محمد رسول اف (راست) و مصطفی آل احمد (چپ)
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد که هر دو فیلمساز هستند، به دلیل انتشار بیانیه سینماگران در جریان اعتراضهای فروپاشی متروپل، دستگیر شدهاند.
این خبرگزاری، این دو فیلمساز را «مرتبط با ضدانقلاب» توصیف کرده و آنها را متهم کرده است که بعد از فروپاشی ساختمان متروپل در آبادان، «امنیت روانی جامعه» را برهم زدهاند.
ایرنا نوشته است که محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد، «تهیه کننده» بیانیهای بودند که از سوی سینماگران در همان روزها منتشر شد.
در پی فروریختن ساختمان متروپل در آبادان، دهها نفر کشته شدند. این حادثه موجب شد تا برخی از شهروندان در آبادان در چندین شب پیاپی دست به اعتراض بزنند.
این اعتراضها که در آنها شعارهایی علیه حکومت «جمهوری اسلامی» و شخص آیتالله خامنهای سر داده شد، با خشونت نیروهای امنیتی و انتظامی سرکوب شد.
در جریان این سرکوبها، حدود شش هفته پیش متنی کوتاه از سوی سینماگران منتشر شد که در آن از نیروهای انتظامی خواسته شده بود تا «سلاح خود را زمین بگذارند و به آغوش مردم بازگردند».
مجید برزگر، جعفر پناهی، لیلا حاتمی، بابک حمیدیان، پوران درخشنده، ابولحسن داوودی، کتایون ریاحی، ناصر صفاریان، علی مصفا، مجتبی میرتهماسب و تهمینه میلانی، از جمله کسانی بودند که در کنار دهها نفر دیگر از چهرههای سرشناس سینمای ایران، این بیانیه را امضا کرده بودند.
نام محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد نیز در میان امضاکنندگان دیده میشد.
در بخشی از این بیانیه آمده بود: «فوج خروشان مردم ستمدیده از جایجای ایران، فریاد همراهی و همدلی با مردم دردمند آبادان سردادهاند.»
سینماگران در این بیانیه همچنین نوشته بودند که «خشم عمومی از فساد، دزدی، ناکارآمدی، سرکوب و خفقان، امواج همبستهای از اعتراضات مردمی را به دنبال داشته است».
اتهام دست داشتن در تهیه این بیانیه برای نخستین بار توسط خبرگزاری تسنیم متوجه محمد رسولاف و مصطفی آلاحمد شد. این خبرگزاری از جمله رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
آقای رسولاف متن این بیانیه و نام امضاکنندگان را در اینستاگرامش منتشر کرده بود.
پایان پست Instagram, 1
محمد رسولاف از سینماگران مطرح و بینالمللی و از اعضای آکادمی اسکار است.
او همچنین بسیاری جوایز معتبر بینالمللی نیز به دست آورده و برخی از ساختههایش مانند فیلم «لرد» بسیار تحسین شده است.
آقای رسولاف در سالهای اخیر موفق شد با فیلم «شیطان وجود ندارد» نیز جایزه خرس طلایی جشنواره برلین را به دست بیاورد.
این نخستین بار نیست که محمد رسولاف با اتهامات سیاسی دستگیر میشود.
فیلمهای او نیز بارها در ایران توقیف شدهاند و او با فشارهایی مانند حبس و توقیف شدن پاسپورت و ممنوعالکاری روبهرو شده است.
فشارها بر محمد رسولاف به حدی بود که او نتوانست برای گرفتن جایزهاش در جشنواره برلین به آلمان سفر کند.
مصطفی آلاحمد، دیگر فیلمسازی که روز جمعه دستگیر شده، از جمله کارگردانانی است که با فیلمهای کوتاهش، به موفقیتهای بینالمللی دست پیدا کرده است.
او که طراح صحنه و لباس نیز هست، در سالهای اخیر چندین فیلم مستند ساخته است.
هنوز روشن نیست که اتهام این دو سینماگر دقیقا چیست و توسط چه نهادی دستگیر شدهاند.
بی بی سی فارسی