريكا از اين پايگاه‌ها و خاك اين كشور براي آموزش نيروهاي معتدل مخالف دولت سوريه استفاده كند. » به عبارت ديگر يعني در پايگاه اينجرليك هم اولويت آنكارا آموزش و مسلح ساختن مخالفان سوري و در نتيجه حمله به مواضع دولت سوريه در آينده نزديك است.

اين در حالي است كه حالا داعش با تركيه هم مرز شده اما هيچ درگيري بين نيروهاي اين گروه تروريستي و نيروهاي ترك كه در فاصله نزديك قرار دارند رخ نداده است.
اختلافات تركيه با اقليت كرد اين كشور و سابقه درگيري نظامي طولاني با حزب كارگران كردستان يكي از دلايل اين موضع تركيه است و گفته مي‌شود به همين دليل تركيه نمي‌خواهد كردهاي اين كشور مسلح شوند. اين موضوع موجب واكنش برخي مقامات غربي هم شده و كلوديو روث، معاون?رييس پارلمان آلمان در اظهارنظري در برلين از ناتو خواسته است نسبت به اين سياست تركيه واكنش دهد.
اعتراض به سياست دولت تركيه در قبال كوباني، در داخل اين كشور‌ها به اعتراض‌هاي دامنه‌داري منجر شده است كه به برخورد معترضان با پليس و ناسيوناليست‌هاي تندرو انجاميده و ده‌ها كشته بر جا گذاشته است.

اعتماد