به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، اسفند ۱۱، ۱۳۹۹

چرا آمریکا می‌خواهد علیه ایران در شورای حکام قطعنامه صادر کند؟

 وزیر امور خارجه ایران، در آستانه اجلاس شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داده است که "پیگیری قطعنامه علیه ایران در شورای حکام باعث به هم ریختگی شرایط کنونی می‌شود".

وزیر خارجه ایران پس از حضور در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس این کشور گفته است "حرکت غلطی را اروپایی‌ها با حمایت از آمریکا در شورای حکام شروع کرده‌اند، فکر می‌کنیم این حرکت باعث به هم ریخته شدن شرایط خواهد شد. به هم ریختگی شرایط کنونی را از طریق سفیر ایران در وین به همه اعضای شورای حکام توضیح داده ایم، امیدواریم عقل غلبه کند و اگر چنین نشود راهکارهایی داریم".

شورای حکام آژانس در وین قرار است امروز درباره گزارش های مدیرکل درباره افزایش تولید اورانیوم غنی شده و کاستن از همکاری‌های با آژانس را بررسی کند. گزارش‌هایی در روزهای اخیر مبنی بر آماده شدن اعضای شورای حکام برای صدور قطعنامه علیه ایران منتشر شده است.

پیش از این علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران،‌ گفته بود در صورتی که شورای حکام آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی درباره توقف پروتکل الحاقی توسط ایران قطعنامه‌ای صادر کند، جمهوری اسلامی "واکنش مناسب" از خود نشان خواهد داد.

ایران می گوید چنین اقدامی باعث از بین رفتن توافق اخیر با آژانس برای فعال ماندن دوربین های نظارتی آژانس تا سه ماه آینده خواهد شد. بر اساس این توافق در صورتی که تحریم های آمریکا لغو شود، ایران به آژانس اجازه دسترسی به محتوی این دوربین ها را خواهد داد در غیر این صورت گفته که اطلاعات آن را از بین می برد.

در همین رابطه نیز امروز بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گفته است که کشورش به تفاهمی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب حفظ برخی اطلاعات مشروط به لغو تحریم‌ها و بازگشت ایران به تعهدات صورت گرفته "که در فاصله زمانی حداکثر سه ماه در اختیار آژانس بگذاریم اما هیچ دسترسی، بازرسی و اظهاریه پروتکلی قرار نیست صادر شود." آقای تاکید کرده است: "تا زمانی که تحریم ها لغو نشود، قرار نیست هیچ اطلاعاتی در اختیار آژانس قرار گیرد. "

او همچنین گفته "در صورتی که تحریم ها لغو شد، اطلاعاتی که در این مدت نگهداری شده را در اختیار آژانس قرار می‌‎دهیم در غیر این صورت اطلاعات بعد از سه ماه از حافظه دوربین‌ها حذف و ثبت اطلاعات متوقف خواهد شد."

پیشتر رسانه‌های غربی گزارش‌هایی از پیش‌نویس قطعنامه‌ای را منتشر کرده بودند که در میان اعضای شورا توزیع شده و در آن آمریکا اعتراض خود را تشریح می‌کند و از ایران می‌خواهد به طور کامل با بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند.

دولت ایران بنابر قانون مصوب مجلس، به دنبال ادامه تحریم‌های یکجانبه آمریکا از سه شنبه (۲۳ فوریه برابر با ۵ اسفند) اجرای پروتکل الحاقی را، به عنوان مبنای نظارت بیشتر بازرسان بر فعالیت‌های هسته‌ای متوقف کرد.

این اقدام ایران با واکنش آمریکا و متحدین غربی آن کشور روبرو شد. فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیه ای مشترک از تعلیق اجرای پروتکل الحاقی و محدود کردن بیشتر نظارت آژانس بر فعالیت های ایران به شدت ابراز تاسف کردند و درباره "ماهیت خطرناک" این تصمیم هشدار دادند.

ایران می‌گوید عدم اجرای وعده انتخاباتی "شرم برای دولت بایدن است"

هشدارهای ایران درباره قطعنامه احتمالی آژانس در حالی ابراز می‌شود که این کشور پیشنهاد اروپا برای گفت‌وگو با آمریکا درباره توافق هسته ای برجام را رد کرد. ایران می گوید با توجه به مواضع و اقدامات اخیر آمریکا و سه کشور اروپایی طرف توافق هسته ای، جمهوری اسلامی زمان را برای برگزاری جلسه غیررسمی با حضور آمریکا مناسب نمی‌داند.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، امروز در یک نشست خبری در تهران گفته است "این شرم برای دولت بایدن است که کارزار انتخاباتی با عمل آن متفاوت است. حرف‌های خوبی زده شده است و ما هم آنها را شنیده‌ایم ولی تا عمل مشاهده نکنیم، سیاست خود را با براساس حرف تنظیم نمی‌کنیم".

آقای خطیب زاده گفته "تلخ است برجام توسط آمریکا و تیمی که درباره آن مذاکره کرد، در محاق نابودی است. تاریخ این مسئله را فراموش نمی‌کند".

به نظر می رسد اشاره وی به حضور افرادی از دولت باراک اوباما در دولت جدید این کشور تحت ریاست جمهوری جو بایدن باشد که در زمان مذاکرات منتهی به توافق هسته ای برجام، عضو تیم مذاکراتی ایالات متحده یا دست اندرکار آن بودند.

ایران انتظار دارد که ایالات متحده تحریم هایی را که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ برقرار شده، رفع کند.

جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، در زمان مبازرات انتخاباتی وعده بازگشت به توافق هسته ای را مطرح کرده بود اما پس از شروع ریاست جمهوری از ایران خواسته که ابتدا به اجرای کامل تعهداتش بازگردد سپس ایالات متحده تحریم ها را رفع کند. ایالات متحده می گوید این مقدمه ای برای یک توافق تازه است که مسائل تازه تری از جمله برنامه موشکی ایران را هم در بر بگیرد.

ایران این شرط را رد کرده و آیت الله علی خامنه ای، رهبر این کشور، گفته است که اول آمریکا باید تحریم ها را رفع کند و ایران پس از "راستی آزمایی" آن به اجرای کامل تعهدات مطابق توافق هسته ای برجام بازخواهد گشت.

با رد پیشنهاد اروپا برای نشست غیررسمی میان طرف های توافق و آمریکا و احتمال صدور قطعنامه در شورای حکام، به نظر می رسد که فضای امیدوارانه ای که مقام های دولتی ایران درباره رفع تحریم های آمریکا ترسیم کرده بودند در حال رنگ باختن است و چشم انداز روشنی ندارد.

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، همزمان با آغاز به کار رئیس جمهور جدید آمریکا گفته بود که از نظر او دوره تحریم "به سر آمده است".

ایران می گوید تحریم های دوره ریاست جمهوری ترامپ که هم اکنون هم ادامه دارد باعث سقوط درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری نفت به کمتر از ۸ میلیارد شده است.

بی بی سی  فارسی