"کسبوکارهایی که به وارادت وابسته هستند، بخصوص تاجران کوچکی که کالاهایشان را با ارز خارجی میخرند
و از جاهایی مانند دوبی وارد میکنند، بدجور ضربه خواهند خورد."
در روزهای اخیر، ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی از جمله دلار، بشدت کاهش یافت و مردم در مقابل صرافیها برای خرید دلار صف کشیدند.
نرخ تورم هنوز دو رقمی است و بیکاری بالاست. نگرانیها در خصوص احتمال خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از برجام و بازگشت تحریمهای بیشتر که ممکن است بر تعاملات مالی سنگینی کند، بیشتر شده است. بسیاری از ایرانیان، به امید کسب درآمد بیشتر، به خرید و فروش ارز رویآوردهاند و فشار بر پول ملی را بیشتر کردند.
به گزارش والستریتژورنال، روز دوشنبه، قیمت هر دلار به بیش از ۶۰۰۰ تومان رسید. این در حالی است که در یکم آوریل، ۴۸۰۰ تومان بود. این باعث شد مردمی که به ارز خارجی نیاز داشتهاند، به صرافیها مراجعه کنند.
حامد، ۳۳ ساله، که برای خرید ارز جهت سفر به ژاپن در برابر یک صرافی منتظر بود، به والستریتژورنال گفت: "این یک آشفتگی است. ایرانیان، شایسته این نیستند که به خاطر ۵۰۰ یا ۱۰۰۰ دلار این چنین در صف بیاستند و چنین ذلتی را تجربه کنند."
مقامات ایران در واکنش به افزایش قیمت ارز، برای تقویت ریال اقداماتی همچون افزایش نرخ سود سپرده انجام دادهاند تا تقاضا برای ریال را بیشتر کنند. علاوه براین، با دهها دلال غیرمجاز ارز برخورد کردهاند. چنین اقداماتی، در اواخر فوریه، باعث بهبودی ریال شد. به طوری که قیمت دلار از ۵۰۰۰ تومان به کمتر ۴۵۰۰ تومان رسید. اما پس از سقوط ریال در ماه جاری، امیدها درباره اینکه پس از پایان تعطیلات نوروزی، آرامش به بازار ارز بازخواهد گشت، بر باد رفت.
دوشنبه شب مقامات ایران، برای از بین بردن ضعف ریال، قول دادند تا نرخ آن در برابر دلار را در سطح ۴۲۰۰۰ تومان تثبیت کنند. والستریتژورنال، این اقدام را «جسورانهترین» اقدام توصیف کرد. اسحاق جهانگیری، معاون رئیسجمهور، در صداوسیما اعلام کرد که دولت، ارز لازم را در همان نرخ، از طریق بانک مرکزی، صرافیها و بانکها عرضه خواهد کرد.
به گفته این روزنامه، یکسانسازی نرخ ارز، یکی از اهداف قدیمی دولت حسن روحانی بوده است.
والستریتژورنال نوشت: "تاکنون سقوط (ریال) بیشتر توسط واردکنندگان ایرانی، از تاجران وسایل الکتریکی گرفته تا خواروبار فروشان، احساس میشود. اینها کسانی هستند که نیاز دارند تا کالای خود را با دلار بخرند. اغلب ایرانیان عادی هنوز به طرز چشمگیری تحت تاثیر، قرار نگرفتهاند. زیرا آنها در نیازهای روزانهشان بشدت به واردت متکی نیستند."
اسفندیار باتمانقلیج، موسس شرکت تحلیلی بورس و بازار، میگوید: "کسبوکارهایی که به وارادت وابسته هستند، بخصوص تاجران کوچکی که کالاهایشان را با ارز خارجی میخرند و از جاهایی مانند دوبی وارد میکنند، بدجور ضربه خواهند خورد. "
باتمانقلیج افزود که برخی از ایرانیان طبقه متوسط به بالا، برای ایجاد ثروت در شرایط نابسامان اقتصادی، در بازار دلار گمانهزنی میکنند و صفهای طولانی در مقابل صرافیها نشان داد که چگونه آن شرط بندیها به سطح خیابان رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: "الان که حباب (ارز) بزرگ شده، مردم مرکز تهران، برای تبدیل همه پولهای اضافیشان به (ارز) مسابقه به راه انداختهاند تا نبازند. این مردم، همان کسانی هستند که احتمالا به طول واقعی نگراناند تورم مجددا بازگردد یا اینکه اگر وضع اقتصاد خراب شود، آنها شاید بیکار شوند. "
علی، دلال ارز در تهران که از معرفی نام کاملش خودداری کرد، گفت: "این (گرانی دلار) بر همه چیز تاثیرات روانی دارد. اما این جا در این بازار، تاثیرش از دیگر جاها بیشتر است. "
این دلال گفته، امارات و عربستان، هم در این مسئله نقشی دارند.
فرارو