به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



یکشنبه، اردیبهشت ۰۲، ۱۳۹۷

نامزد سمت وزیر خارجه آمریکا از کمیته سنا رأی ‌اعتماد نمی‌گیرد

بده‌بستان  بر سر پمپئو
شواهد و قرائن حاکی از آن است که برای اولین‌بار در تاریخ سیاسی آمریکا، اکثریت اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا علیه مایک پمپئو، نامزد منتخب ریاست‌جمهوری آمریکا برای وزارت خارجه، رأی خواهند داد.
هرچند پمپئو احتمالا رأی کافی برای نشستن بر کرسی وزارت خارجه را در صحن سنا به دست خواهد آورد. اعضای کمیته روابط خارجی سنا قرار است در نشست روز دوشنبه خود درباره صلاحیت مایک پمپئو، گزینه پیشنهادی ترامپ برای تصدی وزارت خارجه ایالات متحده، رأی‌گیری کنند. عدم رأی‌اعتماد به پمپئو در کمیته روابط‌عمومی سنای آمریکا به این معناست که میچ مک‌کانل، رهبر اکثریت سنای آمریکا، مجبور خواهد بود رأی‌گیری درباره پمپئو را به صحن اصلی سنای این کشور واگذار کند.  به باور برخی تحلیلگران، عدم رأی‌اعتماد به پمپئو در کمیته روابط خارجی سنا نه‌تنها نقطه سیاهی در سابقه مایک پمپئو خواهد بود، بلکه اعتبار این کمیته را هم خدشه‌دار خواهد کرد. از سال 1925 میلادی به این‌سو، این برای اولین‌بار خواهد بود که نامزد وزارت خارجه آمریکا از سوی کمیته روابط خارجی سنا رأی‌اعتماد نمی‌گیرد. جان کری، وزیر خارجه آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما، توانست به اتفاق آرا از این کمیته رأی‌اعتماد بگیرد. هیلاری کلینتون دموکرات هم با 16 رأی موافق و یک رأی مخالف و با وجود نگرانی‌ها درباره کمک‌های خارجی به بنیاد کلینتون، توانست از سد این کمیته رد شود.
سال گذشته، همه 10 عضو دموکرات کمیته روابط خارجی سنا علیه رکس تیلرسون، نامزد وقت وزارت خارجه، رأی منفی دادند و ازهمین‌رو او اولین وزیر خارجه تاریخ آمریکا شد که فقط با رأی هم‌حزبی‌هایش توانست از این کمیته رأی‌اعتماد بگیرد. حالا به ‌لطف مخالفت همان 10 سناتور دموکرات و همراهی رند پال، سناتور جمهوری‌خواه ایالت کنتاکی، احتمالا پمپئو اولین نامزد وزارت خارجه‌ای خواهد شد که کمیته روابط خارجی سنای آمریکا دست رد به سینه‌اش می‌زند. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، ۲۲ اسفندماه با انتشار توییتی از برکناری رکس تیلرسون از مقام وزارت خارجه و انتخاب مایک پمپئو، رئیس کنونی سازمان سیا، به‌عنوان جانشین او خبر داد.

این خبر واکنش‌های گسترده و متفاوتی را به دنبال داشت و یک روز بعد، سناتور رند پال، عضو ارشد جمهوری‌خواه کمیته، رسما اعلام کرد مخالف نامزدی مایک پمپئو برای کسب مقام وزارت خارجه است. کمیته روابط خارجی سنا ۱۱ عضو جمهوری‌خواه و ۱۰ عضو دموکرات دارد و به دلیل اعلام رسمی مخالفت سناتور رند پال، تأیید صلاحیت پمپئو نیاز به رأی موافق دست‌کم یک عضو دموکرات دارد. مایک پمپئو که نام او به دلیل سفر محرمانه به کره‌شمالی بار دیگر در سرخط خبر‌ها آمده است، سال گذشته از همین کمیته برای ریاست آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) رأی‌اعتماد گرفت.

تحلیلگران می‌گویند مخالفت اعضای دموکرات این کمیته با پمپئو بر آتش تنش‌های دو حزب اصلی آمریکا می‌دمد و شاید باید این اقدام را تأییدی بر این ادعای ترامپ دانست که دموکرات‌ها همواره و به‌طور فعال سد راه او هستند. جمهوری‌خواهان می‌گویند که میچ مک‌کانل، رهبر اکثریت سنا، برای غلبه بر سد مقاومت دموکرات‌های کمیته صرفا می‌تواند رأی‌گیری را به صحن اصلی سنا بکشاند و به «گزینه هسته‌ای» متوسل شود. «گزینه هسته‌ای» اصلاحی است که در سنای آمریکا به کار می‌رود. بر اساس این گزینه، حزب اکثریت قادر خواهد بود با تغییر ضوابط رأی‌گیری، آرای لازم برای تأیید موضوعی را از اکثریت 60 رأیی به اکثریت ساده 51 رأیی کاهش دهد.  بااین‌حال، گروهی از سناتور‌های دموکرات از چاک شومر، رهبر اقلیت سنا، خواسته‌اند که مسئله رأی‌اعتماد به پمپئو را به اهرم فشاری برای گرفتن امتیاز بدل کند؛ امتیازهایی نظیر محافظت از رابرت مولر، بازرس ویژه تحقیق درباره دخالت احتمالی مسکو در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا. آنها می‌خواهند مک‌کانل را تحت فشار قرار دهند که در ازای رأی‌اعتماد دموکرات‌‌ها به پمپئو، جمهوری‌خواهان با ادامه تحقیقات مولر موافقت کنند. تعدادی از سناتورهای دموکرات در گفت‌و‌گو با سایت خبری هیل از گفت‌و‌گوهای داخلی میان دموکرات‌ها خبر داده و تأیید کرده‌اند که در حال بررسی چنین طرحی هستند.
بااین‌حال یکی از سناتورهای دموکرات گفته که هنوز تصمیمی دراین‌باره گرفته نشده و ممکن است شومر به این نتیجه برسد که خطر این طرح بیشتر از ارزش دستاورد آن است. از سوی دیگر انتخابات میان‌دوره‌ای سنا در آستانه برگزاری است و شومر احتمالا نمی‌خواهد نامزدهای دموکرات آسیب‌پذیر در ایالت‌های حامی ترامپ را در موقعیت دشواری قرار دهد.

روزنامه شرق