به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



دوشنبه، تیر ۱۷، ۱۳۹۸

نتانیاهو گام دوم کاهش تعهدات ایران را "بسیار خطرناک" خواند

نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید فراتر رفتن غلظت غنی‌سازی اورانیوم در ایران از مرز مجاز ۶۷/ ۳ درصد گامی بسیار بسیار خطرناک است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده که این اقدام ایران را بررسی خواهد کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل آغاز مرحله دوم کاهش تعهدات برجامی جمهوری اسلامی را اقدامی "به غایت خطرناک" خواند و از کشورهای اروپایی خواست در واکنش به این کار تحریم‌هایی علیه ایران اعمال کنند.

به گزارش رویترز، نتانیاهو این سخنان را در واکنش به اعلام تصمیم ایران در روز یک‌شنبه هفتم ژوئیه (۱۶ تیر) مبنی بر رعایت نکردن غلظت اورانیوم غنی‌شده مطابق سطح تعیین شده در توافق هسته‌ای و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ابراز کرده است.

صبح‌یکشنبه علی ربیعی، سخنگوی دولت، عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، در یک کنفرانس خبری از آغاز مرحله دوم کاهش تعهدات برجامی ایران خبر دادند.

سخنگوی دولت در این نشست گفت: «امروز از میزان ۶۷/ ۳ غنی‌سازی اورانیوم عبور‌ خواهیم کرد و میزان غلظت بر اساس نیاز ما خواهد بود.»

انتقاد نتانیاهو از "گام خطرناک" ایران

عباس عراقچی هم در این نشست گفته است: «در گام دوم نسبت به تعهد خود در میزان درصد و غلظت غنی‌سازی اعلام عدم پایبندی می‌کنیم.» او افزود وزیر خارجه ایران، محمد جواد ظریف این موضوع را همین امروز در نامه‌ای به اطلاع فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهد رساند.

نتانیاهو در نشست هیئت دولت اسرائیل تصمیم اخیر ایران را "گامی بسیار بسیار خطرناک" توصیف کرد و مدعی شد که جمهوری اسلامی با این کار تعهدات خود در توافق هسته‌ای و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده است.

نخست‌وزیر اسرائیل از کشورهای اروپایی توافق هسته‌ای (بریتانیا، فرانسه و آلمان) خواست به این اقدام تهران واکنش نشان دهند و "تحریم‌های سختی" علیه جمهوری اسلامی اعمال کنند.

«خواهان ادامه برجام هستیم»

عراقچی با بیان این که ممکن است روند کنونی به "خاتمه حضور" ایران در برجام منتهی شود، در عین حال گفته است: «معتقدیم برجام سند معتبر و مهمی است و خواهان ادامه آن هستیم اما خواسته‌های ما از این سند هم باید محقق شود و چون این اتفاق نیفتاده ما در تعهدات‌مان تجدید نظر می‌کنیم.»

جمهوری اسلامی ۱۸ اردیبهشت و در سال‌روز خروج آمریکا از توافق هسته‌ای اعلام کرد که تعهد خود نسبت به رعایت سقف مجاز اورانیوم غنی‌شده که در برجام ۳۰۰ کیلوگرم تعیین شده را رعایت نمی‌کند و اگر کشورهای اروپایی طی ۶۰ روز سازوکار بهره‌مند شدن ایران از مزایای اقتصادی برجام را فراهم نکنند گام دوم را برخواهد داشت.

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه، علی ربیعی، سخنگوی دولت و بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در نشست مشترک خبری، یک‌شنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۸

کشورهای اروپایی با راه‌اندازی ابزار حمایت از مبادلات تجاری موسوم به اینستکس وعده دادند که مبادلات بانکی و تجاری با ایران را تسهیل کنند. این سازوکار که هفتم تیر ماه اجرایی شد در گام نخست شامل دارو، مواد غذایی و تجهیزات پزشکی می‌شود و ایران آن را ناکافی می‌داند.

معاون سیاسی وزیر خارجه درباره برآورده نشدن انتظارات ایران گفت: «اگر اروپایی‌ها از طریق اینستکس پاسخ خواسته ما را داده بودند امروز در گام دوم نبودیم. اینستکس به عنوان پایه‌ای برای تبادلات تجاری بین دو طرف خوب است اما خیلی طولانی شده و ساز و کار درآمدی ندارد مگر اینکه اعتباراتی را به این کانال اختصاص دهند.»

تکرار اتهام نتانیاهو علیه ایران

نخست‌وزیر اسرائیل که همواره با توافق هسته‌ای به شدت مخالفت کرده روز یک‌شنبه با تکرار اظهارات قبلی خود تصریح کرد که جمهوری اسلامی از غنی‌سازی اورانیوم فقط یک هدف را دنبال می‌کند و آن دست یافتن به بمب اتمی است.

ایران این اتهام را رد می‌کند و می‌گوید هدف برنامه هسته‌ای این کشور استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی است. اسرائیل می‌گوید دو سال پیش اسنادی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران ربوده و از تهران خارج کرده که هدف واقعی این فعالیت‌ها را آشکار می‌کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که مسئولیت نظارت بر برنامه‌های هسته‌ای ایران و رعایت تعهدات برجامی این کشور را بر عهده دارد می‌گوید که از طریق بازرسان خود موضوع افزایش میزان غنی‌سازی اورانیوم از سطح مجاز ۶۷/ ۳ را بررسی می‌کند. آژانس پیش از آغاز کاهش تعهدات برجامی ایران در ۱۵ گزارش دوره‌ای پایبندی جمهوری اسلامی به توافق هسته‌ای را تائید کرده است.

خبرگزاری رویترز شنبه‌شب به نقل از یک مقام ایرانی که نامش فاش نشده گزارش داد که جمهوری اسلامی قصد دارد سطح غنی‌سازی اورانیوم را به پنج درصد برساند. این خبر هنوز به طور رسمی تائید نشده است.

عباس عراقچی تلاش کشورهای اروپایی برای تامین نظر تهران را خوب توصیف کرد و افزود که به همین دلیل "رفت و آمد بین ما" ادامه دارد. معاون وزیر خارجه ابراز امیدواری کرد که تلاش مشترک دو طرف به نتیجه برسد و خاطر نشان کرد که در غیر این صورت ظرف ۶۰ روز مرحله سوم کاهش تعهدات برجامی ایران آغاز می‌شود.

دویچه وله فارسی