به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



پنجشنبه، تیر ۲۷، ۱۳۹۸

واشنگتن تردد دیپلمات‌های ایرانی در نیویورک را محدود کرد

ماجرای ویزای ظریف و کشمکش بر سر خیابانگردی در نیویورک
در پی سفر محمدجواد ظریف و هیئت همراه او به نیویورک و ایجاد محدودیت‌ رفت و آمد برای آن‌ها، تردد دیپلمات‌های ایرانی و خانواده‌های آن‌ها در سطح این شهر نیز محدود شد. رویترز بر اساس اسنادی که به‌دست آورده خبر داده است که دیپلمات‌های ایرانی و خانواده‌های آن‌ها که در نیویورک زندگی می‌کنند با محدودیت رفت و آمد در سطح این شهر روبه‌رو شده‌اند.

آن‌ها مشمول همان قوانینی شده‌اند که واشنگتن برای محدودیت محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و هیئت همراه او در سفر به نیویورک وضع کرده است.

محمدجواد ظریف روز گذشته، سه‌شنبه ۲۵ تیر / ۱۶ ژوئیه اعلام کرد که به دلیل محدودیت‌های ویزایی که دولت آمریکا برای او صادر کرده فقط به سه ساختمان می‌تواند وارد شود.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه ۲۳ تیر / ۱۴ ژوئیه تأیید کرد که ویزای ظریف را شخصاً صادر کرده است. پمپئو گفت ویزای وزیر خارجه ایران محدود به چند خیابان اطراف سازمان ملل است: «دیپلمات‌های آمریکایی هم در تهران خیابان‌گردی نمی‌کنند. بنابراین دلیلی ندارد که دیپلمات‌های ایرانی آزادانه در نیویورک بگردند.»

رویترز نوشته است که دیپلمات ایرانی و خانواده‌هایشان فقط می‌توانند بین مقر سازمان ملل، محل استقرار هیئت نمایندگی ایران، اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل و فرودگاه جان اف. کندی رفت و آمد کنند. همچنین برای ۶ بلوک اطراف کوئینزبورو پلازا در منطقه لانگ آیلند استثنا قائل شده‌اند. دلیل تعیین این منطقه معلوم نیست.

دیپلمات‌های ایرانی اگر بخواهند خارج از این محدوده بروند باید پنج روز زودتر به وزارت خارجه آمریکا درخواست بفرستند و هیئت نمایندگی ایران نیز باید هتل و اطلاعات محل سکونت خود را به تأیید این وزارتخانه برساند.

براساس کتابچه آبی رنگ سازمان ملل که در آن اطلاعات دیپلمات‌های دفاتر کشور‌های مختلف در سازمان ملل گردآوری شده است، ۱۳ دیپلمات ایرانی در نیویورک حضور دارند.

دفتر جمهوری اسلامی در سازمان ملل واکنش فوری درباره این محدودیت‌ها نشان نداده است. عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه گفته بود که محدودیت‌های ایجادشده، در کار ظریف در نیویورک تأثیری ندارد.

روز گذشته، سه‌شنبه ۲۵ تیر / ۱۶ ژوئیه فرهان حق، سخنگوی سازمان ملل از محدودیت تردد ظریف در شهر نیویورک ابراز نگرانی کرد و گفت دبیرخانه این سازمان از این محدودیت‌ها اطلاع دارد و برای بررسی آن با دیپلمات‌های آمریکایی و ایرانی در تماس است.

طبق توافق‌نامه مرکزی سازمان ملل در سال ۱۹۴۷، آمریکا قاعدتاً اجازه دسترسی دیپلمات‌های خارجی به سازمان ملل فراهم می‌سازد. اما واشنگتن می‌گوید که می‌تواند ویزای آن‌ها را به دلایل «امنیتی، تروریستی و سیاست خارجی» رد کند.

قرار بود وزارت خزانه‌داری آمریکا محمدجواد ظریف را تحت تحریم قرار دهد. اما پنجره دیپلماسی باز ماند و ظریف برای شرکت در نشست شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل به نیویورک سفر کرد.

واشنگتن و تهران روز سه‌شنبه در مورد حل و فصل اختلافات خود، پیام‌های متناقضی ارسال کردند. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تهدید به ادامه کاهش تعهدات ایران به توافق هسته‌ای کرد در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از «پیشرفت‌های زیادی» در مورد ایران سخن گفت.

ترامپ توافق هسته‌ای با ایران را «ضعیف» خواند و گفت جمهوری اسلامی نمی‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد و موشک‌های بالستیک آزمایش کند. او بار دیگر اعلام کرد که هدف آمریکا تغییر رژیم نیست و ایالات متحده خواهان کمک و همکاری با ایران است.

رادیو زمانه