در مراسمی که برای امضای این قرارداد روز پنجشنبه (۲۶ آو یل) در لندن برگذار شد، ترزا می، نخست وزیر بریتانیا و الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان حضور داشتند.
الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان برای عقد این قرارداد به بریتانیا سفر کرده است. علیاف را در این سفر رونق عبداللهاف رئیس سوکار، شرکت دولتی نفت آذربایجان همراهی میکند.
قرارداد میان شرکت سوکار و بیپی BP (شرکت بریتانیایی سوخت و انرژی) جهت کشف میدان انرژی D230 دریای خزر امضا شد.
رونق عبد اللهاف رئیس سوکار، در مراسم امضای این قرارداد گفت که این پیمان بر اساس معیارهای برابری و منصفانه امضا شده و در بهرهبرداری مشترک از ذخایر طبیعی جمهوری آذربایجان نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
رابرت دادلی، مدیر اجرایی شرکت بیپی هم گفته که بیش از ۲۵ سال است که این شرکت در منطقه خزر فعالیت دارد و این منطقه از ظرفیتهای قابلتوجه نفت و گاز برخوردار است.
از نظر کارشناسان صنایع نفت از جمله دالغا خاتیناوغلو، کارشناس نشریه تخصصی "نچرال گس وورلد" در لندن، که درباره نفت و گاز خزر هم تحقیق میکند امضای این قراداد میتواند به جمهوری آذربایجان کمک کند تا در آینده بتواند در اپوراتوری (پیمانکاری)
کتشافات نفتی دانش و فنآوری لازم را کسب کند.
خاتیناوغلو به دویچه وله گفت: «سال ۲۰۱۶ آذربایجان و بیپی یک تفاهمنامه امضا کردند تا "منطقه آبشرون" را مطالعه کنند که اصلا آنجا نفت و گازی وجود دارد یا نه. قبلا شرکت لوکاویل روسیه به مدت ۲۰ سال پیش در بخش شمالی آبهای آذربایجان عملیاتی انجام داده ولی به نتیجه نرسیده بود.»
به گفته خاتیناوغلو منطقه آبشرون در بخش شمالی باکو واقع شده و تاکنون در آنجا عملیات اکتشافی انجام نشده است اما از لحاظ جغرافیایی و زمینشناسی احتمال زیاد میرود که در آن نفت باشد و در بخش مرکزی آن گاز وجود داشته باشد.
قراداد جدید و وابستگی به بیپی
کل نفت و گاز آذربایجان در میادین "آذری-چراغ گونشلی" و "شاه دنیز" آذربایجان تولید میشود و در تمام آنها اوپراتور اصلی بیپی است. طبق قراداد جدید سوکار و بیپی هر کدام سهم ۵۰ درصدی دارند و هر دو شرکت اپراتور (پیمانکار) پروژه میشوند. به گفته کارشناس نشریه تخصصی "نچرال گس وورلد" در لندن این مسئله پیشرفتی برای سوکار محسوب میشود، زیرا برای اولین بار سوکار اوپراتور مشترک یک پروژه خواهد بود. در میادین دیگر سوکار اپوراتور پروژه نیست و حتی کمتر از ۲۰ درصد سهم دارد.
این کارشناس درباره احتمال وابستگی شدید نفت آذربایجان به بیپی توضیح میدهد: «در مورد سهمها باید گفت که هر دو شرکت ۵۰ درصد سهم دارند اما ۷۰ درصد چیزی که از میادین تولید میشود مستقیم سهم دولت آذربایجان است که بعد از ۲۵ سال هم مال آذربایجان خواهد بود.»
به گفته خاتیناوغلو فعالیت اوپراتوری برای سوکار تجربهای میشود تا تکنولوژی و دانش اوپراتوری را به دست آورد تا بتواند خود مستقلا وارد میدان شود.