پاتریک مودیانو رمانهای تاریخی مینویسد و اشغال فرانسه به دست آلمان نازی یکی از تمهای کار او است.
آکادمی نوبل مودیانو را "پروست زمانه" توصیف کرده است.
او پیش از این جوایز ادبی بسیاری، از جمله جایزه رمان آکادمی فرانسز و جایزه گنکور، دو جایزه مهم ادبی کشور خود را برنده شده است.
مودیانو از نویسندگان پرکار به شمار میرود و برخی از کارهای او به فیلم نیز برگشته است. در سالهای اخیر رمانهای "میدان اتوال"، "در کافه جوانی گمشده" و "افق" از این نویسنده منتشر شده است.
پاتریک مودیانو در ایران نیز کمابیش شناخته شده است. از او رمان های خیابان بوتیکهای خاموش، جواهر کوچولو، تصادف شبانه و چند داستان دیگر به فارسی ترجمه شده است.
انتخاب مودیانو به عنوان برنده نوبل ادبی امسال تا حدی خارج از انتظار بود و البته این بار اول نبود که آکادمی سوئد منتقدان و کارشناسان ادبی را غافلگیر میکند. آکادمی سوئد ۱۸ عضو دارد و نام برندگان را تا آخرین لحظه مخفی نگه میدارد.
امسال بیشتر رسانهها و محافل ادبی از شانس بالای هاروکی موراکامی، نویسنده ژاپنی و نگوگی واتیونگو نویسنده کنیایی نام برده بودند. برخی نیز سوتلانا الکسیویچ، خانم نویسنده روسیه سفید، را به خاطر روشنبینی و دلیری سیاسی او نامزدی مناسب میدانستند.
نامزدهای روزافزون نوبل ادبی
امسال ۲۱۰ نویسنده در لیست نامزدهای نوبل بودند. برخی از نامها سالهاست که در این لیست تکرار میشوند. مانند دو نویسنده نامدار امریکای شمالی: فیلیپ راث و جویس کارول اوتس.
نوبل به نویسندهای تعلق میگیرد که به خلاقیتی ویژه در جهان ادبیات دست زده باشد یا در سال قبل برجستهترین کار ادبی را عرضه کرده باشد.
برای نمونه در تقدیم نوبل به گابریل گارسیا مارکز، که جایزه نوبل سال ۱۹۸۲ را دریافت کرد، ذکر شده بود که این نویسنده کلمبیایی با خلق سبک "رئالیسم جادویی" به شکلی ویژه مسائل جهان واقعی را با دنیای خیال در آمیخته است.
بی بی سی