به پیش اهل جهان محترم بود آنکس // که داشت از دل و جان احترام آزادی



جمعه، آبان ۱۷، ۱۳۹۸

آغاز به کار ائتلاف امنیت دریایی به رهبری آمریکا در خلیج فارس

ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا و متحدانش با هدف تأمین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و خلیج فارس آغاز به کار کرد. این ائتلاف با هدف جلوگیری از تهدیدهای جمهوری اسلامی در منطقه ایجاد شده است.

ائتلاف امنیت دریایی در خلیج فارس به رهبری ایالات متحده آمریکا و متحدانش روز پنجشنبه ۱۵ آبان (هفتم نوامبر) آغاز کار خود را رسما اعلام کرد. طرح این ائتلاف در ماه ژوئن ریخته شد. آمریکا و متحدانش ایران را مسئول نا‌امنی در خلیج فارس و تنگه هرمز می‌دانند. این ائتلاف با هدف برقراری امنیت کشتیرانی در آب‌های جنوب ایران و باز نگهداشتن تردد حمل و نقل نفتکش‌ها به وجود آمده است.

بحرین که میزبان ناوگان پنجم نیروی دریایی ایالات متحده است، در ماه اوت به ائتلاف پیوست. به دنبال این کشور عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز در ماه سپتامبر به آن پیوستند. از دیگر اعضای این ائتلاف بریتانیا و استرالیا و اخیرا نیز آلبانی هستند.

از اولین ما‌ه‌های سال جاری برخی حوادث، کشتیرانی در خلیج فارس را ناامن کردند. از جمله حمله به دو نفتکش سعودی، یک کشتی متعلق به امارات متحده عربی، یک نفتکش متعلق به نروژ، توقیف یک نفتکش بریتانیایی از سوی سپاه پاسداران در تابستان امسال، سرنگونی یک پهپاد آمریکایی توسط جمهوری اسلامی و حمله به تأسیسات نفتی آرامکو. 

ایران همواره مسئولیت هر گونه حمله‌ای را رد کرده و خود طرحی برای "صلح" و "امنیت" در خلیج فارس پیشنهاد کرده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، با همین طرح به نشست مجمع عمومی سازمان ملل رفت. روز شنبه ۱۱ آبان (دوم نوامبر) نیز سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تایید کرد که نامه‌ای با عنوان طرح «پویش صلح هرمز» از سوی حسن روحانی به سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و عراق ارسال شده است.

نیروی دریایی اتئلاف امنیت دریایی در خلیج فارس اعلام کرده است که کشتی‌هایی را که از تنگه هرمز و آب‌های خلیج فارس می‌گذرند همراهی می‌کند تا جریان آزاد نفت در این منطقه ادامه پیدا کند. جیم مالوی، فرمانده ستاد فرماندهی نیروهای دریایی ایالات متحده در خاورمیانه، در این باره گفته است که عملیات "سنتینل" یک اقدام دفاعی است که به منظور حفاظت از آبهای خلیج فارس انجام می شود.

به گفته او ائتلاف از کشتی‌های جنگی در گشت استفاده می‌کند، «اما هیچ تلاش تهاجمی ندارد» و هدفش «تعهد برای دفاع در صورت حمله» است. او افزوده است: «تعهد ما برای منطقه کوتاه مدت نیست، پایدار است و ما تا زمانی که لازم باشد، مادام که تهدید از بین برود، به عنوان بخشی از سنتینل فعالیت خواهیم کرد».

نیمه شهریورماه امسال نیروی دریایی آمریکا خبر از استقرار ناوشکن‌های موشک‌انداز خود در تنگه هرمز داد  و اعلام کرد که برای حفظ امنیت تردد و کاهش تنش در آب‌های جنوب ایران یک ائتلاف نظامی تشکیل می‌دهد و عملیات حفاظتی "سنتینل" را اجرا می‌کند. سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا گفته بود عملیات "سنتینل" امکان تردد کشتی‌های کشورهای دیگر را در تنگه هرمز و تنگه باب المندب فراهم می‌کند. این در حالی است که بیشتر کشورهای اروپایی از ورود به این ائتلاف خودداری کردند تا به تلاش‌های خود برای حفظ برجام ادامه دهند.

دویچه وله فارسی